Saaran uratarina – Taidekipinä innosti muotoilijaksi

Olen aina ollut kiinnostunut taiteesta ja taiteen tekemisestä. Kun lukiossa opiskellessani sattumalta kuulin, että on mahdollista opiskella muotoilijaksi, lähdin tutkimaan asiaa tarkemmin. En oikein tiennyt, mitä elämältäni lukion jälkeen halusin, joten mahdollisuus hyödyntää omaa visuaalista osaamista ammatissa kuulosti lottovoitolta.

Yhteishaussa hain kolmeen eri kouluun: Turkuun, Lahteen ja Kuopioon. Kuopio kiinnosti kaupunkina eniten, koska täällä minulla oli ennestään tuttuja, toisin kuin Lahdessa ja Turussa. Kun sitten selvisi, että suoritukseni pääsykokeessa riitti sisäänpääsyyn, valinta oli selvä. Aloitin teollisen muotoilun opiskelun Savoniassa heti lukion jälkeen. Muotoilijaksi valmistuin keväällä 2018.

Käsillä tekemistä ja vauhdikasta vapaa-aikaa

Muotoiluopinnot antavat aika laajan kattauksen erilaisten muotoilullisten työkalujen hyödyntämisestä. Kursseja on monesta eri aiheesta ja niiden aikana varmasti löytää sen aiheen, joka itseä eniten muotoilijana kiinnostaa. Hauskimpia kursseja ja projekteja olivat ne, joissa pääsi tekemään käsillä ja kokeilemaan omia taitoja puun, metallin ja muovin työstämisessä.

Opiskelussa parasta olivat kurssit, joilla pääsimme tekemään projekteja yhdessä oikeiden yritysten kanssa. Se toi tekemiseen motivaatiota sekä tunteen siitä, että tekemälläni työllä on merkitystä. Vaihtelua tietokoneella istumiseen toi myös pajatiloissa työskentely.

Opiskelun koitin rajata pääsääntöisesti arkipäiviin, jotta viikkoon jäisi myös päiviä, jolloin ei tarvitse ajatella opiskelemista lainkaan. Myös erilaiset opiskelijatapahtumat olivat hyvä keino tuulettaa päätä ja saada ajatukset pois opiskelusta.

Vapaa-ajallani hyödynsin Savonian liikuntatiloja ja kävin salilla sekä osallistuin opiskelijajärjestöni Mutka ry:n järjestämiin vakiovuoroihin. Sykettä-tarra oli mielestäni opiskelijalle todella edullinen keino liikunnan harrastamiseen.

Itse en työskennellyt opiskelujen ohessa aktiivisesti, mutta monet pidemmät loma-ajat kuluivat töitä tehden ja rahaa keräten. Rahaa ei ollut kasoittain, mutta koin, että tämä järjestely sopi itselleni parhaiten. Pystyin keskittymään opiskeluihin ja energiaa jäi myös vapaa-ajalle.

Isoin opinnoista saamani hyöty oli se, että Savonian kautta sain nykyisen työpaikkani. Työnantajani oli yhteydessä Savoniaan, kun etsi projektilleen opinnäytetyön tekijää. Ilmaisin kiinnostukseni ja minut valittiin hommaan. Kun opinnäytetyö tuli päätökseen ja valmistuin, minut palkattiin suoraan töihin. Työssäni olen pystynyt hyödyntämään opiskelun aikana oppimiani asioita ja taitoja.

TOP3 vinkit

Opiskelijan kannattaa lähteä mukaan erilaisiin projekteihin, joita tulee vastaan opiskeluvuosien aikana. Niiden kautta saa hyvää kokemusta ja on mahdollista luoda kontakteja työelämään.

Harjoittelut kannattaa hyödyntää yrityksissä, jotka sinua oikeasti kiinnostavat. Kun pääset osoittamaan kykysi harjoittelijana, on suurempi mahdollisuus siihen, että valmistumisen jälkeen voit päästä yritykseen työntekijäksi.

Mikäli opiskelijavaihto kiinnostaa edes vähän, suosittelen ehdottomasti lähtemään. Itse vietin neljä kuukautta Italiassa ja loppujen lopuksi jäi harmittamaan vain se, että päätin viettää siellä vain puolet lukukaudesta koko lukukauden sijaan.

Saara Nikkola
Muotoilija (AMK)


Kiinnostuitko alasta?

Tutustu muotoilun opintotarjontaan!