Hoivarobotti.

Savonian Kestävä ja älykäs hyvinvointi -vahvuusalalla yhdistyvät sote-ala ja uusin teknologia

Savonia-ammattikorkeakoulun Hyvinvointiteknologian vahvuusalan nimi on vaihtunut. Uusi nimi ”Kestävä ja älykäs hyvinvointi” antaa mahdollisuuden vastata aiempaa laajemmin sosiaali- ja terveysalan tarpeisiin.

Savonialla vietettiin Vahvuusala tutuksi -päivää keskiviikkona 6.9. Paikalle saapui runsain mitoin savonialaisia jotka halusivat kuulla lisää uudistetun vahvuusalan toiminnasta. Henkilökunnalle ja opiskelijoille esiteltiin muun muassa Savonian robotteja ja muuta XR-centerin laitteistoa.

Kestävä ja älykäs hyvinvointi -tiimi ryhmäkuvassa.
Kestävä ja älykäs hyvinvointi -tiimi ryhmäkuvassa.

Hyvinvointiteknologian vahvuusalan uusi nimi kuvaa aiempaa paremmin vahvuusalan toimintaa antaen realistisemman kuvan tiimin laaja-alaisesta osaamisesta. Nimimuutoksella haluttiin myös tuoda esiin kestävän kehityksen ja kestävien hyvinvointiratkaisujen merkitystä.

– Vaikka meillä on edelleen vahvaa teknologiaosaamista, niin hyvinvointiteknologia voi antaa ulospäin liian kapean vaikutelman vahvuusalan osaamisesta. Meillä on paljon hankkeita, joissa teknologia ei korostu, mutta jotka edistävät kuitenkin ihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä, sanoo TKI-päällikkö Mikko Ylilauri.

Sosiaaliala mukaan vahvuusalan toimintaan

Nimimuutoksen lisäksi aiemmin Monialaisen vahvuusalan alle kuulunut sosiaalialan TKI-toiminta siirtyy Kestävän ja älykkään hyvinvoinnin vahvuusalan vastuulle. Päätös yhdistää TKI-toiminnan sosiaali- ja terveyspalvelut saman vahvuusalan alle on ollut vain ajan kysymys, koska Savonialle hyvin tärkeä yhteistyökumppani, Pohjois-Savon hyvinvointialue, kattaa niin sosiaali- kuin terveystoimenkin.

– On selkeää ja hyvinvointialueen suuntaan yhteistyötä helpottavaa, kun saman Savonian TKI-vahvuusalan alta löytyy jatkossa sekä sosiaali- että terveysalan soveltava tutkimus. Uskomme, että uuden järjestelyn myötä voimme antaa hyvinvointialueelle merkittävää apua muutoksessa tarjoamalla sille muun muassa koulutuspalveluja ja käynnistämällä yhteisiä, koko Pohjois-Savon sosiaali- ja terveydenhuoltoa edistäviä kehityshankkeita, Ylilauri jatkaa.