Henkilön kädet asettelevat ruokaa lautaselle.

Mission Positive Handprint -hanke on PRO 2023 -finalisti

#SavoniaAMK
#SavoniaUAS

Savonia-ammattikorkeakoulu ja 10 pohjoissavolaista ravintolaa ovat mukana ravintola-alaa uudistavassa vastuullisuustyössä.

Mission Positive Handprint -hanke on yksi PRO 2023 -tunnustuspalkintojen Vastuullisuus-sarjan kolmesta finalistista. Vastuullisuuspalkinto myönnetään taholle, joka tekee erityistä työtä kestävän kehityksen periaatteiden edistämiseksi HoReCa-alalla (hotelli-, ravintola- ja catering-alalla).

Mission Positive Handprint -hanke tukee ravintola-alan yritysten muutoskyvykkyyttä ja vihreää siirtymää sekä uudistaa koko ravintola-alaa vastuullisempien toimintatapojen ja -mallien kautta. Hankkeessa on mukana 30 pilottiravintolaa kolmesta maakunnasta: Uudeltamaalta, Keski-Suomesta ja Pohjois-Savosta. Merkittävänä aspektina on pilottiravintoloiden vertaisoppiminen toisiltaan hyvistä vastuullisuuskäytänteistä yli maakuntarajojen tapahtuvissa verkostoitumistilaisuuksissa.

Uudenlaisen Positiivinen kädenjälki -ajattelumallin myötä ravintolat pystyvät tarjoamaan ja viestimään vaihtoehdoista, jotka valitessaan asiakas kasvattaa omaa positiivista kädenjälkeään. ”Positiivinen hiilikädenjälki kuvaa tuotteiden tai palveluiden positiivisia ilmastovaikutuksia, jotka yritys voi saavuttaa luomalla tuotteita tai palveluita, jotka pienentävät asiakkaan hiilijalanjälkeä,” selventää Savonia- ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Hannaleena Uhlbäck-Ropponen

PRO-finaaliin pääseminen on upea tunnustus

PRO-palkinnot ovat ylivoimaisesti Suomen arvostetuin ravintola-alan tunnustus, ja finaalikolmikkoon pääseminen on jo itsessään upea huomionosoitus hankkeelle ja mukana oleville ravintoloille.

– Suurin kiitos tästä kuuluukin juuri meidän 30 pilottiravintolalle, jotka ovat tämän hankkeen keskiössä, sekä kolmen ammattikorkeakoulun hanketiimeille, sanoo hankkeen koordinoijan Laurean projektipäällikkö Anne Turunen.

Läpileikkaavat teemat ovat vastuullisuusviestintä, hävikki, hiilijalanjälki, kestävät noutoruokapalvelut ja ruokapalvelukonseptit sekä nyt erityisesti ajankohtaiseksi noussut energiakulutus. Pilottiravintolat saavat kokeiltavakseen vastuullisuusteemojen toimintamalleja ja niitä tukevia digiratkaisuja. Jokerina hankkeen teemoihin nousi pilottiravintoloiden esiin tuomana sosiaalinen vastuu, joka kuvastaa hyvin heidän tahtoaan nostaa esiin myös alan epäkohtia ja rakentaa alaa tulevaisuudessa kestävämmäksi.

Hankkeen aikana järjestetään kaikille avoimia ravintolatoiminnan vastuullisuuteen liittyviä työpajoja ja tietoiskuja, joihin on osallistunut jo tuhansia ravintola-alan ammattilaisia ja asiantuntijoita ympäri Suomen. Hankkeen kaikki materiaali, tallenteet ja tuleva loppujulkaisu ovat koko ravintola-alan hyödynnettävissä, löydät ne klikkaamalla tästä.

Mission positive handprint -hanke on Savonia-ammattikorkeakoulun, Laurea-ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun yhteishanke.

Hankkeessa ovat mukana seuraavat pohjoissavolaiset pilottiravintolat: Sawohouse, Koivumäen kartano, Cawa, Puijon Maja, Iltalypsy, Musta Lammas, Rehti, Kantti, Golden Dome ja Isä Camillo.

Hanke on alkanut syyskuussa 2021 ja kestää vuoden 2023 loppupuolelle saakka. Hanke saa Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tukea, ja hanke rahoitetaan osana unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

PRO on HoReCa-alan arvostetuin tunnustuspalkinto. Palkinnot jaetaan vuosittain 16 eri sarjassa. Vastuullisuuspalkinto myönnetään taholle, joka tekee erityistä työtä kestävän kehityksen periaatteiden edistämisessä HoReCa-alalla. Vastuullisuussarjassa PRO-tuomaristo päättää palkinnon saajan, mutta muista sarjoista poiketen erikseen kutsuttu raati valitsee finalistit.

Kilpailun voittajat julkistetaan PRO-gaalassa 18.1.2023 Helsingin Kaapelitehtaalla. Gaalan ja tapahtuman järjestää vuosittain Aromi-lehti.

Anna äänesi ja kommentoi Mission Positive Handprint -hanketta klikkaamalla tästä.

Savonia-ammattikorkeakoulu on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista.  Koulutamme vahvoja osaajia kuudella eri koulutusalalla kolmella paikkakunnalla: Kuopiossa, Iisalmessa ja Varkaudessa. Savonia palvelee yli 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää. Tutkimus- ja kehitystoimintamme tarjoaa osaavaa palvelua ja yksilöllisiä ratkaisuja yritysten ja työyhteisöjen kehittämis- ja testaustarpeisiin.