Rakennusmestariopiskelijat tietokoneella.

Rakennusarkkitehdin tutkinto yhdistää tekniikan ja luovuuden – Lue kahden nuoret mietteet esittelykierroksen jälkeen

#SavoniaAMK
#SavoniaUAS

Serkukset Tuuli-Kukka Mertanen, 18, sekä Kanerva Kemiläinen, 19, ovat poikkeuksellisen oma-aloitteisia. He päättivät matkustaa Joensuusta Kuopioon tutustuakseen Savonia-ammattikorkeakoulun rakennusarkkitehdin tutkintoon paikan päällä. He halusivat paremman käsityksen siitä, millaisesta tutkinnosta on kyse ja millainen opiskeluympäristö Savonian kampus on.

– Olen haaveillut pitkään siitä, että suunnittelisin ja rakentaisin joskus oman kodin. Olen luova ja taiteellinen mutta toisaalta tekniikkaa kiinnostaa myös. Tällä alalla tekniikkaa ja taide tulevat yhteen, Mertanen kertoo.

Tuuli-Kukka ja Kanerva katsovat kameraan.
Kanerva ja Tuuli-Kukka.

Kevät tarkoittaa monelle nuorelle suurten päätösten tekemistä ja harva tietää täysin varmasti, millaiseksi ammattilaiseksi haluaisi tulevaisuudessa kasvaa.

– Minä taas en tiedä vielä yhtään, että mitä haluaisin opiskella, mutta tämä ala kiinnostaa. Ihastelen usein hyvin tehtyjä taloja ja yleisesti estetiikka kiinnostaa, mutta en tiedä vielä, miten tästä kaikesta tekisi itselle uran. Tästä syystä rakennusarkkitehdin tutkinto on yksi hyvä vaihtoehto, Kemiläinen toteaa.

Opiskelupaikan valinta aiheuttaa serkuksissa ahdistusta, mutta vierailu Savonialle antoi lisää ymmärrystä siitä, miltä tulevaisuus voisi näyttää.

– Tutkinto vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta ja kampus on todella viihtyisä. Täällä näkyy todella vahvasti yhteisöllisyys: olimme hetken seuraamassa opetusta ja sieltä välittyi hyvä fiilis. Lähtisin kyllä vaikka tältä seisomalta opiskelemaan, Tuuli-Kukka Mertanen kertoo.

– Savonialla opiskeleminen on selvästi hyvin epähierarkkista, koska opettaja ei asettunut opiskelijoiden yläpuolelle. Sain tästä tutkinnosta itselleni varteenotettavan vaihtoehdon, Kanerva Kemiläinen pohtii.

Rakennusarkkitehti on rakennusten ja tilojen suunnittelun asiantuntija

Rakennusarkkitehdin tutkinto on monelle uppo-outo, vaikka on yleisesti tiedossa, että yliopistossa voi opiskella arkkitehdiksi.

Savonian rakennusarkkitehtikoulutuksessa opiskelija saa laajan näkemyksen erilaisten rakennushankkeiden teknisistä ja taloudellisista puolista. Koulutuksen aikana perehdytään rakentamisen esteettisiin, yhteiskunnallisiin, sosiaalisiin, laadullisiin ja ekologisiin tekijöihin. Voit tutustua tutkinnon päivätoteutukseen klikkaamalla tästä.

Reippaiden serkusten yhteydenotto oli koulutuspäällikkö Mervi Heiskaselle erittäin iloinen yllätys.

– Tuuli-Kukka soitti minulle ja kertoi, että häntä kiinnostaisi nämä opinnot ja hän haluaisi tulla serkkunsa kanssa tutustumaan Savoniaan ja rakennusarkkitehtiopintoihin. Tämä oli erittäin poikkeuksellista ja yllättävää positiivisessa mielessä. Minulle ei ole koskaan esitetty tällaista pyyntöä. Koska vierailu sopi aikatauluuni, niin ajattelin, että miksipä ei. Savonian Microkadun kampukselle pääsee käymään kuka tahansa, mutta henkilökohtaista esittelyä emme voi aina luvata, Heiskanen kertoo.

Saat lisää tietoa kevään yhteishausta ja Savonian tarjoamista tutkinnoista klikkaamalla tästä.