Elina opiskelee sosionomiksi.

”Opintojen ja työn yhdistäminen on rankkaa, mutta olen pärjännyt hyvin” – Elina opiskelee sosionomiksi

Terppis! Olen Elina. Opiskelen Savoniassa varhaiskasvatuksen sosionomiksi monimuotona. Aloitin opinnot vuosi sitten tammikuussa. Olen aiemmalta koulutukseltani lähihoitaja ja työskennellyt varhaiskasvatuksessa siitä lähtien.

Töissä olen toiminut ensin lastenhoitajana ja sen jälkeen varhaiskasvatuksen opettajana. Nyt halusin itselleni pätevyyden ja ylemmän tutkinnon, josta syystä hain juuri sosionomiksi opiskelemaan. Sosionomin pätevyydellä voin työskennellä jatkossa muuallakin kuin päiväkodeissa. Myös tämä oli yhtenä syynä alan valintaan, sillä en halua olla loppuelämääni sidottuna vain yhteen alaan.

Opiskeluni on monimuotoista, eli käyn siis töissä normaalisti ja noin kolme päivää kuukaudessa kampuksella lähiopetuksessa. Muuten opiskelu on itsenäistä. Teemme myös paljon ryhmä/paritöitä, joten niitä tehdään koneiden välityksellä iltaisin.

Aluksi opintojen laajuus, tehtävien määrä ja vaikeustaso yllätti, mutta pääsin todella nopeasti kärryille asiasta ja nyt opinnot tuntuvat jo normaalilta. Monimuoto-opiskelussa on harmillista, että opiskelijatapahtumat ovat kaikki arkisin, eikä työssäkäyvänä niihin pääse osallistumaan kuten haluaisi.

Monimuoto-opinnoissa on kätevää, kun koulussa opitut asiat pääsevät heti käyttöön. Kun luennolla kuulen uudesta ideasta, voin ottaa sen heti seuraavalla viikolla työssäni kokeiluun ja mahdollisesti opettaa muille. Näin asiat eivät pääse unohtumaan ja sekoitu kaiken muun infon kanssa, mitä opinnoissa voi tulla monen vuoden ajan ennen työelämää.

Valmistumisen jälkeen haluan vain tehdä töitä ja rauhassa etsiä sitä itselleni täydellistä työpaikkaa. Opintojen ja työn yhdistäminen on rankkaa, mutta olen pärjännyt hyvin ja voin suositella tätä muillekin. Yksi tärkeimmistä vinkeistä, jota voin antaa on, että hanki kalenteri ja aikatauluta sinne työt, opiskelut ja vapaa-ajan tekemiset. Myös tehtävien ajoissa tekeminen vähentää stressiä huomattavasti, verrattuna viimeisenä iltana väkertämiseen.

Älä lannistu, jos et pääse ensimmäisellä hakukerralla sisään. Minä pääsin kolmannella kerralla ja taakse päin katsottuna, on jopa hyvä, etten päässyt aiemmin. Iloa opintoihin ja tsemppiä hakukokeisiin!

Elina opiskelee sosionomiksi
Elina

Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!