Väyläopinnoilla kiinni agrologin tutkintoon – Selman tarina

Riverialla juuri maatalousalan perustutkinnon suorittanut, eläintenhoitajaksi valmistunut lieksalainen Selma (19) sisällytti tutkintoonsa kursseja myös Savonia-ammattikorkeakoulun agrologitutkinnosta.

– Ryhmänohjaaja mainitsi väyläopinnoista ja kiinnostuin aiheista ja opintojen suorittamisesta itsenäisesti.

Valittavana oli neljä kurssia, joista Selma suoritti yleisesti maataloutta, maatalouden biologiaa ja kemiaa sekä hevostaloutta käsitelleet kurssit. Kukin kurssi oli viiden osaamispisteen laajuinen, joten yhteensä pisteitä kertyi 15.

Opinnot suoritettiin verkko-opintoina. Selma sai verkon kautta oppimateriaalin ja luennoille sai osallistua valintansa mukaan joko silloin, kun luento pidettiin tai katsoa tallenteen. Kursseihin sisältyi harjoitustehtäviä, suunnitelmien ja artikkelireferaatin tekemistä sekä kurssin päättävä tentti.

– Kurssit eivät tuntuneet liian vaativilta, sillä moni asia oli minulle jo tuttua. Aikaa opinnoille piti toki järjestää.

Selman mielestä kurssisisällöt olivat mielenkiintoisia ja niitä sai tehdä varsin vapaasti omaan tahtiin. Savoniassa suoritetut opinnot sisällytetään Riveriassa osaksi ammatillisia valinnaisia opintoja ja opinnot luetaan hyväksi Savoniassa, jos opiskelija jatkaa tutkinto-opiskelijana agrologikoulutuksessa.

– Todennäköisesti jatkan opintoja ja haen agrologikoulutukseen vuoden päästä. Olen ensin vuoden töissä.

Selma on töissä lypsykarjatilalla ja nauttii perustyöstä maatilalla. Se tai työ naudan jalostuksen parissa voisi ollakin tulevaisuuden ammatti.

Ensi lukuvuonna väyläopintoina on tarjolla maatilan teknologia, biotieteitä agrologeille, hevosen terveydenhoito ja ruokinta, nautojen hyvinvointi ja nautojen hyvinvoinnin mittaaminen sekä maatilayrittäminen -kurssit.

Eeva-Kaisa Pulkka, teksti
Venla Kärkkäinen, kuva

Selma Kärkkäinen
Selma

Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!