”Lapsena olen leikkinyt lentoemäntää, matkaopasta, bussikuskia ja tarjoilijaa” – Jenna opiskelee restonomiksi

Opiskelutarinani alkaa jo kaksi vuotta ennen kuin edes hain korkeakouluun. Lukiosta valmistuttua vuonna 2018 muutin Yhdysvaltoihin au pairin töiden perässä. Tahdoin kokea uuden kulttuurin, puhua englantia ja matkustella. Lisäksi en todellakaan osannut sanoa, että mikä minusta isona tulee, joten lähdin myös tavallaan elämää karkuun rapakon toiselle puolen tätä kysymystä pohtimaan.

Au pairin pestin aikana suunta alkoi pikkuhiljaa muotoutua: matkustelu, markkinointi ja asiakaspalvelu kiinnostaa. Tein useita ammatinvalintatestejä ja selailin korkeakoulutarjontaa. Ymmärsin, ettei teoriapohjainen yliopisto ole itselle luonteva vaihtoehto, eli jäljelle jäivät käytännönläheisemmät ammattikorkeakoulut.

Silmiini osui sana ”restonomi” ja mielenkiintoni heräsi. Etsin lisätietoa siitä, mikä restonomi on ja millaisiin työtehtäviin koulutuksella saattaa päätyä. Matkaopas, hotellin johtaja, ravintolapäällikkö, tapahtumakoordinaattori… vaihtoehtoja oli monia, ja kaikki niistä kiinnostivat ja tuntuivat omilta.

Aloitin restonomin opinnot Porvoossa 2020, mutta toisena lukuvuonna päädyin siirtohaun kautta Savoniaan. Mieluisimpana itselleni on jäänyt mieleen oman ohjelmapalvelun toteuttaminen, markkinoinnin harjoittelu sekä muutamat reissut, mitkä koulu on mahdollistanut.

Intensiiviviikko Viron Tartossa ja restokisat Tampereella olivat paitsi hauskoja kokemuksia, kuin myös mahdollisuus verkostoitua ja oppia uutta. Lisäksi pääsin tekemään koordinaattoriharjoittelua Savonialle, joka tarkoitti osaltani mm. sitä, että rakensin opintomatkan Rovaniemelle ja Tahkolle sekä autoin henkilöstön pikkujoulujen suunnittelussa ja koordinoinnissa.

Nyt kun opinnot lähestyvät loppuaan, on aika lähteä reppureissaamaan ympäri Eurooppaa, ja seuraavaksi etsiä kämppää Helsingistä. Haaveissa on joko uusi korkeakoulututkinto tai matkailualan työtehtävät, jos opiskelupaikka ei nappaa.

Restonomitutkinto on nyt uudistunut. Vuodesta 2023 pystyt opiskelemaan hyvinvointimatkailun kehittämistä. Matkailijat hakevat yhä enemmän syvempää merkitystä ja toivovat rentoutumista ja rauhoittumista. Esimerkiksi kylpylät ja luonto voi olla hyvinvointimatkailua. Vaikka matkailua toki vahvasti painotetaankin, pääset oppimaan myös mm. tuotteistamista, myyntiä, kieliä ja tapahtumien rakentamista.

Uudessa tutkinnossa yleinen matkailualan tuntemus, viestintäosaamisen sekä esihenkilötehtäviin valmistavat taidot korostuvat. Nämä voivat kuulostaa pelottavan isoilta sanoilta, mutta ei hätää, Savonialla on loistavat opettajat joilla on runsaasti kokemusta alalta! He todellakin tietävät mistä puhuvat ja heiltä uskaltaa aina kysyä, jos jokin mietityttää. Lisäksi Savonialla pääset haluamisesi mukaan osallistumaan projekteihin ja hankkeisiin. Myös yrittäjyyteen saa vahvan pohjan, jos sellainen kiinnostaa. Paljon mahdollisuuksia siis, tervetuloa mukaan!

Vinkkivitosia sinulle, joka mietit, että mitä tutkintoa lähtisit suorittamaan:

  • Mieti niinkin hassua asiaa, kuin että mitä olet lapsena leikkinyt. Itse tajusin, että jo kauan aikaa sitten olen leikkinyt lentoemäntää, matkaopasta, bussikuskia ja tarjoilijaa. Voisiko lapsuuden leikeistä tullakin ihan oikea ura?
  • Tee ammatinvalintatestejä ja selvitä, minkälaisia tehtäviä missäkin ammatissa on. Mitä tahdot tehdä, mikä oikeasti kiinnostaa?
  • Välivuosikaan ei ole paha asia: sen aikana saattaa hyvinkin selvitä, mitä elämältäsi tahdot.
  • Etsi rohkeasti tietoa korkeakouluista, jotka eivät ole kotikaupungissasi. Kotiin pääsee kuitenkin aina!

– Jenna


Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!