Ilkan uratarina – Keski-iässä alanvaihtajaksi ja uutta oppimaan

Olen 43-vuotias ohjelmistokehittäjä Kuopiosta. Valmistuin Savonia ammattikorkeakoulusta tietotekniikan insinööriksi 2019 ja sain heti valmistuttuani toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen Kiholle. Olin tehnyt työharjoittelun ja opinnäytetyöni samaan paikkaan. Opintoni kestivät vajaat kaksi vuotta.

Pystyin valmistumaan alle kahdessa vuodessa, koska olin suorittanut sähköalan insinööritutkinnon vuosituhannen vaihteessa, joskaan en tehnyt sen tutkinnon mukaisia töitä päivääkään. Olin myyjänä, joista vajaa 10 vuotta Verkkokauppa.comin Oulun myymälässä myymässä kameroita, puhelimia ja liittymiä ennen opintovapaalle jäämistä.

Perhe muutti opintojen perässä yli 300 kilometriä

Opintojen aloittaminen Kuopiossa ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys, sillä asuimme tuolloin Iissä. Laitoimme talomme keväällä myyntiin ja kaupat tehtiin jo kolmen viikon päästä. Saimme napattua hyvän kokoisen omakotitalon vuokralle opintojeni ajaksi ja vaimoni sai työpaikan Kuopiosta. Lapsille järjestyi myös päivähoito-, koulu- ja opiskelupaikat.

Opintojen alkuun syksylle 2017 sain HOPSin, henkilökohtaisen opintosuunnitelman. Edellisistä opinnoista saamieni hyväksilukujen ansiosta perusopinnoista ei tarvinnut käydä kuin ruotsia.

Pääsin heti kiinni ammattiopintoihin, mikä oli erittäin hyvä juttu. Opiskelin lukuvuosien välisen kesän, sillä myös kesäopinnoista sain aikuisopintotukea. Se vauhditti opintoja, sillä kesän aikana sain kerättyä 47 opintopistettä. Työharjoittelun aloitin vuoden 2019 alussa ja opinnäytetyön kimppuun pääsin maaliskuun puolivälissä. Opintovapaa päättyi maaliskuussa, mutta onneksi aloin saada palkkaa tässä vaiheessa. Valmistuin kesäkuun alkupäivinä, jolloin kasassa oli 287 opintopistettä.

Kaikki sujui melkein kuin elokuvissa. Opintovapaalle jääminen ja alanvaihto onnistuivat hyvin, eikä päätöstä ole tarvinnut katua. Ikävä juttu on, että opintovapaata ei enää nykyään saa noin pitkäksi aikaa.

Ilkka Rytkönen, ohjelmistokehittäjä

Kaikki sujui melkein kuin elokuvissa. Opintovapaalle jääminen ja alanvaihto onnistuivat hyvin, eikä päätöstä ole tarvinnut katua.
-Ilkka Rytkönen

Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!