Ruoka-annoksia pöydällä.

Ruoantuotannon kansainvälinen huipputapahtuma Kuopiossa: Miten Pohjois-Savon ruokaketju turvataan?

#SavoniaAMK
#SavoniaUAS

Ruokakustannukset ovat nousseet 10,5 prosenttia vuodesta 2021.(1) Tämä huolestuttava trendi ei näytä hidastuvan lähiaikoina ja vaikuttaa suuresti Pohjois-Savon talouteen sekä alueen asukkaisiin. Huolta aiheuttaa elintarvikejärjestelmän turvallisuus sekä arvoketjun kestävyyden varmistaminen logistiikasta lannoitteisiin. Elintarviketuotannon arvoketjussa otetaan tuotannon ohella huomioon myös suunnittelu, markkinointi ja logistiikka.

– Maatalousala on Pohjois-Savolle keskeinen ja yksi alueemme älykkäistä erikoisaloista, toteaa Markku Koponen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.

– Tarvitsemme aktiivisia toimijoita, joilla on halua yhteistyöhön. Yhteistyö ja vahvan innovaatioekosysteemin rakentaminen kansainvälisin yhteyksin on tulevaisuutemme kannalta ainoa tie eteenpäin. Tähän kehittämiseen on yrityksille tarjolla tukea; niin rahoitusta kuin neuvontaakin.

Alan toimijat Pohjois-Savossa ovat koonnet voimansa, ja nyt toiminta on konkretisoitumassa. Agri-Food Cluster North Savo järjestää yhteistyössä Business Kuopion Invest and Expandin Pohjois-Savo-hankkeen kanssa Agri-Food Cluster Goes International -tapahtuman.
Tilaisuus järjestetään Savonia-ammattikorkeakoulun Iisalmen kampuksella keskiviikkona 22.3. kello 9-15. Savonia on Agri-Food Cluster North Savon jäsen.

– Tämä on klusterin ensimmäinen kansainvälinen tapahtuma ja kokoaa yhteen innovaatioekosysteemin sidosryhmät. Tapahtumassa alueen maatilat, alan innovatiiviset yritykset, kunnat sekä rahoittajat rakentavat yhdessä ekosysteemiä ja keskustelevat ratkaisuista Pohjois-Savon elintarvikejärjestelmän tukemiseksi, klusteripäällikkö Ardita Hoxha-Jahja kertoo.

Vientimahdollisuuksia erityisesti Tanskaan

Tapahtuman pääaiheina ovat kansainväliset vientimahdollisuudet, erityisesti mahdollisuudet päästä Tanskan markkinoille.

– Olen saanut mahdollisuuden etsiä Pohjois-Savon yrityksille uusia liiketoiminta- ja projektiyhteistyömahdollisuuksia tanskalaisten kanssa, kertoo Anders Skeem Enterprise Europe Networkista.

Tapahtumaan osallistuvat Tanskan suurlähetystön Suomen kunniakonsulin lisäksi tanskalaisen Gold Level -sertifioidun klusterin Food & Bio Cluster Denmarkin kansainvälisyys- ja innovaatiojohtaja Britt Sandvad.

Suomesta ja Pohjois-Savosta tapahtumaan osallistuu johtava erikoisleivonnaisten valmistaja Ketoinen Oy. Ketoinen esittelee tapahtuman aikana menestystarinaansa sekä äskettäin lanseeraamiaan uusia pizzapohjia.

– Osallistuminen tapahtumaan ja elintarvikeklusteriin voi auttaa Ketoista laajentamaan liiketoimintaansa, verkostoaan ja arvoketjuaan erityisesti kansainvälisesti. Visiomme on tarjota Euroopan vatsaystävällisimpiä elintarvikkeita, Ketoisen toimitusjohtaja Niina-Marika Lahnavik-Hoffren toteaa.

(1) Pantzar, Viita “Ruuan hinta on noussut ennätysvauhtia, mutta nyt näkyy jo pieni käänne – katso Ylen ruokakoneesta, miten hinnat muuttuivat,” YLE, 2023