Savonia-brändätty kahvikuppi pöydällä, jonka äärellä opiskelijat tekevät ryhmätyötä.

”Kaikkien kurssien tehtävät pystyi peilaamaan omalle työpaikalleen” – Jaana opiskeli restonomin YAMK-tutkinnon

Opiskelin Savoniassa restonomi YAMK Wellness-palveluliiketoiminnan johtamisen tutkinnon. Opintojen pariin minut ajoi halu oppia lisää, ja itselläni tutkinto vaikuttaa suoraan myös palkkaan.

Olin tehnyt Savoniassa jo AMK restonomi -tutkinnon, joten itselleni Savonia oli luonteva paikka jatko-opintoihin. Lisäksi Haapakosken Markku osasi puhua minut ympäri hakemaan opintoihin takaisin Savoniaan.

Aloitin syksyllä 2020 ja menin jatkoajalle opinnoissani, mutta näin aikuisopiskelijana sitä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista työelämässä ja elämässä ylipäätään. Suurin urakka opintojeni aikana oli Taitaja2023 lajivastaavana olo Espoon Taitajissa.

Kevään 2023 aikana ei ehtinyt opintoja ajatella ollenkaan, mutta onneksi siinä vaiheessa oli enää opinnäytetyö tekemättä. Tällä haluan sanoa sitä, että ei kannata jättää opintoja kesken, vaikka välillä tuntuisikin, etteivät opinnot etene siten kuin olit ne alussa suunnitellut tekeväsi.

Itse opinnot sai suoritettua etäopintoina, joten sillä ei ole väliä missä päin Suomea asut. Pakollisten kurssien aikana kontaktipäivät Zoomin välityksellä olivat mielenkiintoisia ja antoisia. Luennoitsijat olivat erittäin hyviä ja asiansa tuntevia.

Kaikkien kurssien etätehtävät pystyi peilaamaan omalle työpaikalleen ja samalla omaa tapaa tehdä työtään tuli kehitettyä huomaamattaan. Lisäksi vapaasti valittavia kursseja pystyi ottamaan myös muista oppilaitoksista, jos ne vain sopivat YAMK-opintoihin. Niiden sopivuuden pystyi aina tarkastamaan omalta vastuuopettajalta.

En ottanut opintovapaata edes opinnäytetyötä kirjoittaessani. Jos yhtään pystyt joustamaan töistäsi ja ottamaan opintovapaata, suosittelen lämpimästi. Istuin käytännössä viimeisen vuoden kaikki vapaajaksoni ja viikonloput tietokoneen ja kirjojen ääressä.

Viikonloppuisin työn tekeminen alkoi sillä, että luin aiemmin kirjoittamani tekstin läpi, ennen kuin työhön pääsi taas sisälle. En suosittele kenellekään tätä tapaa tehdä opinnäytetyötä. Lisäksi valitse sellainen aihe, että jaksat innostua siitä. Itselläni vaihtui ensimmäinen aihe täysin toiseen aiheeseen matkan varrella.

Nyt valmistuttuani voin sanoa, että olipahan matka ja loppuvaiheessa aika meinasi loppua kesken. Onneksi sain erinomaiset ohjaajat opinnäytetyölleni. Heiltä löytyi juuri oikea tapa saada minut tekemään opintoni loppuun. Iso kiitos heille!

Jos koet, että pystyt itsenäiseen työhön annettujen raamien puitteissa, nämä opinnot ovat juuri sinua varten.

Se, kuinka jatkan tästä eteenpäin opintojeni jälkeen, on hiukan auki. Työskentelen opetussektorilla ja tämän tutkinnon myötä minulla olisi mahdollisuus hakeutua seuraavalle tasolle opettajaksi. Olen opiskellut monta vuotta yhtä soittoa eri tutkintojen parissa, joten voi olla, että ainakin opinnoista pidän hetken taukoa.

Jatko-opintoihin olisi työn aihe valmiina tai ainahan sitä voisi yrittää kirjoittaa kirjan 😊 Siihenkin olisi aihe valmiina.

– Jaana

Jaana opiskeli restonomin YAMK-tutkinnon.
Jaana

Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!