Miian uratarina – Maailmaa nähnyt ammattilainen kannustaa omannäköiselle uralle

Minä olen Miia Tuomainen ja valmistuin Savonia-ammattikorkeakoulusta joulukuussa 2011 hotelli- ja ravintola-alan restonomiksi. Opintoihin lähdin mukaan asenteella, että minusta tulee vielä joku päivä hotellin markkinointipäällikkö. Voin jo heti alkuun sanoa, että toistaiseksi näin ei ole käynyt ja ehkä urahaaveetkin ovat suuntautuneet jo toisaalle.

Matkailu- ja ravitsemisala on yksi monipuolisimmista ja muuttuvimmista urapoluista, mitä voi löytää, ja mahdollisuudet luoda uraa ovat loputtomat.

Parasta on, että tällä alalla uraa voi lähteä luomaan perinteisen kaavan mukaan mutta myös käyttämällä omaa luovuuttaan. Vaihtoehtoja on monia ja niitä tulee koko ajan vain lisää alan kehittyessä jatkuvasti. Tämä on ehdottomasti oikea ala sinulle, jos tahdot avata useita ovia työelämään ja kehittää itseäsi jatkuvasti myös työelämän aikana.

Tylsää sinulle ei tule, sen voin luvata!

Osaamista ja tietotaitoa rajoja rikkoen

Tällä hetkellä työskentelen unelma-ammatissani Aurinkomatkoilla tuotepäällikkönä. Osana tuotannon tiimiämme suunnittelen lomaunelmia suomalaisille matkailijoille kehittämällä Aurinkomatkojen pakettimatkoja eri kohteisiin.

Työhöni kuuluu paljon markkinoiden, myynnin ja asiakastyytyväisyyden analysointia ja tarkastelua mutta suurin osa päivistäni koostuu sopimusneuvotteluista. Normaaliolosuhteissa matkustaminen on iso arkeani, sillä sopimusneuvottelut tehdään pääosin paikan päällä kohteissa. Näin myös varmistamme tuotteen laadun jo sopimusta neuvotellessamme.

Ihmistuntemuksesta, verkostoitumistaidoista ja yhteistyökyvystä on ehdottomasti hyötyä tässä työnkuvassa, itse alan tuntemuksen ja analyyttisten taitojen lisäksi.

Vuonna 2008 lähdin opiskelemaan mielessäni suuret uratavoitteet.

Ensimmäinen vuosi opinnoista menikin pääpainoltaan ”oman alan” opintoja tehden, kunnes 2009 syksyllä aloittaessani toisen vuoden opinnot aloinkin kiinnostua matkailu- ja tapahtumapuolesta enemmän. Hyvä puoli Savonian tarjonnassa on, ettet ole täysin sidottu ”hotellialan” tai ”matkailualan” opintoihin, vaan voit laajentaa osaamistasi ja tietotaitoasi rajoja rikkoen jo opintojen aikana. Näin tein minäkin. Otin muutamia matkailun ja tapahtumatuotannon kursseja omien pääopintojeni lisäksi ja lisäsin kielikursseja osaksi opintosuunnitelmaani.

Suuri maailma kutsuu

Palattuani Espanjan Mallorcalta työharjoittelusta minulle jäi kipinä palata vielä maailmalle. Suoritin opinnot loppuun ja syventävän harjoittelun päädyin tekemään Suomessa, ANTI Contemporary Art Festivalin tuotantoassistenttina. Kiinnostukseni oli jo tässä vaiheessa erilaisten tapahtumien järjestäminen ja elämysten tuottaminen.

Syksyllä 2013 minulle tarjoutui jälleen mahdollisuus lähteä etsimään kokemuksia maailmalta. Mallorcan työharjoittelun aikaan saama polte maailmalle oli syttynyt jälleen. Otin vastaan paikan Tjäreborgin matkaoppaana ja muutin Gran Canarialle. Kaksi vuotta matkaoppaana opettivat paljon matkailualasta ja auttoivat myös ymmärtämään asiakaslähtöisen työn todellisen merkityksen nykyisessä palvelukulttuurissa.

Opasuran jälkeen päätin jäädä vielä sille tielleni. Halusin kokea kauniin espanjalaisen saaren talven ja ainutlaatuisen kulttuurin paikallisemmalla tasolla.

Sain mahdollisuuden vierailla Suomessa hoitaessani Pohjoismaiden hotelliyhteistyösopimuksia. Muistan yhdellä Suomen reissullani heittäneeni vitsillä, että kunhan Aurinkomatkoilta vapautuu sopimusneuvottelijan paikka, muutan Suomeen. Pari viikkoa myöhemmin näin kävikin ja hieman myöhemmin aloitin työt Helsingissä tuotepäällikkönä Aurinkomatkoilla.

Lähtiessäni Suomesta matkaoppaaksi 2013 matkanjärjestäjän tekemä taustatyö matkan onnistumiselle oli minulle täysin vierasta. Nyt koen pystyväni kehittämään alaa jo aivan eri näkökulmasta tuntiessani pienimmätkin taustatekijät, joita piiloutuu asiakkaan vastaanottaman tuotteen taakse. Voin positiivisin mielin sanoa, että kansainvälinen työkokemus avarsi ymmärrystäni palvelutuotteen suunnittelusta ja toteutuksesta sekä samalla antoi minulle rohkeutta, elämänkokemusta ja kielitaitoa.

Tuoreille opiskelijoille vinkiksi: Jos kielitaito on rajoittava tekijä omille suunnitelmillesi, niin sanottakoon tässä vaiheessa, että lähtiessäni harjoitteluun 2010 olin epävarma jopa englannin kielitaidoistani. Nyt 10 vuotta myöhemmin puhun neljää kieltä sujuvasti enkä koe kielimuuria enää kommunikoinnin esteeksi maissakaan, joista yhteistä kieltä ei löydy.

Lähtekää siis rohkeasti suunnittelemaan ja haaveilemaan oman näköisestänne urasta! Ala on täynnä mahdollisuuksia, kun vain käytätte mielikuvitusta.

Uskon, että tulevaisuudessa ala tulee muuttumaan entistä nopeampaa tahtia, joten olkaa luovia ja tuokaa markkinoille uusia tapoja matkustaa, rentoutua ja kokea.

Miia Tuomainen, tuotepäällikkö

Miia Tuomainen talvisessa kaupungissa. Katsoo poispäin kamerasta ja hymyilee.

Uskon, että tulevaisuudessa ala tulee muuttumaan entistä nopeampaa tahtia, joten olkaa luovia ja tuokaa markkinoille uusia tapoja matkustaa, rentoutua ja kokea. – Miia Tuomainen


Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!