Savonia

Savonian alumni pelastaa maailmaa – Opiskeluaikoina kiinnosti kuitenkin enemmän pingis

Savonia-ammattikorkeakoulun vesilabra on Suomessa ainutlaatuinen ja se tarjoaa useille yrityksille, kuten Watec Consulting Oy:lle, loistavan paikan testata innovaatioitaan. Toimitusjohtaja Juha-Pekka Saarelainen muistaa vaikuttavan vesilabran myös muista syistä. Se toimi monen tulevan vesialan ammattilaisen temmellyskenttänä opintojen aikana.

Juha-Pekka Saarelainen valmistui Savonialta vuonna 2007 ympäristöinsinööriksi. Opiskelu Savonialla antoi Saarelaisen mielestä erinomaisen pohjan ympäristöalalle.

– Suurin osa opiskelukavereista työllistyi kuntasektorille jätevesipuolelle, mutta oma kutsumus oli Suomen vesistöjen ja pintavesien parissa. Silloin ajateltiin, että joskus vielä koittaa se hetki, kun Suomen valuma-alueita aletaan kunnostamaan ja se aika on koittanut vasta ihan viime vuosina.

Kaivosuodatin kauppatorilla Juha-Pekka Saarelainen.

Watec Consulting Oy:n Savonian vesilabrassa kehittämä suodatinsukka palkittiin juuri arvostetulla Pelasta Itämeri -palkinnolla. Lue juttu klikkaamalla tästä.

– Opiskelijana siellä labrassa pidetiin lähinnä hauskaa. Meidän opintojen aikana labraan hankittiin paljon uutta vesiteknologiaa, jollaista ei juurikaan löytynyt muualta Suomesta. Kun sitten sain valmistumisen jälkeen ensimmäisen innovaatioidean, niin oli selvää, että halusin Savonian vesilabraan testaamaan sitä, Saarelainen kertoo.

Erään lehtorin sanat ovat jääneet Saarelaisen mieleen erityisen elävästi.

– Hän sanoi meille, että ”Muistakaa verkostoitua opiskelujen aikana, sillä joku päivä te kaikki olette omien alojenne taikureita.” Mehän nauraa räkätettiin tälle taikurijutulle silloin, mutta nyt minulla on viikoittain asiakkaina entisiä savonialaisia.

– Käytännössä minun aikani kului vesilabrassa ja pingispöydän äärellä. Verkostoituminen saattoi opiskeluaikoina kiinnostaa jopa enemmän kuin itse opinnot, mutta toisaalta se myös kantaa hedelmää, Saarelainen kertoo.

Uudet kaverit ja uudet iltapuuhat

Ympäri Suomen Kuopioon opiskelemaan saapuneet nuoret löysivät toisensa ja solmivat elinikäisiä ystävyyssuhteita.

– Muutin itse Joensuusta Kuopioon ja pidetään meidän ydinkaveriporukan kanssa edelleen yhteyttä. Siihen aikaan Savonia ei ehkä ollut niin kansainvälinen korkeakoulu kuin nyt, mutta kansallisesti tämä oli jo silloin todella tärkeä opinahjo, Saarelainen kertoo.

Tekman ylläpitämät opiskelija-asunnot ovat jääneet Juha-Pekka Saarelaisen mieleen, sillä niissä oli poikkeuksellisen yhteisöllinen tunnelma.

– Siellä oli silloin pieni pala kampusta, kun paljon opiskelijoita asui lähellä tosiaan. Sellaista ei siihen aikaan oikein ollut vielä kovin monessa kaupungissa. Minunkin piti uuteen kaupunkiin muutettuani löytää uudet kaverit ja uudet iltapuuhat. Kuopion yhteisöllisyys auttoi siinä merkittävästi.

Puijonlaakson Retkeilijäntien opiskelija-asuntojen ympäristö on täynnä tärkeitä muistoja.

– Kävin joku aika sitten Tekmalla katsomassa vanhoja paikkoja ja piipahdin myös läheisellä uimarannalla. Piilotimme sinne opiskelukaverini kanssa aikakapselin ja yritin etsiä sitä, mutta taisimme piilottaa sen liiankin hyvin, Saarelainen hymyilee.