Erkka Kattainen, insinööri (AMK), konetekniikka

Tervehdys! Olen Erkka Kattainen, neljännen vuoden konetekniikan insinööriopiskelija. Aikoinaan hakeuduin opiskelemaan alaa ”puolivahingossa”, sillä en vielä lukion jälkeen ollut täysin varma tulevaisuudestani. Suorittaessani varusmiespalvelusta kartoitin kuitenkin tulevaisuuden suuntaani ja konetekniikka kiinnitti huomioni, sillä siinä korostuivat itselleni vahvat teoria-aineet sekä erittäin laajat ja monipuoliset työtehtävät. Pääsykoetulosten julkaisun jälkeen sainkin intin keskelle mieluisan yllätyksen, opiskelupaikka oli saavutettu.

Aloittaessani opinnot syksyllä 2017, ei minulla ollut käytännön kokemusta tai tietämystä alasta juuri ollenkaan. Opiskeluryhmässäni oli kuitenkin hyvä sekoitus niin lukio kuin ammattikoulutuksen pohjalta lähteneitä ja näin tukea sai itselle vieraammissa asioissa helposti. Lisäksi koulutusohjelma on hyvä sekoitus teoria- ja käytäntöopintoja, joissa käydään molempia hyvin perusteista asti. Täten aiemman kokemuksen puute ei ole todellakaan este oppia asioita. Itse olen kokenut erityisesti erilaiset projektikurssit sekä käytännön harjoittelut erittäin opettavaisina.

Tulevaisuus näyttää hyvältä

Savoniassa on ollut hyvä opiskella koko neljän vuoden ajan ja koulu tukee niin opinnollisissa asioissa kuin myös esim. löytämään kesätyö- tai harjoittelupaikkoja alan yrityksistä. Savonian vahvat verkostot ja tiivis yhteistyö alueen yrityksiin ovatkin yksi parhaista eduista. Lisäksi Kuopio on todella hyvä kaupunki opiskelijalle ja opiskelun vastapainoksi löytyy varmasti jokaiselle omaan makuun toimintaa myös vapaa-ajalle.

Tällä hetkellä olen opinnäytetyötä vaille valmis insinööri ja teenkin parhaillani opinnäytetyötä alani yrityksessä. Ala on erittäin hyvin työllistävä ja harjoitteluiden avulla saa hyvin ”jalkaa oven väliin” jos vain haluaa. Oma tulevaisuuteni näyttää hyvältä ja uskon työllistyväni heti valmistumisen jälkeen (koputan puuta tähän väliin). Alan parhaita puolia on mielestäni todella laaja työtehtävien kirjo, joten uran ei tarvitse todellakaan olla 50 vuotta samassa työssä puurtamista.

Muutamana vinkkinä sanoisin, ettei kannata pelätä, vaikka käytännön tai teorian tuntemus puuttuisi. Oikealla motivaatiolla asiat oppii varmasti. Lisäksi harjoitteluihin ja projektikursseihin kannattaa panostaa, niillä voi tehdä vaikutuksen jo opiskeluaikana tuleviin mahdollisiin työnantajiin. Kannattaa myös nauttia opiskeluajasta, se loppuu nopeammin kuin arvaakaan ja matkalla voi törmätä todella hienoihin ihmisiin.

Nuori mies pelaamassa jalkapalloa nurmikentällä.
Erkka jalkapalloharrastuksensa parissa.


Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!