Opiskelijat ottavat selfietä kirjastossa.

Mentorointi avaa mielen lukkoja: ”Nyt tunnen itseni paljon paremmin”

#SavoniaAMK
#SavoniaUAS

Mentorointi on suosittu osaamisen kehittämisen menetelmä, joka soveltuu hyvin yksilön, lähityöyhteisön ja koko organisaation tavoitteelliseen kokemusten, osaamisen sekä kulttuurisen ja hiljaisen tiedon jakamiseen.

Mentoroinnin tyypillisin muoto on parimentorointi. Savonia-ammattikorkeakoulu yhdessä muiden Itä-Suomen korkeakoulujen kanssa tarjoaa jokaiselle tilaisuuden tulla joko ohjaajaksi mentoroimaan tai ohjattavaksi eli aktoriksi.

Natali Castro Zúñiga on Dominikaanisesta tasavallasta Suomeen muuttanut liiketalouden opiskelija Itä-Suomen yliopistossa. Hän toivoo, että saisi Suomesta töitä ja työviisumin, jotta hän voisi jäädä tänne asumaan myös opintojen jälkeen.

Jotta työpaikka vieraasta maasta löytyisi helpommin, on muun muassa tärkeää osata verkostoitua oikeiden ihmisten kanssa. Muun muassa tähän haasteeseen hän pyysi apua mentoriltaan. Castro Zúñigalla ja hänen mentorillaan oli yhteensä 4-5 tapaamista.

– Aktorina olo oli kiinnostavaa. Mentorini halusi nähdä minua myös kasvotusten ja puhuimme asioista todella monipuolisesi, emme pelkästään työuran näkökulmasta, Castro Zúñiga kertoo.

Niko Vilhunen ja Natali Castro Zúñiga.
Niko Vilhunen ja Natali Castro Zúñiga.

Castro Zúñiga kokee, että sai mentoriltaan paljon hyviä ideoita itsensä kehittämiseen, vaikka raaka itsereflektointi ei aina tuntunutkaan helpolta.

– Mentorini oli todella kiltti ja kannusti siihen, että minun on otettava oma aikani pohdiskella ja kasvaa täyteen mittaani ammattilaisena. Nyt tunnen itseni paljon paremmin ja uskallan olla rohkeampi. Mentorini kannusti minua esimerkiksi lähestymään ihmisiä reippaasti verkostoitumismielessä, se oli todella arvokas neuvo, Castro Zúñiga keroo.

”Usko itseen on tärkeää”

Mentorointiohjelma käynnistyy vuosittain syksyllä. Voit lukea lisää aiheesta klikkaamalla tästä.

Mentorina toimiminen oli Niko Vilhuselle uusi kokemus, mutta hyvin mielenkiintoinen sellainen. Vilhunen on valmistunut Savonialta tuotantotalouden industrial management -tutkinnosta ja työskentelee tällä hetkellä laatupäällikkönä.

– Olen huomannut, että töissä löydän usein itseni sellaisista tilanteista, joissa mentoroi muita. Toimin esihenkilönä ja johtaminenhan on ylipäätään nykyään enemmän asiantuntijoiden mentoroimista. Ajattelin, että minulla voisi olla jotain annettavaa, Vilhunen kertoo.

Vilhusen aktori asuu Joensuussa. Hän on muuttanut jatko-opintojen perässä Yhdysvalloista Suomeen.

– Halusin olla omalta osaltani mukana mahdollistamassa pätevien ihmisten työllistämistä, olivat he syntyneet Suomessa tai ei.
Tapaamisen lähtökohdaksi asetettiin heti alussa se, että tittelit jäävät ovelle ja mentori sekä aktori ovat molemmat samalla tasolla.

Vilhusen ohjattava ilmaisisi alkuun epävarmuutta osaamisestaan, mutta usko omaan tekemiseen alkoi lopulta kasvaa silmissä.

– Puhuimme paljon myös elämästä yleensä. Halusin välittää hänelle sen ajatuksen, että meidän jokaisen pitää itse löytää omat vahvuudet. Työnhaussa se on ihminen, jolla on merkitystä, ei tutkintopapereilla. Pitää löytää oma paikkansa ja kaikki työpaikat eivät sovi kaikille. Usko itseen on tärkeää, Vilhunen kertoo.