Opiskelijaryhmiä luokkatilassa tekemässä ryhmätöitä.

”Aloin kaivata vaihtelua sekä lisähaastetta omaan työhön” – Katri opiskelee varhaiskasvatuksen sosionomiksi

Olen Katri ja olen 38-vuotias aikuisopiskelija Siilinjärveltä. Opiskelen Savonia-ammattikorkeakoulussa varhaiskasvatuksen sosionomiksi viimeistä vuotta. Aloitin opinnot tammikuussa 2022 ja ensi kesänä 2024 on tarkoitus valmistua.

Varhaiskasvatuksen sosionomiopinnot ovat 2,5 vuoden erityisesti lastenhoitajille suunnattu opintokokonaisuus, joka tuo omaan työhön lisää osaamista ja sisältöä, sekä tietenkin varhaiskasvatuksen sosionomin pätevyyden. Opiskelu onnistuu työn ohessa. Sen lisäksi sosionomin tutkinto avaa uusia työmahdollisuuksia muuallekin kuin varhaiskasvatukseen.

Itse hain opiskelemaan Savoniaan siksi, että Microkadun kampus on hyvien kulkuyhteyksien päässä. Sosionomiopinnot ovat monimuoto-opintoja, joten kuukaudesta vain kolme päivää on lähipäiviä, ja muuten opiskelu tapahtuu itsenäisesti etänä, verkko-opintoina.

Olen tykännyt paljon sosionomiopinnoista, kurssit ovat hyvin monipuolisia ja aiheet kiinnostavia. Mikä parasta, opiskelutahdin voi itse määritellä, eli tarvittaessa opintoja voi venyttää myös 3,5 vuodelle, jos tahti meinaa olla liian kiivas omalle opiskelulle. Kahden ja puolen vuoden opiskelu sisältää yhtäjaksoista opiskelua koko ajan, myös kesällä.

Opinnot pitävät sisällään sisällöiltään hyvinkin erilaisia kursseja aina lainsäädännöstä luovaan ilmaisuun. Opiskelu on antoisaa, hyödyllistä ja pääasiassa hauskaa.

Opinnäytetyön suunnittelu ja kirjoittaminen kuuluu loppuvaiheeseen opintoja. Siitäkin selviää yhdessä toisten kanssa sekä opiskelua opettelemalla. Opinnäytetyötä tehdessä pääsee lisäksi tekemään yhteistyötä työelämän kanssa, koska opinnäytetyölle täytyy hankkia toimeksiantaja.

Pidän erityisesti opinnoista siitä, että ne antavat valmiuksia työskennellä minkä ikäisen kohderyhmän kanssa tahansa, ”vauvasta vaariin”. Omat kiinnostuksen kohteeni ovat tällä hetkellä erityisesti lapsissa ja lapsiperheissä.

Olen työskennellyt varhaiskasvatuksen lastenhoitajana jo noin 15 vuoden ajan. Aloin jossain vaiheessa kaivata jonkinlaista vaihtelua sekä lisähaastetta omaan työhön. Sosionomiopinnot alkoivat kiinnostaa.

Hain sosionomikoulutuksiin useisiin eri ammattikorkeakouluihin useassa yhteishaussa. Kolmannella yrittämällä pääsin Savoniaan ja varhaiskasvatuksen sosionomikoulutukseen.

Meillä on ihanan tiivis, hyvää yhteishenkeä huokuva opiskelijaluokka, jossa on 11 oppilasta. Opinnot sisältävät paljon ryhmätöitä. Pidämme muutenkin viikoittain yhteyttä, sillä yhdessä on muutenkin parempi pohdiskella mietityttäviä asioita ja jakaa onnistumisen kokemuksia. Opiskelukavereista saa parhaassa tapauksessa myös ystäviä.

Olen ollut opintovapaalla marraskuusta 2022 lähtien ja palaan takaisin työelämään helmikuussa 2024. Tänä aikana olen pystynyt paremmin keskittymään opiskeluun ja saanut ansaitun tauon työelämästä.

Ensi kesän alun valmistumisen jälkeen suunnitelmani on alkaa tekemään varhaiskasvatuksen sosionomin työtä varhaiskasvatuksessa. En pidä täysin poissuljettuna ajatusta työskennellä tulevaisuudessa myös muualla kuin varhaiskasvatuksen parissa, koska sosionomiopinnot mahdollistavat myös tällaisen tilaisuuden.

Suosittelen sosionomiopintoja kaikille ihmisten kanssa tehtävästä työstä kiinnostuneille sekä erityisesti varhaiskasvatuksen lastenhoitajille, jotka haluavat lisätä omaa osaamistaan sekä monipuolistaa uramahdollisuuksiaan tulevaisuudelle.

Katri opiskelee sosionomiksi.
Katri

Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!