Savonia

Microkadun vesilabrassa syntyi tärkeä sukka – Estää toiseksi suurimman mikromuovin lähteen päästöt

Savonia-ammattikorkeakoulun vesilaboratoriosta on lähtöisin yksi Suomen tärkeimmistä vesi-innovaatioista. Kyseessä on suodatinsukka, joka vähentää Itämereen valuvia mikromuovipäästöjä.

Jalkapallokenttien tekonurmi on pelaajien kenkien alla kovalla koetuksella: kuningaslajin tuoksinnassa irtoava mikromuovi on Suomen vesistöjen toiseksi suurin mikromuovipäästöjen lähde. Huleveden mukana irtoaa vuosittain tuhansia kiloja mikromuovia, joka kulkeutuu luonnonvesiin.

Itämeren pelastaminen Juha-Pekka Saarelainen.

Savonian alumnin, Juha-Pekka Saarelaisen perustama Watec Consulting Oy kehitti ratkaisun tähän ympäristöongelmaan. Kyseessä on ritiläkaivoihin asetettava Filtro-suodattimen, eräänlainen sukka, joka estää kiinto- ja haitta-aineiden kulkeutumisen hulevesien mukana viemäreihin ja edelleen vesistöihin.

Keksintö voitti tänä vuonna arvostetun Pelasta Itämeri -kilpailun. Palkinnolla tahdotaan vuosittain kiinnittää huomiota Itämeren tilaan ja palkita taho, joka on tehnyt arvokasta työtä ympäristön hyväksi. Watec Consulting Oy: ratkaisu auttaa kahdessa Itämeren suurimmista ongelmista eli se vähentää rehevöitymistä ja mikromuovin määrää.

Juha-Pekka Saarelainen on Watec Consulting Oy:n toimitusjohtaja ja valmistui Savonialta vuonna 2007 ympäristöinsinööriksi.

– Siihen aikana muualla Suomessa oli mahdollista opiskella enemmänkin tuota energia- ja jätepuolta, mutta täällä Savossa oli vahva vesiosaaminen ja on edelleen, Saarelainen kertoo.

Opiskelu Savonialla antoi Saarelaisen mielestä erinomaisen pohjan ympäristöalalle.

– Suurin osa opiskelukavereista työllistyi kuntasektorille jätevesipuolelle, mutta oma kutsumus oli Suomen vesistöjen ja pintavesien parissa. Silloin ajateltiin, että joskus vielä koittaa se hetki, kun Suomen vesistöjä ja valuma-alueita aletaan kunnostamaan ja se aika on koittanut vasta ihan viimeaikoina.

Lue Saarelaisen alumnihaastattelu klikkaamalla tästä.