kaksi kättä ja sydän grafiikkana

Savonia-artikkeli: Healing Greenery diary 2023

#SavoniaAMK


Healing Greenery -opintojakso kuuluu Savonia-ammattikorkeakoulun valinnaisiin opintoihin. Opiskelijat pääsevät toteuttamaan yhdessä kansainvälisiä opintoja sekä jakamaan, kehittämään ja soveltamaan monialaisesti luontolähtöisiä Green Care -menetelmiä. Healing Greeneryn intensiivikurssilla opitaan toimimaan kansainvälisessä tiimissä ja erityisesti luovaa ajattelua herätellään monialaisessa yhteistyössä.

Savonia-ammattikorkeakoulu oli mukana toukokuussa 2023 Tartossa järjestetyllä intensiivikurssilla, jonka yhtenä teemana oli luontolähtöisten Green Care -menetelmien soveltaminen opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseen. Opiskelijoita oli mukana eri maista luonnonvara-alan, terveysalan, sosiaalialan ja maisemasuunnittelun tutkinto-ohjelmista.

Savonia-ammattikorkeakoulun eri alojen opiskelijat Veera Huhtala, Ulriikka Hyttinen, Miia Kaartinen, Emilia Markkanen ja Nanni Nykänen kirjoittivat yhteisen päiväkirjan, ”Healing Greenery Diary 2023”:

Suurimmalle osalle meistä reissu oli ensimmäinen kosketus Tarttoon. Ajankohta matkalle oli täydellinen. Lämpötilat hipoivat +20 astetta ja nähtävää oli paljon. Tapasimme koko Suomen porukan kanssa Helsingissä ja matka alkoi väsyneissä, mutta kivoissa tunnelmissa. Pitkän matkustuspäivän jälkeen Tarton hotellille päästyämme uni maittoi kyllä heti.

Kurssi alkoi tutustumisella muihin kurssilaisiin ja porukkamme jaettiin kansainvälisiin ryhmiin. Opiskelijoita oli Suomesta, Virosta, Latviasta sekä Liettuasta. Viikko sisälsi luentoja, ryhmätöitä, uuden oppimista, tutustumista eri kulttuureihin ja mahtavaa kielikylpyä. Saimme maistella eri maiden herkkuja sekä kuulla opiskelukokemuksista Baltian maissa.

Monialainen työskentely toi ilmi sen, että eri aloilla Green Care ymmärretään eri tavoin. Kurssilla oli mukana maisema-arkkitehtejä, sosionomeja, sosiaalityöntekijöitä, sairaanhoitajia sekä agrologeja. Tehtävien teko kansainvälisissä ryhmissä osoittautui hieman hankalaksi, sillä kaikilla oli hieman eri käsitys aiheesta. Saimme kuitenkin uusia mielenkiintoisia näkökulmia Green Careen liittyen.

Vierailimme viikon aikana Tartu Nature Housessa, Taevaskojalla ihanissa maisemissa ja pääsimme näyttämään keilaustaitojamme koko opiskelijaporukan kesken.

Vapaaaikaakin jäi koulupäivien jälkeen sopivasti, joten ehdimme tutustua Tarton kulttuuriin sekä vierailimme Tarton yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa. Ravintolatarjonta Tartossa oli mahtava.

Kokonaisuudessaan viikko oli meidän mielestämme huippukokemus! Naurua ja hyvää mieltä riitti loppuun asti. Meidän Suomen porukka oli kyllä mahtava ja super iso kiitos myös mukana olleille opettajille Kaijalle ja Susannelle!

KUVA 1. Taevaskojalla ihanissa maisemissa (Emilia Markkasen matkakuvat 2023)

Kansainvälinen ja monialainen Healing Greenery -hanke

Healing Greenery -hanke on yhtenä osana Savonia-ammattikorkeakoulun kansainvälistä ja monialaista yhteistyötä. Hankkeessa ovat mukana Savonia-ammattikorkeakoulu, Virosta Tallinn Technical University of Applied Sciences, Institute of Service Economy at Mõdriku ja Estonian University of Life Sciences, Liettuasta Kauno Kolegija ja Latviasta Rīga Stradiņš University.

Healing greenery -hanke on mahdollistanut myös opettajille monialaisen ja kansainvälisen verkostoyhteistyön. Esittelimme ja toteutimme Viron intensiiviviikolla toukokuussa -23 erilaisia luentoja:

  • Lecture INTERPRENEURSHIP AND GREEN THINKING (Eva Vahtramäe)
  • Lecture CREATIVITY (Ovidijus Grincevičius)
  • Lecture GREEN ROOM GARDEN SYSTEMS (Kadri Maikov)
  • Green Care -methods in higher level education (Susanne Hämäläinen)
  • Family support EDU in Green Care (Kaija Rautaparta-Pennanen)

Opiskelijat jaettiin monialaisiin ja -kansallisiin pienryhmiin. He suunnittelivat opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseksi luontolähtöisten Green Care -menetelmien soveltamisen avulla erilaista toimintaa ESTONIAN UNIVERSITY OF LIFE SCIENCES LANDSCAPE ARCHITECTURE DEPARTMENT KREUTZWALDIN kampukselle. Opiskelijat suunnittelivat myös erilaisia hyvinvointia tukevia ja vahvistavia alueita maisemasuunnittelun ohjelmalla. Opinnot toteutettiin intensiiviviikon lisäksi Zoomin ja Facebookin välityksellä.

Kirjoittajat ja lisätietoja:
Kaija Rautaparta-Pennanen, sosiaali- ja terveysalan lehtori, kaija.rautaparta-pennanen@savonia.fi
Susanne Hämäläinen, terveysalan lehtori, susanne.hamalainen@savonia.fi
Katriina Pylkkänen, kotieläintuotannon ja hevostalouden lehtori, katriina.pylkkanen@savonia.fi