Jukka opiskelee energiatekniikkaa.

”Haluan olla ilmastonmuutoksessa mieluummin osa ratkaisua kuin osa ongelmaa” – Jukka opiskelee energiatekniikan insinööriksi

Teen Savonialla Varkauden kampuksella energiatekniikan insinöörin monimuoto-opintoja. Aloitin opinnot syksyllä 2021. Aiemmalta koulutukseltani olen luokanopettaja ja opettajan töitä ehdin tehdä 15 vuotta.

Tänä syksynä aloitin projekti-insinöörin tehtävissä konepajalla, joka valmistaa paineenalaisia laitteita mm. voimalaitoksille ja prosessiteollisuuteen. Putkilämmönvaihtimet on yksi merkittävimmistä tuoteryhmistämme.

Olin jo pidempään miettinyt, että olisi kiva joskus kokeilla jotain muutakin, kuin opettajan ammattia. Muutamia naruja olikin vetämässä eri puolille, mutta sitten rohkaistuin hakemaan ihan kokonaan uutta tutkintoa suorittamaan. Tähän vaikutti mm. se, että vaimoni suoritti YAMK-opinnot työn ohessa ja huomasin opiskelun olevan lapsiperhearjessakin mahdollista. Myös kollegani koululla kannustivat minua insinööriopintojen pariin.

Energiatekniikka valikoitui alaksi kahdesta syystä. Ensinnäkin se on ala, joka on tällä hetkellä suuressa murroksessa ja eletään hyvin mielenkiintoisia aikoja. Energia-alan asiantuntijoita tarvitaan luomaan uusia tapoja tuottaa ja hallita energiaa. Olen joskus hieman leikkisästi todennut, että haluan olla ilmastonmuutoksessa mieluummin osa ratkaisua kuin osa ongelmaa.

Näin yksinkertaistahan elämä ei ole, mutta on tämä ala, jolla voi helposti nähdä oman toimintansa merkityksellisyyden isossa kuvassa. Toinen syy on se, että energiatekniikkaa voi opiskella kotikaupungissani Varkaudessa. Vaikka kyseessä on monimuoto-opinnot, olen kokenut hyväksi, että kampus on lähellä ja lähijaksoille on helppo osallistua.

Opiskelu on ollut monella tapaa antoisaa! Opintojaksot ovat olleet mielenkiintoisia ja opettajat osaavat asiansa. Erityisen paljon olen arvostanut sitä, miten joustavaksi opiskelu on tehty ja miten helppoa niiden sovittaminen omaan arkeen on lopulta ollut.

Lähijaksoja on keskimäärin kerran kuukaudessa ja niiden välillä työskennellään itsenäisesti ja ryhmissä. Lähes poikkeuksetta ryhmienkin työskentely on sujunut hyvin kivuttomasti ja yleensä kaikilla on ollut samanlainen orientaatio opiskelujen suhteen. Aikuisopiskelijoina muu elämä ohjaa itse kutakin sellaiseen ”kustannustehokkuuteen” ajankäytön suhteen, mikä on sopinut itsellekin opiskelijana oikein hyvin. Monen ryhmätoverin kanssa on jo syntynyt sellaista kohtalotoveruutta, että lähijaksoille on kiva mennä ihan kavereitakin tapaamaan.

Tällä hetkellä olen mielenkiintoisessa ja riittävän lähelle omia opintoja sijoittuvassa työssä, joten valmistumisen jälkeen ei ole mikään kiire mihinkään. Aika näyttää, miten ura etenee hamassa tulevaisuudessa.

Opiskeluja harkitsevia haluan kannustaa tarttumaan uusiin haasteisiin. Meidän vuosikurssillamme on n. 40 erilaisissa elämänvaiheissa olevaa ja työhistorian omaavaa opiskelijaa ja en ole kuullut kenenkään katuvan sitä, että tuli lähdettyä. Sen sijaan olen havainnut monessa opiskelukaverissa aitoa innostusta ja ylpeyttä, kun on päässyt kertomaan uudesta työstä uudella alalla.

(Kuvan on kesältä 2022, kun olin suorittamassa harjoittelua nykyisessä työpaikassani. Siinä olen mukana lastaamassa pajamme lopputuotetta matkalle kohti Etelä-Amerikkaa.)

Jukka opiskelee energiatekniikkaa.
Jukka

Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!