”Haluan syventää tietämystäni isompien kokonaisuuksien hallinnasta ja oppia uusia taitoja”

Jani opiskelee kestävän tulevaisuuden asiantuntijaksi (YAMK)

Pääsin kuin pääsinkin opiskelemaan Savoniaan uutta kestävän tulevaisuuden asiantuntija YAMK -tutkinto-ohjelmaa, ja opinnot on startannut jo varsin monipuolisella sisällöllä. Matkani tähän pisteeseen onkin ollut uuden äärellä täynnä innostusta.

Opintoni alkoivat alkuun parilla avoimen YAMK:n kautta suoritetulla kurssilla, koska halusin kokeilla ensin miltä se opiskelijaelämä tuntuu näin 20 vuotta päättyneiden opintojen jälkeen, ja nyt syksyllä 2023 aloitin tutkintoon tähtäävät opinnot ihan toden teolla.

Päätös hakea uudelle opintolinjalle tapahtui pitkällisen harkinnan jälkeen, koska monet tekniikan alan insinöörit käyvät perinteisempiä oppikokonaisuuksia, kuten teknologiaosaamisen johtaminen. Koin kuitenkin tämän opintojakson monipuolisemmaksi jo 90 opintopisteen laajuuden puolesta ja toisaalta kestävän tulevaisuuden aiheiden siivittämänä.

Kestävä kehitys tuntui luontevalta valinnalta monista syistä. Olen työskennellyt kiinteistöjen elinkaaripalveluiden parissa ja huomannut, kuinka tärkeää on ottaa huomioon kestävät ratkaisut rakennusten energiajohtamisessa sekä kiinteistöjen suunnittelussa, ylläpidossa ja kunnossapidossa. Haluan syventää tietämystäni isompien kokonaisuuksien hallinnasta ja oppia uusia taitoja, jotka auttaisivat minua edistämään kestävää kehitystä käytännössä.

Opiskelu Savoniassa on ollut antoisaa ja monipuolista. Olemme käsitelleet laajasti kestävän kehityksen periaatteita ja niiden soveltamista. Opintojeni aikana olen oppinut muun muassa kestävien rakennusratkaisujen suunnittelua, energiatehokkuuden optimointia ja ympäristövaikutusten arviointia.

Opetusmenetelmät ovat vaihdelleet luennoista ryhmäprojekteihin ja töissä suoritettavaan käytännön tekemiseen, mikä on tarjonnut monipuolisia oppimiskokemuksia.

Valmistumisen jälkeen suunnittelen työskenteleväni kestävän kehityksen asiantuntijana kiinteistöjen elinkaaripalveluiden alalla. Haluan käyttää opintojeni aikana hankkimaani osaamista ja tietoa konkreettisesti auttaakseni asiakasorganisaatioita saavuttamaan kestävän kehityksen tavoitteitaan. Tavoitteenani on myös jatkaa uusien liiketoimintamahdollisuuksien etsimistä kestävän kehityksen alalta ja työllistää samalla alalle uusia asiantuntijoita.

Tuleville aikuisopiskelijoille haluaisin antaa vinkin: Kannattaa vaikka kokeilla alkuun miltä opinnot töiden ohessa tuntuvat. Nykyiset opetustavat ja opintojen monimuotoisuus mahdollistaa opiskelun aivan eri tavalla kuin omassa nuoruudessani 2000-luvun alkupuolella. Nyt voi edistää opintoja käytännössä missä ja milloin tahansa.

Ole avoin uusille ideoille ja valmis työskentelemään tiiminä, sillä nykyajan kompleksiset ongelmat vaativat usein monipuolista osaamista ja yhteistyötä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Savonian opinnot opettavat näitäkin taitoja!

Jani opiskelee kestävän tulevaisuuden asiantuntijaksi.
Jani

Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!