”Uuden oppiminen ei röntgenhoitajalla lopu koskaan” – Janet opiskelee röntgenhoitajaksi

Moi! Olen Janet, 29-vuotias Satakunnasta lähtöisin oleva Savonian opiskelija. Aloitin röntgenhoitajan opinnot Kuopiossa syksyllä 2021, avoimen AMK:n kautta. Aikaisemmalta ammatiltani olen lähihoitaja, ja niitä töitä kerkesin tekemään noin seitsemän vuotta.

Ajatus opiskelemaan lähtemisestä oli kypsynyt ajatuksissani jo pari vuotta, ennen kuin lopulta hakeuduin kouluun. Minulla oli vakituinen työsuhde vanhusten hoivakodissa, eikä päätös irtisanoutumisesta ollut helppo. Sitä päätöstä en kuitenkaan ole katunut päivääkään. Nyt minulla on tulevaisuus haastavassa ja mielenkiintoisessa ammatissa, jossa on mahdollista jaksaa työskennellä eläkeikään asti. Uuden oppiminen ei röntgenhoitajalla lopu koskaan, ja mahdollisuudet jatkokouluttautumiseen ovat rajattomat.

Olen aina ollut varsin kiinnostunut ihmisen anatomiasta, fysiologiasta ja sairauksista. Lisäksi sosiaali- ja terveysala oli entuudestaan tuttu ja turvallinen maaperä. Sote-alan ennakkotuntemus ei ole missään nimessä edellytys tälle koulutukselle, mutta en voi kieltää, etteikö siitä olisi ollut hurjasti apua.

Sain heti koulun alettua aivan mahtavia kavereita luokaltani. Opiskeluinto on entisestään vain kasvanut hyvässä seurassa. Ryhmätöitä on paljon, joka kyllä johtaa vääjäämättä luokkakavereihin tutustumiseen.

Opiskelu sisältää mm. hoitotaitoa, fysiikkaa ja laitetekniikkaa, paljon anatomiaa ja säteilysuojelua. Lääkäreiden ja fyysikoiden luennot ovat aivan mahtava lisä ja kirsikkana kakun päällä taitopajat ja simulaatiot. Niissä pääsee harjoittelemaan röntgenhoitajan töitä ihan käytännössä. Parhaan opin saa tietysti työharjoitteluista, niitä sisältyykin opintoihin hurjasti.

Röntgenhoitajan työskentelykenttä on varsin laaja. Perinteisten röntgenkuvien lisäksi esim. tietokonetomografia, magneettitutkimukset, ultraääni, isotooppitutkimukset ja sädehoito ovat röntgenhoitajan heiniä. En siis vieläkään tiedä missä haluan työskennellä kun valmistun, mutta se selvinnee ajan kanssa ja opintojen edetessä.

Jos olet kiinnostunut siitä mitä ihmisen sisältä löytyy, miten ihminen toimii ja miksi, etkä pelkää tietokoneita ja alati kehittyvää laitetekniikkaa, röntgenhoitajaopinnot voisivat olla sinun juttusi! Lisäksi vaaditaan sosiaalisia taitoja, koska potilaiden ohjaus on erittäin olennainen osa työtä. Röntgenhoitajista on kova pula, joten työpaikkakin löytyy takuulla jokaiselle!

Röntgenhoitajaksi opiskeleva Janet.
Janet

Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!