Töitä ehtii tehdä opiskelujen jälkeenkin

Voisi hyvin olla, että Lauri Vasalampi (23) olisi ollut jo muutaman vuoden isäntänä kinnulalaisella maitotilalla yhdessä veljensä kanssa ja opinnoiksi olisi riittänyt heti peruskoulun jälkeen suoritettu maatalousyrittäjän tutkinto Kpedussa Perhossa.

”Kyllähän se poltteli jäädä suoraan töihin, vaikka opettajatkin kannustivat jatkamaan agrologiksi.”

Sen verran puheet herättivät kiinnostusta, että aikansa hauduteltuaan Lauri haki ja sai opiskelupaikan, mutta siirsi aloitusta armeijan takia.

”Vielä armeijassa ja sen jälkeen olin tänään menossa opiskelemaan ja huomenna toista mieltä. Lopulta edellisetkin koulut yhdessä kuljetun parhaan kaverin kanssa tultiin siihen tulokseen, että lähdetään, kyllä töitä ehtii tehdä sen jälkeenkin.”

Eikä mies ole päätöstä päivääkään opiskellessaan katunut, niin paljon hän kokee saaneensa. Nykypäivän maatalous on vaatimustasoltaan aivan erilainen kuin ennen. Pelkkä käytännön osaaminen ei riitä.

”Opiskelu on tuonut uusia kavereita, jotka ovat valtava vertaistuki opinnoissa. Heiltä on myös oppinut todella paljon, kun on vertailtu, miten muut tiloilla asioita tekevät.”

Savonia-ammattikorkeakoulua Lauri Vasalampi ei valinnut sattumalta. Hän kyseli ja selvitteli somessa ja tutuiltaan kokemuksia eri paikoista. Eniten kehuja sai Savonian agrologikoulutus.

”Maatalouden on osattava vastata maailman muutokseen ja tähän Savonian opinnot vastaavat hyvin. Erityisesti Savonian tasokkaat talouspuolen opinnot antavat hyvät eväät siihen, miten nykypäivänä maatilalla päästään hyvään tulokseen.”

Opinnot vieraalla paikkakunnalla kauempana kotoa ovat opettaneet itsenäistymään, mitä Lauri pitää myös arvokkaana oppina. Ja vaikka harjoittelun myötä kokonaisen kesäsesongin viettäminen toisella tilalla ei alkuun Lauria erityisesti houkutellut edes ajatuksen tasolla, muuttui mieli harjoittelun aikana. Kesä antoi niin valtavasti kokemusta ja näkemystä eri asioihin, että päivääkään hän ei vaihtaisi.

”Hyvä, ettei maatilaharjoittelua saa tehdä kotitilalla, kotona urautuu niin äkkiä. Harjoittelun aikana pääsee niin sisälle toisen tilan tekemiseen ja näkee, miten paljon erilaisia toimintatapoja on samoihin työvaiheisiin. Huomaamatta alkaa itse miettiä entistä parempia ja tehokkaampia tapoja toimia. Jos täällä voidaan tehdä näin, niin miksei meilläkin.”

Opintoihin hakeutumista pohtivalle Lauri sanoo suoraan, että tyhmä jättää lähtemättä.

”Työura on niin pitkä, että neljä vuotta siitä opintoihin käytettynä on hyvin lyhyt aika. Työt eivät sillä välin lopu.”


Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!