Sienitalolla kansainväliseen arkkitehtikilpailuun

#savoniaAMK

Kolmannen vuoden rakennusarkkitehtiopiskelijat Aapo Wihersaari ja Eero Koivu ottivat syksyllä 2021 osaa Bee Breeders -organisaation järjestämään ideakilpailuun. He pääsivät ehdotuksellaan shortlisted-ehdotusten joukkoon ainoina suomalaisina suunnittelijoina. Suunnitelman nimi on Fungi Finlandia ja työssä on käytetty sienirihmastoa.

piirretty suunnitelma talosta
Fungi Finlandia

Kilpailun tehtävänantona oli suunnitella off-grid eli irrallaan yleisestä vesi- ja sähköverkosta oleva minitalo nuorelle pariskunnalle ja se sai sijaita missä päin maailmaa tahansa. Pinta-alarajaksi asetettiin 25 neliömetriä.

Lisäksi osallistujia rohkaistiin ajattelemaan laatikon ulkopuolelta ja käyttämään suunnitelmissa uusimpia teknologioita sekä innovatiivisimpia materiaaleja.

Talon piti myös olla modulaarisesti valmistettu. Modulaarisen talo tarkoittaa sitä, että talon rakennusprosessissa sen eri osat kootaan osittain jo tehtaalla ja tehtaalla muotoillut kannettavat moduulit viimeistellään vasta talon lopullisessa sijainnissa.

kaksi miestä istuu vierekkäin ja katsoo kameraan
Aapo Wihersaari ja Eeero Koivu.

Wihersaari ja Koivu huomasivat kilpailun sosiaalisessa mediassa. Kävi myös ilmi, että kilpailuun osallistumisesta saa kerrytettyä opintopisteitä vaihtuviin arkkitehtuuriopintoihin.

– Ideamme perustui vahvasti rakennusmateriaaliin, joka oli tässä tapauksessa sienirihmastosta valmistetut eristeet ja moduulirakenteet. Tutkimme sienen mahdollisuuksia ja ominaisuuksia rakennusmateriaalina, ja totesimme sen olevan todella toimiva ja yllättävä vaihtoehto. Kestävä kehitys ja vihreys olivat myös kilpailun teemana, joten suunnittelemamme talo oli myös täysin kompostoitava ja hiilineutraali, Wihersaari ja Koivu kuvailevat.

– Oli hienoa päästä näinkin pitkälle jatkoon, ottaen huomioon miten kansainvälisesti tunnettuja arkkitehtejä tuomaristossa oli.

Wihersaari ja Koivu saattavat tulevaisuudessakin tahkota lisää mainetta kansainvälisissä suunnittelukilpailuissa, sillä molemmilla on valmistumisen jälkeen haaveena perustaa oma suunnittelutoimisto ja osallistua silloin tällöin ideakilpailuihin töiden ohessa.

Vuodesta 2014 alkaen Savonialla järjestetty rakennusarkkitehdin tutkinto-ohjelma kestää neljä vuotta.