Ehkä olenkin vähän lukutoukka

Outi Kuvaja, 36, uskoi pitkään, ettei hän taida oikein lukuihminen olla. Ajatus opinnoista ammattikorkeakoulussa saivat epäröimään, olisiko hänestä niihin.

Nyt Outi opiskelee kolmatta vuotta agrologi (AMK) -tutkintoa monimuoto-opintoina ja ne ovat edenneet jopa hieman etuajassa. Opintojen alkuvaiheessa myös syy kirjoittamisen vaikeuksiin selvisi. Tutoropettajan ohjaamana Outi hakeutui lukitestiin ja hänellä todettiin lukihäiriö. Se tekee kirjoittamisesta hankalampaa.

Outi kiittelee, että opiskelijan tilanne huomioidaan Savoniassa hyvin. Esimerkiksi lukemisen tai kirjoittamisen vaikeudet eivät estä opiskelua ammattikorkeakoulussa. Kun ala kiinnostaa, on sitä helpompi oppia ja haastavissa aineissa auttaa hyvä opetus.

– Matematiikka ja ruotsi ovat aina olleet minulle haastavia, mutta kun opetus on hyvää, niin niistäkin selvisin. Eikä joka paikassa voi loistaa, sekin on hyväksyttävä, että joskus tulee huonompi numero.

Hän on hieman kirinyt opintoja, jotta viimeinen vuosi on kevyempi ja opinnäytetyön kirjoittamiseen jää enemmän aikaa. Opinnäytetyön hän tekee yhdessä toisen monimuoto-opiskelijan kanssa.

Ennen hakemistaan Outi kyseli kokemuksia eri agrologikoulutuksista ja sai vastaukseksi ’iliman muuta Iisalameen’. Opiskelu, sen toteutus ja tuki ovat osoittaneet, ettei kehotus ollut vailla vastetta.

Lähijaksoilla Outi on käynyt Iisalmessa. Matkaa on 165 kilometriä suuntaansa ja Outi on ajanut sen lähijaksolla päivittäin.

– Minulle oli tärkeää, että voin opiskella etänä, koska koti ja perhe on täällä Hyrynsalmella. Mutta  yhtä tärkeäksi olen kokenut olla lähijaksoilla paikalla Iisalmessa.

Aiemmin Outi on työskennellyt kaupan alalla ja lomittajana, eläintenhoitajan tutkinnon hän on suorittanut seitsemän vuotta sitten Kainuun ammattiopistossa.

– Eläimet ovat olleet minulle aina tärkeitä ja haluaisin jatkaa työtä niiden parissa jollakin tavalla. Ehkä opettamalla, ruokintaneuvojana tai jalostussuunnittelijana.


Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!