”Tulevaisuudessa haluaisin toimia sosiaalialan johto- tai kehitystehtävissä” – Johanna opiskelee sosiaali- ja terveysalan kehittämistä ja johtamista

Oli vuosi 2020, kun päätin muuttaa kotipaikkakunnaltani toiselle uuden kumppanin perässä. Valmistuin 2009 silloisesta Rovaniemen ammattikorkeakoulusta sosionomiksi ja toimin reilun kymmenen vuotta päiväkodissa varhaiskasvatuksen opettajana. Muuton ja tulevan irtisanoutumisen myötä tuli myös halu kokeilla jotain uutta työn saralla, sekä kehittää omaa osaamistani.

Sosionomi YAMK-opinnot tuntuivat luonnolliselta jatkumolta aiempaan koulutukseen ja päätin hakea Savoniaan opiskelemaan Sosiaali- ja terveysalan kehittämistä ja johtamista. Muuton myötä keväällä 2020 aloitin työt lastensuojelun perhetyössä, ja syksyllä 2020 aloitin työn ohella opinnot.

Opiskelu tapahtui monimuotona ja silloisen pandemian aikana kaikki lähipäivät peruuntuivat. Monimuotona opiskelu sopi elämäntilanteeseeni loistavasti, perhetyössä työskennellessäni suunnittelin itse työkalenterini, joten opintojen yhdistäminen työhön sujui vaivattomasti.

Lähipäivien peruuntumista hieman harmittelin, olisi ollut mukava päästä tapaamaan opiskelukaverit myös livenä. Etäyhteyksiin tottui kuitenkin nopeasti ja ryhmätehtävien myötä opiskelukaverit tulivat tutummaksi. Opintojen joustava suunnitteleminen omaan elämäntilanteeseen sopivaksi oli helppoa ohjaavan opettajan tukemana.

Opintojen sisältö on ollut monipuolista ja valinnaisten opintojen määrä on ollut kattavaa. On ollut mielenkiintoista päästä valitsemaan laajasta valikoimasta itseä kiinnostavia kursseja, joita olen päätynyt sitten käymään myös ylimääräisenä!

Tutkintoon kuuluu myös englanninkielisen kurssin käyminen, joka alkuun hieman jännitti, mutta täysin turhaan. Pohdin myös osaamistani tieteellisessä kirjoittamisessa, mutta kurssi kerrallaan sen on sisäistänyt ja nyt niin kirjoittaminen kuin tieteellisten tutkimusten hakeminen sujuu ongelmitta. Tekemällä siis oppii!

Opinnot jäivät sittemmin katkolle esikoisemme synnyttyä, ja vauvavuoden jälkeen päätin jäädä töistä vielä opintovapaalle suorittamaan tutkintoni loppuun. Opintovapaa on antanut taas erilaisen mahdollisuuden syventyä kunnolla pelkästään opiskeluun ja tässä ajassa olen työstänyt viimeiset kurssit ja opinnäytetyön valmiiksi.

Valmistumisen jälkeen meille on syntymässä toinen lapsi syksyllä 2024, joten paluu työelämään ei ole vielä ajankohtainen. Tulevaisuudessa haluaisin toimia sosiaalialan johto- tai kehitystehtävissä, joihin tutkinto on antanut hyvät eväät.

Haluan kannustaa jokaista, joka opiskelua harkitsee, hakemaan rohkeasti. Erityisesti monimuotona opiskelu on ollut joustavaa, joten varmasti jokaisen elämäntilanteeseen löytyy sopiva tahti opintojen suorittamiseen ja yhdistämiseen esimerkiksi työelämän kanssa.

Uuden opiskelu avartaa aina mieltä, vaikkei tulevaisuuden urasuunnitelmat täysin selkeät olisikaan. Kenties muiden opiskelukavereiden tarinat ja kokemukset selkiyttävät myös omia suunnitelmia!

Aurinkoista kesää toivottaa Johanna

Johanna opiskelee sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen YAMK-tutkintoa.
Johanna

Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!