Sanna Parkkonen, sairaanhoitaja (AMK)

Olen toisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija. Suoritan siis Savonian Iisalmen kampuksella yleistä sairaanhoitajatutkintoa.  Toinen vuosi on ollut huikean kiireinen ja opiskelua on riittänyt, sillä teen tutkintoa nopeutettuna. On mahtavaa, että Savonia on ollut myönteinen tutkintoni nopeuttamisen suhteen ja näin pääsen toteuttamaan suurta haavettani.

Lukiossa viimeisellä vuodella en vielä tarkkaan tiennyt, mitä alaa haluaisin lähteä opiskelemaan. Haaveissa oli päästä sosiaali- ja terveysalalle. Yhteishaun tullessa hain vain kahteen koulutukseen sosiaali- ja terveysalalle, mutta en kuitenkaan sairaanhoitajatutkintoon. Pääsykokeissa minua ei lykästänyt tarpeeksi ja jäin varasijalle. En kuitenkaan halunnut viettää välivuotta, joten hain lisähaussa Iisalmeen sairaanhoitajatutkintoon. Hakemiseni kyseiselle alalle sai paljon kannustusta perheeltäni ja sukulaisiltani, sillä suurin osa heistä on sairaanhoitajia tai terveydenhoitajia.

Opiskelu Savoniassa on vapaata ja “huoletonta”. Omat mielipiteet ja suunnitelmat otetaan avoimesti vastaan ja pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan. Minun tapauksessani on pystytty kirimään opintoja ja mahdollistettu harjoitteluita teoriaopintojen lomassa, jotta saan alkaa toteuttamaan suurta haavettani lähiaikoina.

Muuttaessani Savoon, en tiennyt juuri mitään alueesta. Iisalmi tuntui pieneltä kaupungilta, johon vain kaikki kulki Kuopiosta tai muualta käsin opiskelemaan. Iisalmi tarjoaa mahtavat puitteet urheiluun, joka minulle on kaiken a ja o.  Täällä on upeat lenkkimaisemat, useita eri kuntosaleja ja uimahalli. Lisäksi olen Iisalmessa päässyt rakkaan lajin pariin, sillä pääsin Iisalmen naisten lentopallojoukkueeseen pelaamaan sarjaa. Iisalmessa on myös useita niin sanottuja höntsäjoukkueita, joiden mukana voi lähteä harjoittelemaan. Entisenä pesäpalloilijana etsinkin lajin pariin uudelleen pääsyä ja sain mahdollisuuden kesäkaudella käydä höntsäporukan kanssa pelailemassa Iisalmessa.

Vallitsevan tilanteen takia monella sairaanhoitajaopiskelijalla on varmasti useita eri ajatuksia valmistumisesta ja töihin siirtymisestä. Monen mielessä pyörii jaksaminen ja oma hyvinvointi. Kuitenkin kaikista näistä selvitään, kun yhdessä puhalletaan yhteen hiileen. Saamme olla onnellisia, sillä työllistyminen tulevassa ammatissamme on hyvä. Voimme myös suunnata työllistymisemme monelle eri vaihtoehdolle. Tältä alalta on myös hyvät mahdollisuudet jatkokouluttautua. Itse olen ainakin tyytyväinen ammatinvalintaani, ja minulla on jo selkeä suunnitelma uralle, mutta se jääköön vielä tässä vaiheessa minun tietooni!

Tuleville sairaanhoitajaopiskelijoille ja jo opintojen parissa oleville hyviä opiskeluvinkkejä:

  • Avoin mieli.
  • Älä anna deadlainin yllättää.
  • Pidä opiskeluympäristö siistinä.
  • Kertaa luentojen aiheet päivän loputtua.
  • Tee muistiinpanoja.
  • Perehdy aiheisiin myös muualtakin kuin luennoilta ja oppikirjoista.
  • Harjoittele kädentaitoja mahdollisuuksien mukaan.
  • Muista vapaa-aika.
  • Rentoudu.
  • Nauti opinnoista.


Kiinnostuitko alasta?