Janeten tarina – Matkalla musiikin maisteriksi

Tiesin jo alakoulussa, että minusta tulee isona laulaja. Olin harrastanut paljon musiikkia, mutta aluksi en käsittänyt, kuinka tehdä sitä riittävän tavoitteellisesti ammattiopintoja varten. Onneksi törmäsin Savonia-ammattikorkeakoulun musiikkipedagogi-tutkinnon polkuopintoihin. Polkuopinnoissa sain opiskella yhdessä ensimmäisen vuoden musiikkipedagogiopiskelijoiden kanssa. Vuoden aikana opin harjoittelemaan tavoitteellisesti ja sain paremman käsityksen opintojen sisällöstä sekä oppimistavoitteista. Seuraavana syksynä hain tutkinto-opiskelijaksi ja minut hyväksyttiin.

Opintojen aikana pääsin osallistumaan useille mestarikursseille, sain laulaa oopperaroolin ja tein töitä Kuopion Kaupunginteatterissa. Lisäksi keikkailin aktiivisesti pianistini kanssa. Kuopio tarjosi paljon työmahdollisuuksia. Koulussa sain ohjeita myös toiminimen perustamiseen ja työnhakuun. Perustinkin oman toiminimeni jo ensimmäisellä luokalla. Sain mukavasti lauluoppilaita ja kävin myös sijaistamassa lähialueen musiikkikouluissa. Savonialta sain todella hyvät eväät jatkoa varten.

Tallinnassa on onni opiskella

Minut hyväksyttiin syksyllä 2020 Estonian Academy of Music and Theater -kouluun, Master of Vocal music Performance -koulutukseen. Opiskelen siis tällä hetkellä laulun solistisessa maisterikoulutuksessa. Koulutuksemme pääpaino on oopperassa ja teemme joka lukukausi oopperaproduktion.

Tallinna valikoitui kouluksi monestakin syystä. Minulla oli tuttuja, jotka olivat opiskelleet Tallinnassa akatemialla ja olin kuullut koulusta paljon hyvää. Opettajat ovat hyvin asiantuntevia. Koulu on vasta remontoitu ja siellä on hyvät harjoittelutilat. Lisäksi opetussuunnitelma vaikutti kiinnostavalta. Valituksi tuleminen oli unelmien täyttymys!

Koulupäiväni koostuvat ryhmäopetuksesta, solistisesta opetuksesta ja itsenäisestä harjoittelusta. Aamuisin menen yleensä ensin harjoitteluluokkaan lämmittelemään, sitten menen tunneille. Tuntien väleissä ja iltapäivällä koulun jälkeen harjoittelen yksin tai pianistini kanssa. Iltaisin tykkään käydä joogaamassa kuntosalilla.

Syyslukukaudella meillä oli ohjelmassa:

  • Tanssikurssit, jotka koostuivat koreografiasta, liikeimprovisaatiosta, kehonhuollosta ja monologien esittämisestä
  • Lied-kurssi, jossa tehdään ohjatusti yhteistyötä pianistiopiskelijan kanssa
  • Barokkilaulun kurssi
  • Modernin musiikin analyysiseminaari
  • Solistiset laulutunnit, joita on 90 min. viikossa
  • Neliääninen kamarilauluyhtye
  • Oopperastudiota, jossa esitimme tänä syksynä Boris Blacherin Abstrakte Oper Nr.1. Oopperastudioon kuuluu sekä yksilö- että ryhmäopetusta. Lisäksi lukukauteen kuuluu kaksi projektiviikkoa, jolloin teemme pelkästään oopperaa.

Ensimmäinen lukukausi oli intensiivinen, mutta olen myös nauttinut joka hetkestä. Hurjaa ajatella, että jo 1/4 koulutuksesta on takana. Aika menee todella nopeasti. Parasta syksyssä oli solistinen opetus ja oopperastudio. Koen, että opin joka päivä lisää laulamisesta ja musiikista. Se on todella innostavaa.

Haastavinta oli muuttaa reilun kuukauden varoitusajalla toiseen maahan. Viroon muuttaessa tuli hakea oleskelulupaa ja Viron henkilöllisyyskorttia. Kaikki kuitenkin sujui näppärästi ja kieltäkin oppii nopeasti. Koulussa meitä onneksi opetetaan englannin kielellä. Olen aivan rakastunut Tallinnaan!

Maisteriksi valmistuttuani tavoitteeni on tehdä töitä laulajana ja laulunopettajana. Toivon pääseväni tekemään töitä myös teattereissa. Olen opintojen aikana päässyt jo tekemään kaikkia näitä töitä ja voin sanoa täydellä varmuudella, että olen todellakin juuri minulle oikealla alalla!

P.S. Matkaani musiikin pyörteissä voit seurata Instagramista @sopraano_janettehamalainen ja Facebookista nimellä Sopraano Janette Hämäläinen.


Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!