Opiskelijoita kahvip�yd�ss�.





LIIRA20 Liikunta- ja ravitsemushoidon osaaja -osaajakoulutus

Koulutuksen lähtökohdat

Liikunta- ja ravitsemushoidon korkeakouludiplomi on tarkoitettu syventämään kaikkien terveysalan ammattilaisten liikunta- ja ravitsemushoito-osaamista osana ennaltaehkäisevää työtä ja myös osana sairauksien hoitoa. Diplomin suorittaminen sopii osaksi ammatillista täydennyskoulutusta ja myös kaikille asiasta kiinnostuneille.

Suosituksena koulutukseen osallistumiselle on voimassa olevien valtakunnallisten liikunta- ja ravitsemussuositusten hyvä perusosaaminen.

Osaamistavoitteet

Opiskelija
-osaa hyödyntää laaja-alaisesti ja luovasti liikunta- ja ravitsemushoidon osaamista osana kokonaisvaltaista ennaltaehkäisyä ja hoitoa
- osaa käyttää monipuolisesti kotimaista ja kansainvälistä näyttöön perustuvaa tutkimustietoa liikunnasta ja ravitsemuksesta osana omassa ammatissaan ja työnkuvassaan
- osaa käyttää liikunnan ja ravitsemuksen mahdollistamien ennaltaehkäiseviä ja hoitavia keinoja eri ikäryhmillä, eri elämän tilanteissa ja yksilölliset tarpeet huomioiden
- tietää liikunta- ja ravitsemushoidon uusimmat kehityssuunnat.

Opintojen rakenne

Liikunta- ja ravitsemushoidon opinnot koostuvat kahdeksasta eri opintojaksosta, kukin 5 op.
Korkeakouludiplomiin tarvitaan kuusi opintojaksoa, sen laajuus on 30 op. Kun on suorittanut 30 op, saa liikunta- ja ravitsemushoidon osaajan digitaalisen osaamismerkin eli Open Badgen. Lisäksi jokaisesta erillisestäavoimen amk:n 5 op:n suorituksesta tallentuu tieto Koski-palveluun, mistä suoritustietoja voi linkittää esim. työnantajalle tai opintoja hyväksiluettaessa.

Koulutus toteutetaan kokonaan joustavana verkko-opetuksena. 30 op tarkoittaa opiskelijan työtä noin 800 tuntia. Opintojaksoja on tarjolla kaikkina lukukausina eli syksyllä, keväällä ja kesällä.

Tarjonnassa olevat liikunta- ja ravitsemusaiheiset opintojaksot (kaikki 5 op)
- Erityisruokavaliot
- Ikäihmisen ravitsemushoito on osa hoitotyötä – Uudet 2020 suositukset käytäntöön
- Lihavuuden ennaltaehkäisy ja hoito
- Liikunnan ja ravitsemuksen merkitys ennen raskautta, raskauden aikana ja raskauden jälkeen
- Liikunta- ja ravitsemushoito osaksi mielenterveyttä
- Liikunta ja ravitsemus lapsen terveyden keskiössä – Tutkimustieto liikkeeksi ja lautaselle
- Ravitsemushoito ruuanasulatuskanavan sairauksissa
- Uniterveys – Liikunta ja ravitsemus hyvän unen avaimina

Asiantuntijuuden kehittyminen

Koulutuksen keskeisenä tavoitteena on nostaa esille liikunnan ja ravitsemuksen terveyttä sekä sairauksien hoitoa edistävät moninaiset mutta toistaiseksi alihyödynnetyt mahdollisuudet terveydenhuollossa. Koulutus antaa valmiuksia liikunta- ja ravitsemushoidon tarpeen tunnistamiseen ja niiden hyödyntämiseen terveysalan eri ammateissa. Koulutuksessa painotetaan liikunta- ja ravitsemusaiheisen tutkimustiedon käytäntöön viemistä niin terveyden edistämisen kuin sairauksien hoidon näkökulmasta.

Koulutuksen toteutus

Koulutus soveltuu hyvin työn ohessa suoritettavaksi täydennyskoulutukseksi. Koulutus toteutetaan kokonaan verkko-opetuksena Savonian Moodle-oppimisalustalla. Opintojaksot ovat 5 op:n laajuisia ja niitä on mahdollista suorittaa omien valintojen mukaisesti 1,5 vuoden aikajaksona. Opintojaksoja on tarjolla kesä- syys- ja kevätlukukausina.

Yksi opintojakso on avoinna noin kaksi kuukautta lukukauden aikana ja opintojakso on suoritettava tuona aikana. Opintojaksoon sisältyvät tehtävät voi tehdä omassa tahdissa opintojakson ollessa avoinna. Tehtävät ovat Moodle-tentti-, keskustelu- ja yksilötehtävämuotoisia. Samalla lukukaudella voi osallistua useammalle tämän kokonaisuuden opintojaksolle, mikäli oma aikataulu mahdollistaa tiiviin opiskelun. Opintojaksot arvioidaan hyväksytty/hylätty-asteikolla. Hyväksytty suoritus tarkoittaa, että kaikki opintojakson tehtävät on suoritettu yhden opintojakson keston aikana hyväksytysti.


Opintojaksotaulukko

Koodi Nimi 1 K 1 KS 1 S 2 K 2 KS 2 S 3 K 3 S 4 K 4 S
 
Perusopinnot
Kesän 2020 tarjonta
4 CO20KESERI Erityisruokavaliot   5                
4 CO20KESLIH Lihavuuden ennaltaehkäisy ja hoito   5                
4 CO20KESLII Liikunta- ja ravitsemushoito osaksi mielenterveyttä   5                
4 CO20KESUNI Uniterveys – Liikunta ja ravitsemus hyvän unen avaimina   5                
Syksyn 2020 tarjonta
4 CO20SLRM Liikunnan ja ravitsemuksen merkitys äidille ennen raskautta, raskauden aikana ja raskauden jälkeen     5              
Kesän 2021 tarjonta
4 CO21KESLIH Lihavuuden ennaltaehkäisy ja hoito         5          
4 CO21KESUNI Uniterveys – Liikunta ja ravitsemus hyvän unen avaimina         5          
Syksyn 2021 tarjonta
4 CO21SIKI Ikäihmisen ravitsemushoito on osa hoitotyötä - Ikääntyneen ravitsemussuositukset käytäntöön           5        
Kevään 2022 tarjonta
4 CO22KERI Erityisruokavaliot             5      
4 CO22KLRM Liikunnan ja ravitsemuksen merkitys äidille ennen raskautta, raskauden aikana ja raskauden jälkeen             5      
4 CO22KLII Liikunta- ja ravitsemushoito osaksi mielenterveyttä             5      
Kesän 2022 tarjonta
4 CO22KESLIH Lihavuuden ennaltaehkäisy ja hoito
4 CO22KESLII Liikunta- ja ravitsemushoito osaksi mielenterveyttä
4 CO22KESUNI Uniterveys - Liikunta ja ravitsemus hyvän unen avaimina
Syksyn 2022 tarjonta
4 CO22SLRM Liikunnan ja ravitsemuksen merkitys äidille ennen raskautta, raskauden aikana ja raskauden jälkeen
Kevään 2023 tarjonta
4 CO23KLII Liikunta- ja ravitsemushoito osaksi mielenterveyttä
4 CO23KUNI Uniterveys - Liikunta ja ravitsemus hyvän unen avaimina

Opintojaksokuvaukset

4 CO20KESERI Erityisruokavaliot

Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa tunnistaa keskeisimpien erikoisruokavalioiden erityispiirteet. Opiskelija osaa keskeisimpien erikoisruokavalioiden käytännön toteutuksen ruoka- ja elintarviketasolla. Opiskelija osaa huomioida terveellisen kokonaisravitsemuksen toteutumisen erilaisissa yleisimmissä erikoisruokavalioissa.
Keskeiset sisällöt
Yleisimmät erityisruokavaliot Erityisruokavalioiden käytännön toteutus ruoka-ainetasolla Terveellisen kokonaisravitsemuksen hahmottaminen erilaisissa erityisruokavaliossa, mm. ravintoaineiden täydennystarpeet
Suoritustavat
Verkko-opintojaksolle osallistuminen, aktiivinen osallistuminen verkkokeskusteluihin ja toisten näkökulmien kommentointi, itsenäinen opiskelu, verkkotehtävien suorittaminen annettujen kriteerien pohjalta.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Suomalaiset ravitsemussuositukset ja erityissuositukset: https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ Erikseen jaettava internetosoitteisto Moodlessa
Edeltävät opinnot
Suositus: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014
Muuta huomioitavaa
Opintojakson Moodle-alusta avautuu tehtäviin orientoitumista ja tutustumista varten 1.6.2020. Tehtävien palautusalustat avautuvat 1.6.2020 ja sulkeutuvat 31.7.2020 klo 23.55, jolloin opintojakso päättyy. Opintojakson tehtävien arviointi 31.8.2020 mennessä
Yhteyshenkilö
Aalto Sari


4 CO20KESLIH Lihavuuden ennaltaehkäisy ja hoito

Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija opiskelee lihavuuden hoidon keskeiset käsitteet ja hoitosuositukset ja osaa soveltaa suosituksia lihavuuden kokonaisvaltaisessa hoidossa huomioiden ravitsemuksen ja liikunnan merkityksen. Opiskelija ymmärtää lihavuuden ennaltaehkäisyn terveysvaikuttavuuden ja laajentaa näkemystään ja osaamistaan lihavuuteen liittyvien moninaisten syytekijöiden tunnistamisessa ja niiden tietoisessa hallitsemisessa. Opiskelija tutustuu lihavuuteen liittyviin uusiin tutkimuksiin ja niiden avaamiin lihavuuden ennaltaehkäisy- ja hoitomahdollisuuksiin. Opiskelija opiskelee erilaisia lihavuuden hoidon käytänteitä ja menetelmiä sekä ymmärtää lihavuuden hoidon isot haasteet
Keskeiset sisällöt
Lihavuuden käypähoitosuositukset Liikunnan käypähoitosuositus Suomalaiset ravitsemussuositukset Painonhallintatalo Lihavuuden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon liityvät uudet tutkimukset ja verkkomateriaalit liittyen liikuntaan, ravitsemukseen ja niiden käytännön soveltamiseen.
Suoritustavat
Verkko-opintojaksolle osallistuminen, aktiivinen osallistuminen verkkokeskusteluihin ja toisten näkökulmien kommentointi, itsenäinen opiskelu, verkkotehtävien suorittaminen annettujen kriteerien pohjalta. Huom. Osa opintojakson materiaalista on englannin kielellä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Suomalaiset ravitsemussuositukset ja erityissuositukset: https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ Ruusunen Anu: Diet and depression – An epidemiological study – Itä-Suomen yliopisto, väitöskirja 2013 Liikuntasuositukset Liikunta ja mielenterveys -aiheeseen liittyvät uusimmat tieteelliset tutkimukset Erikseen jaettava internetosoitteisto Moodlessa Huom. Osa opintojakson materiaalista on englannin kielellä.
Edeltävät opinnot
Suositus: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014
Muuta huomioitavaa
Opintojakson Moodle-alusta avautuu tehtäviin orientoitumista ja tutustumista varten 1.6.2020. Tehtävien palautusalustat avautuvat 1.6.2020 ja sulkeutuvat 31.7.2020 klo 23.55, jolloin opintojakso päättyy. Opintojakson tehtävien arviointi 31.8.2020 mennessä.
Yhteyshenkilö
Aalto Sari


4 CO20KESLII Liikunta- ja ravitsemushoito osaksi mielenterveyttä

Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa tunnistaa ja soveltaa käytäntöön keskeisimpiä liikuntaan ja ravitsemukseen liittyviä aivo- ja mielenterveyttä edistäviä tekijöitä.
Keskeiset sisällöt
Mielenterveyttä edistävä kokonaisruokavalio teoriassa ja käytännössä – mitä kannattaa syödä ja mitä ei kannata? Mielenterveyttä edistävät ravintotekijät tutkimusten valossa. Liikunnan merkitys mielenterveydelle – millaista liikuntaa ja miksi? Mielenterveys ja liikunta tutkimuksien valossa.
Suoritustavat
Verkko-opintojaksolle osallistuminen, aktiivinen osallistuminen verkkokeskusteluihin ja toisten näkökulmien kommentointi, itsenäinen opiskelu, verkkotehtävien suorittaminen annettujen kriteerien pohjalta. Huom. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Suomalaiset ravitsemussuositukset ja erityissuositukset: https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ Ruusunen Anu: Diet and depression – An epidemiological study – Itä-Suomen yliopisto, väitöskirja 2013 Terveysliikuntasuositukset Liikunta ja mielenterveys – aiheeseen liittyvät uusimmat tieteelliset tutkimukset Erikseen jaettava internetosoitteisto Moodlessa Huom. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Edeltävät opinnot
Suositus: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014
Muuta huomioitavaa
100% verkkokurssi (Savonia-amk Moodle) Opintojakson Moodle-alusta avautuu tehtäviin orientoitumista ja tutustumista varten 1.6.2020. Tehtävien palautusalustat avautuvat 1.6.2020 ja sulkeutuvat 31.7.2020 klo 23.55, jolloin opintojakso päättyy. Opintojakson tehtävien arviointi 31.8.2020 mennessä.
Yhteyshenkilö
Aalto Sari, Partanen-Kivinen Eija


4 CO20KESUNI Uniterveys – Liikunta ja ravitsemus hyvän unen avaimina

Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tietää, mitä tarkoittaa uniterveys ja osaa tunnistaa siihen liittyviä tekijöitä. Opiskelija tietää liikunnan ja ravitsemuksen vaikutukset uniterveyteen. Opiskelija osaa soveltaa käytäntöön liikunnan ja ravitsemuksen keinoja hyvän uniterveyden edistämisessä. Opiskelija osaa hyödyntää aiheeseen liittyviä liikunta- ja ravitsemustutkimuksia, -suosituksia ja materiaaleja omassa työssään sekä ryhmä kuin yksilötasolla.
Keskeiset sisällöt
Perustieto unesta ja uniterveydestä. Hyvää unta edistävät liikuntatottumukset ja ruokavalinnat. Rentoutumisen merkitys hyvään uneen. Opiskelijan omien liikunta- ja ruokavaliovalintojen tarkastelu ja pohtiminen uniterveyden näkökulmasta soveltavien tehtävien avulla.
Suoritustavat
Verkko-opintojaksolle osallistuminen, aktiivinen osallistuminen verkkokeskusteluihin ja toisten näkökulmien kommentointi, itsenäinen opiskelu, verkkotehtävien suorittaminen annettujen kriteerien pohjalta, annetussa aikataulussa. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Materiaalit ja lähteet Moodlessa. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Edeltävät opinnot
Suositus: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 sekä vastaavat liikunnasta.
Muuta huomioitavaa
100% verkkokurssi Moodlessa (Savonia-amk Moodle). Opintojakson Moodle-alusta avautuu tehtäviin orientoitumista ja tutustumista varten 1.6.2020. Tehtävien palautusalustat avautuvat 1.6.2020 ja sulkeutuvat 31.7.2020 klo 23.55, jolloin opintojakso päättyy. Opintojakson tehtävien arviointi 31.8.2020 mennessä.
Yhteyshenkilö
Partanen-Kivinen Eija


4 CO20SLRM Liikunnan ja ravitsemuksen merkitys äidille ennen raskautta, raskauden aikana ja raskauden jälkeen

Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tietää ja osaa soveltaa käytäntöön raskautta suunnittelevan, raskaana olevan ja jo synnyttäneen äidin terveyteen vaikuttavia keskeisiä liikuntaan ja ruokavalioon liittyviä suosituksia ja näkökulmia. Opiskelija osaa hyödyntää tähän aiheeseen liittyviä liikunta- ja ravitsemustutkimuksia, -suosituksia ja materiaaleja omassa työssään monipuolisesti ja yksilöllisesti soveltaen.
Keskeiset sisällöt
Äidin terveyttä edistävät liikuntatottumukset ja ruokavalinnat ennen raskautta, raskauden aikana ja raskauden jälkeen. Äidin omien liikunta- ja ruokavaliovalintojen merkitys sekä äidin omaan ja että vauvan terveyden edistämiseen.
Suoritustavat
Verkko-opintojaksolle osallistuminen, aktiivinen osallistuminen verkkokeskusteluihin ja toisten näkökulmien kommentointi, itsenäinen opiskelu, verkkotehtävien suorittaminen annettujen kriteerien pohjalta, annetussa aikataulussa. Huom. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 Raskaus – ja imetysajan ravitsemussuositus 2016 Uusin raskausajan liikuntasuositus Erikseen mainitut materiaalit ja lähteet moodlessa Huom. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Edeltävät opinnot
Suositus: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Uusin raskausajan liikuntasuositus.
Muuta huomioitavaa
100% verkkokurssi Moodlessa (Savonia-amk Moodle). Opintojakson Moodle-alusta avautuu 21.9.2020 ja sulkeutuu 22.11.2020. Opintojakso päättyy 22.11.2020. Opintojakson tehtävien arviointi 18.12.2020 mennessä. Opintojakson suorituspäiväksi merkitään 22.11.2020.
Yhteyshenkilö
Partanen-Kivinen Eija, Aalto Sari


4 CO21KESLIH Lihavuuden ennaltaehkäisy ja hoito

Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija opiskelee lihavuuden hoidon keskeiset käsitteet ja hoitosuositukset ja osaa soveltaa suosituksia lihavuuden kokonaisvaltaisessa hoidossa huomioiden ravitsemuksen ja liikunnan merkityksen. Opiskelija ymmärtää lihavuuden ennaltaehkäisyn terveysvaikuttavuuden ja laajentaa näkemystään ja osaamistaan lihavuuteen liittyvien moninaisten syytekijöiden tunnistamisessa ja niiden tietoisessa hallitsemisessa. Opiskelija tutustuu lihavuuteen liittyviin uusiin tutkimuksiin ja niiden avaamiin lihavuuden ennaltaehkäisy- ja hoitomahdollisuuksiin. Opiskelija opiskelee erilaisia lihavuuden hoidon käytänteitä ja menetelmiä sekä ymmärtää lihavuuden hoidon isot haasteet
Keskeiset sisällöt
Lihavuuden käypähoitosuositukset Liikunnan käypähoitosuositus Suomalaiset ravitsemussuositukset Painonhallintatalo Lihavuuden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon liityvät uudet tutkimukset ja verkkomateriaalit liittyen liikuntaan, ravitsemukseen ja niiden käytännön soveltamiseen.
Suoritustavat
Verkko-opintojaksolle osallistuminen, aktiivinen osallistuminen verkkokeskusteluihin ja toisten näkökulmien kommentointi, itsenäinen opiskelu, verkkotehtävien suorittaminen annettujen kriteerien pohjalta. Huom. Osa opintojakson materiaalista on englannin kielellä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Suomalaiset ravitsemussuositukset ja erityissuositukset: https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ Ruusunen Anu: Diet and depression – An epidemiological study – Itä-Suomen yliopisto, väitöskirja 2013 Liikuntasuositukset Liikunta ja mielenterveys -aiheeseen liittyvät uusimmat tieteelliset tutkimukset Erikseen jaettava internetosoitteisto Moodlessa Huom. Osa opintojakson materiaalista on englannin kielellä.
Edeltävät opinnot
Suositus: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014
Muuta huomioitavaa
- 100% verkkokurssi (Moodle) - Opintojakson Moodle avautuu tehtäviin orientoitumista ja tutustumista varten 1.6.2021. - Opintojaksolle täytyy kirjautua 1.7.2021 mennessä, jotta opintojakson voi suorittaa. - Tehtävien palautusalustat avautuvat 1.6.2021 ja sulkeutuvat 31.7. 2021 klo: 23.55, jolloin opintojakson opiskelu päättyy. - Opintojakson tehtävien arviointi ja arvosanojen tallennus 31.8.2021 mennessä.
Yhteyshenkilö
Aalto Sari, Partanen-Kivinen Eija


4 CO21KESUNI Uniterveys – Liikunta ja ravitsemus hyvän unen avaimina

Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tietää, mitä tarkoittaa uniterveys ja osaa tunnistaa siihen liittyviä tekijöitä. Opiskelija tietää liikunnan ja ravitsemuksen vaikutukset uniterveyteen. Opiskelija osaa soveltaa käytäntöön liikunnan ja ravitsemuksen keinoja hyvän uniterveyden edistämisessä. Opiskelija osaa hyödyntää aiheeseen liittyviä liikunta- ja ravitsemustutkimuksia, -suosituksia ja materiaaleja omassa työssään sekä ryhmä kuin yksilötasolla.
Keskeiset sisällöt
Perustieto unesta ja uniterveydestä. Hyvää unta edistävät liikuntatottumukset ja ruokavalinnat. Rentoutumisen merkitys hyvään uneen. Opiskelijan omien liikunta- ja ruokavaliovalintojen tarkastelu ja pohtiminen uniterveyden näkökulmasta soveltavien tehtävien avulla.
Suoritustavat
Verkko-opintojaksolle osallistuminen, aktiivinen osallistuminen verkkokeskusteluihin ja toisten näkökulmien kommentointi, itsenäinen opiskelu, verkkotehtävien suorittaminen annettujen kriteerien pohjalta, annetussa aikataulussa. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Materiaalit ja lähteet Moodlessa. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Edeltävät opinnot
Suositus: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 sekä vastaavat liikunnasta.
Muuta huomioitavaa
- 100% verkkokurssi (Moodle) - Opintojakson Moodle avautuu tehtäviin orientoitumista ja tutustumista varten 1.6.2021. - Opintojaksolle täytyy kirjautua 1.7.2021 mennessä, jotta opintojakson voi suorittaa. - Tehtävien palautusalustat avautuvat 1.6.2021 ja sulkeutuvat 31.7. 2021 klo: 23.55, jolloin opintojakson opiskelu päättyy. - Opintojakson tehtävien arviointi ja arvosanojen tallennus 31.8.2021 mennessä.
Yhteyshenkilö
Partanen-Kivinen Eija, Aalto Sari


4 CO21SIKI Ikäihmisen ravitsemushoito on osa hoitotyötä - Ikääntyneen ravitsemussuositukset käytäntöön

Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tietää ravitsemuksen ja ravitsemustilan merkityksen ikääntyneen hyvän hoidon osatekijänä. Opiskelija oppii ikääntyneen ravitsemussuosituksesta keskeiset asiat ja osaa soveltaa suositusta niin kotona kuin hoitolaitoksessa asuvan ikääntyneen ravitsemushoidossa. Opiskelija tietää ikääntymisen tuomat muutokset ravitsemustilaan, ruokahaluun ja tunnistaa niitä selittäviä somaattisia, psyykkisiä ja sosiaalisia tekijöitä. Opiskelija osaa käyttää soveltuvia ravitsemustilaa mittaavia testejä ja mittareita sekä toimia niiden mukaisesti vieden ravitsemushoitonäkökulman käytännön ruokavaliotasolle saakka.
Keskeiset sisällöt
Ikääntyneen ravitsemushoitosuositus (2020) ja sen käytäntöön soveltaminen niin koti- kuin hoitolaitosympäristössä. Ikääntyneen ravitsemushoidon merkityksen laaja-alainen ymmärtäminen kaiken kuntoisten ikääntyneiden hoidossa ja terveyden ylläpitämisessä.
Suoritustavat
Verkko-opintojaksolle osallistuminen, aktiivinen osallistuminen verkkokeskusteluihin ja toisten näkökulmien kommentointi, itsenäinen opiskelu, verkkotehtävien suorittaminen annettujen kriteerien pohjalta, annetussa aikataulussa.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 Ikääntyneen ravitsemussuositukset 2020 Moodlessa oleva materiaali
Edeltävät opinnot
Suositus: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014.
Muuta huomioitavaa
- 100% verkkokurssi (Moodle) Opintojakson Moodle-alusta avautuu 17.9.2021 ja sulkeutuu 28.11.2021 klo 23.55, jolloin opintojakso päättyy. Opintojakson tehtävien arviointi 17.12.2021 mennessä.
Yhteyshenkilö
Aalto Sari


4 CO22KERI Erityisruokavaliot

Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa tunnistaa keskeisimpien erikoisruokavalioiden erityispiirteet. Opiskelija osaa keskeisimpien erikoisruokavalioiden käytännön toteutuksen ruoka- ja elintarviketasolla. Opiskelija osaa huomioida terveellisen kokonaisravitsemuksen toteutumisen erilaisissa yleisimmissä erikoisruokavalioissa.
Keskeiset sisällöt
Yleisimmät erityisruokavaliot Erityisruokavalioiden käytännön toteutus ruoka-ainetasolla Terveellisen kokonaisravitsemuksen hahmottaminen erilaisissa erityisruokavaliossa, mm. ravintoaineiden täydennystarpeet
Suoritustavat
Verkko-opintojaksolle osallistuminen, aktiivinen osallistuminen verkkokeskusteluihin ja toisten näkökulmien kommentointi, itsenäinen opiskelu, verkkotehtävien suorittaminen annettujen kriteerien pohjalta.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Suomalaiset ravitsemussuositukset ja erityissuositukset: https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ Erikseen jaettava internetosoitteisto Moodlessa
Edeltävät opinnot
Suositus: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014
Muuta huomioitavaa
Opintojakson Moodle-alusta avautuu 1.2.2022 ja sulkeutuu 30.4.2022. Opintojakson tehtävien arviointi 27.5.2022 mennessä.
Yhteyshenkilö
Aalto Sari


4 CO22KLRM Liikunnan ja ravitsemuksen merkitys äidille ennen raskautta, raskauden aikana ja raskauden jälkeen

Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tietää ja osaa soveltaa käytäntöön raskautta suunnittelevan, raskaana olevan ja jo synnyttäneen äidin terveyteen vaikuttavia keskeisiä liikuntaan ja ruokavalioon liittyviä suosituksia ja näkökulmia. Opiskelija osaa hyödyntää tähän aiheeseen liittyviä liikunta- ja ravitsemustutkimuksia, -suosituksia ja materiaaleja omassa työssään monipuolisesti ja yksilöllisesti soveltaen.
Keskeiset sisällöt
Äidin terveyttä edistävät liikuntatottumukset ja ruokavalinnat ennen raskautta, raskauden aikana ja raskauden jälkeen. Äidin omien liikunta- ja ruokavaliovalintojen merkitys sekä äidin omaan ja että vauvan terveyden edistämiseen.
Suoritustavat
Verkko-opintojaksolle osallistuminen, aktiivinen osallistuminen verkkokeskusteluihin ja toisten näkökulmien kommentointi, itsenäinen opiskelu, verkkotehtävien suorittaminen annettujen kriteerien pohjalta, annetussa aikataulussa. Huom. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 Raskaus - ja imetysajan ravitsemussuositus 2016 Uusin raskausajan liikuntasuositus Erikseen mainitut materiaalit ja lähteet moodlessa Huom. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Edeltävät opinnot
Suositus: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Uusin raskausajan liikuntasuositus.
Muuta huomioitavaa
Opintojakson avautuu 1.2.2022 ja päättyy 12.4.2022. Opintojakso päättyy 12.4.2022. Opintojakson tehtävien arviointi 31.5.2022 mennessä. Opintojakson suorituspäiväksi kirjataan 12.4.2022.
Yhteyshenkilö
Partanen Anne-Marika, Pöntinen Jasmiina


4 CO22KLII Liikunta- ja ravitsemushoito osaksi mielenterveyttä

Laajuus
5 op
Vieraskielinen osuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa tunnistaa ja soveltaa käytäntöön keskeisimpiä liikuntaan ja ravitsemukseen liittyviä aivo- ja mielenterveyttä edistäviä tekijöitä.
Keskeiset sisällöt
Mielenterveyttä edistävä kokonaisruokavalio teoriassa ja käytännössä - mitä kannattaa syödä ja mitä ei kannata? Mielenterveyttä edistävät ravintotekijät tutkimusten valossa. Liikunnan merkitys mielenterveydelle - millaista liikuntaa ja miksi? Mielenterveys ja liikunta tutkimuksien valossa.
Suoritustavat
Verkko-opintojaksolle osallistuminen, aktiivinen osallistuminen verkkokeskusteluihin ja toisten näkökulmien kommentointi, itsenäinen opiskelu, verkkotehtävien suorittaminen annettujen kriteerien pohjalta. Huom. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Suomalaiset ravitsemussuositukset ja erityissuositukset: https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ Ruusunen Anu: Diet and depression - An epidemiological study - Itä-Suomen yliopisto, väitöskirja 2013 Terveysliikuntasuositukset Liikunta ja mielenterveys - aiheeseen liittyvät uusimmat tieteelliset tutkimukset Erikseen jaettava sähköinen materiaali Moodlessa Huom. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Edeltävät opinnot
Suositus: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014
Muuta huomioitavaa
Opintojakson avautuu 1.2.2022 ja päättyy 12.4.2022. Tehtävien palautusalustat avautuvat 1.2.2022 ja sulkeutuvat 12.4.2022. klo 23.55, jolloin opintojakso päättyy. Opintojakson suorituspäiväksi kirjataan 12.4.2022. Opintojakson tehtävien arviointi 31.5.2022 mennessä.
Yhteyshenkilö
Partanen Anne-Marika, Pöntinen Jasmiina


4 CO22KESLIH Lihavuuden ennaltaehkäisy ja hoito

Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija opiskelee lihavuuden hoidon keskeiset käsitteet ja hoitosuositukset ja osaa soveltaa suosituksia lihavuuden kokonaisvaltaisessa hoidossa huomioiden ravitsemuksen ja liikunnan merkityksen. Opiskelija ymmärtää lihavuuden ennaltaehkäisyn terveysvaikuttavuuden ja laajentaa näkemystään ja osaamistaan lihavuuteen liittyvien moninaisten syytekijöiden tunnistamisessa ja niiden tietoisessa hallitsemisessa. Opiskelija tutustuu lihavuuteen liittyviin uusiin tutkimuksiin ja niiden avaamiin lihavuuden ennaltaehkäisy- ja hoitomahdollisuuksiin. Opiskelija opiskelee erilaisia lihavuuden hoidon käytänteitä ja menetelmiä sekä ymmärtää lihavuuden hoidon isot haasteet
Keskeiset sisällöt
Lihavuuden käypähoitosuositukset Liikunnan käypähoitosuositus Suomalaiset ravitsemussuositukset Painonhallintatalo Lihavuuden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon liityvät uudet tutkimukset ja verkkomateriaalit liittyen liikuntaan, ravitsemukseen ja niiden käytännön soveltamiseen.
Suoritustavat
Verkko-opintojaksolle osallistuminen, aktiivinen osallistuminen verkkokeskusteluihin ja toisten näkökulmien kommentointi, itsenäinen opiskelu, verkkotehtävien suorittaminen annettujen kriteerien pohjalta. Huom. Osa opintojakson materiaalista on englannin kielellä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Suomalaiset ravitsemussuositukset: https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ Liikkumisen suositukset. Erikseen jaettava internetosoitteisto Moodlessa. Huom. Osa opintojakson materiaalista on englannin kielellä.
Edeltävät opinnot
Suositus: Suomalaiset ravitsemussuositukset
Muuta huomioitavaa
100% verkkokurssi (Savonia-amk Moodle) Opintojakso avautuu 1.6.2022 ja sulkeutuu 31.7.2022. Opintojakso päättyy 31.7.2022. Opintojakson tehtävien arviointi 31.8.2022 mennessä. Opintojakson suorituspäiväksi merkitään 31.7.2022.
Yhteyshenkilö
Aalto Sari, Partanen-Kivinen Eija


4 CO22KESLII Liikunta- ja ravitsemushoito osaksi mielenterveyttä

Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa tunnistaa ja soveltaa käytäntöön keskeisimpiä liikuntaan ja ravitsemukseen liittyviä aivo- ja mielenterveyttä edistäviä tekijöitä.
Keskeiset sisällöt
Mielenterveyttä edistävä kokonaisruokavalio teoriassa ja käytännössä - mitä kannattaa syödä ja mitä ei kannata? Mielenterveyttä edistävät ravintotekijät tutkimusten valossa. Liikunnan merkitys mielenterveydelle - millaista liikuntaa ja miksi? Mielenterveys ja liikunta tutkimuksien valossa.
Suoritustavat
Verkko-opintojaksolle osallistuminen, aktiivinen osallistuminen verkkokeskusteluihin ja toisten näkökulmien kommentointi, itsenäinen opiskelu, verkkotehtävien suorittaminen annettujen kriteerien pohjalta. Huom. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Suomalaiset ravitsemussuositukset ja erityissuositukset: https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ Ruusunen Anu: Diet and depression - An epidemiological study - Itä-Suomen yliopisto, väitöskirja 2013 Terveysliikuntasuositukset Liikunta ja mielenterveys - aiheeseen liittyvät uusimmat tieteelliset tutkimukset Erikseen jaettava sähköinen materiaali Moodlessa Huom. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Edeltävät opinnot
Suositus: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014
Muuta huomioitavaa
100% verkkokurssi (Savonia-amk Moodle) Opintojakson avautuu 1.6.2022 ja päättyy 31.7.2022. Tehtävien palautusalustat avautuvat 1.6.2022 ja sulkeutuvat 31.7.2022. klo 23.55, jolloin opintojakso päättyy. Opintojakson suorituspäiväksi kirjataan 31.7.2022. Opintojakson tehtävien arviointi 31.8.2022 mennessä.
Yhteyshenkilö
Aalto Sari, Partanen-Kivinen Eija


4 CO22KESUNI Uniterveys - Liikunta ja ravitsemus hyvän unen avaimina

Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tietää, mitä tarkoittaa uniterveys ja osaa tunnistaa siihen liittyviä tekijöitä. Opiskelija tietää liikunnan ja ravitsemuksen vaikutukset uniterveyteen. Opiskelija osaa soveltaa käytäntöön liikunnan ja ravitsemuksen keinoja hyvän uniterveyden edistämisessä. Opiskelija osaa hyödyntää aiheeseen liittyviä liikunta- ja ravitsemustutkimuksia, -suosituksia ja materiaaleja omassa työssään sekä ryhmä kuin yksilötasolla.
Keskeiset sisällöt
Perustieto unesta ja uniterveydestä. Hyvää unta edistävät liikuntatottumukset ja ruokavalinnat. Rentoutumisen merkitys hyvään uneen. Opiskelijan omien liikunta- ja ruokavaliovalintojen tarkastelu ja pohtiminen uniterveyden näkökulmasta soveltavien tehtävien avulla.
Suoritustavat
Verkko-opintojaksolle osallistuminen, aktiivinen osallistuminen verkkokeskusteluihin ja toisten näkökulmien kommentointi, itsenäinen opiskelu, verkkotehtävien suorittaminen annettujen kriteerien pohjalta, annetussa aikataulussa. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Materiaalit ja lähteet Moodlessa. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Edeltävät opinnot
Suositus: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 sekä Liikkumisen suositukset.
Muuta huomioitavaa
Opintojakson Moodle-alusta avautuu tehtäviin orientoitumista ja tutustumista varten 1.6.2022. Tehtävien palautusalustat avautuvat 1.6.2022 ja sulkeutuvat 31.7.2022 klo 23.55, jolloin opintojakso päättyy. Opintojakson tehtävien arviointi 31.8.2022 mennessä.
Yhteyshenkilö
Aalto Sari, Partanen-Kivinen Eija


4 CO22SLRM Liikunnan ja ravitsemuksen merkitys äidille ennen raskautta, raskauden aikana ja raskauden jälkeen

Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tietää ja osaa soveltaa käytäntöön raskautta suunnittelevan, raskaana olevan ja jo synnyttäneen äidin terveyteen vaikuttavia keskeisiä liikuntaan ja ruokavalioon liittyviä suosituksia ja näkökulmia. Opiskelija osaa hyödyntää tähän aiheeseen liittyviä liikunta- ja ravitsemustutkimuksia, -suosituksia ja materiaaleja omassa työssään monipuolisesti ja yksilöllisesti soveltaen.
Keskeiset sisällöt
Äidin terveyttä edistävät liikuntatottumukset ja ruokavalinnat ennen raskautta, raskauden aikana ja raskauden jälkeen. Äidin omien liikunta- ja ruokavaliovalintojen merkitys sekä äidin omaan ja että vauvan terveyden edistämiseen.
Suoritustavat
Verkko-opintojaksolle osallistuminen, aktiivinen osallistuminen verkkokeskusteluihin ja toisten näkökulmien kommentointi, itsenäinen opiskelu, verkkotehtävien suorittaminen annettujen kriteerien pohjalta, annetussa aikataulussa. Huom. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 Raskaus - ja imetysajan ravitsemussuositus 2016 Uusin raskausajan liikuntasuositus Erikseen mainitut materiaalit ja lähteet moodlessa Huom. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Edeltävät opinnot
Suositus: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Uusin raskausajan liikuntasuositus.
Muuta huomioitavaa
Opintojakson Moodle-alusta avautuu tehtäviin orientoitumista ja tutustumista varten 12.9.2022. Tehtävien palautusalustat avautuvat 12.9.-2022 ja sulkeutuvat 30.11.2022 klo 23.55, jolloin opintojakso päättyy. Opintojakson tehtävien arviointi 31.12.2022 mennessä.
Yhteyshenkilö
Aalto Sari, Partanen-Kivinen Eija


4 CO23KLII Liikunta- ja ravitsemushoito osaksi mielenterveyttä

Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa tunnistaa ja soveltaa käytäntöön keskeisimpiä liikuntaan ja ravitsemukseen liittyviä aivo- ja mielenterveyttä edistäviä tekijöitä.
Keskeiset sisällöt
Mielenterveyttä edistävä kokonaisruokavalio teoriassa ja käytännössä - mitä kannattaa syödä ja mitä ei kannata? Mielenterveyttä edistävät ravintotekijät tutkimusten valossa. Liikunnan merkitys mielenterveydelle - millaista liikuntaa ja miksi? Mielenterveys ja liikunta tutkimuksien valossa.
Suoritustavat
Verkko-opintojaksolle osallistuminen, aktiivinen osallistuminen verkkokeskusteluihin ja toisten näkökulmien kommentointi, itsenäinen opiskelu, verkkotehtävien suorittaminen annettujen kriteerien pohjalta. Huom. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Suomalaiset ravitsemussuositukset ja erityissuositukset: https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ Ruusunen Anu: Diet and depression - An epidemiological study - Itä-Suomen yliopisto, väitöskirja 2013 Terveysliikuntasuositukset Liikunta ja mielenterveys - aiheeseen liittyvät uusimmat tieteelliset tutkimukset Erikseen jaettava sähköinen materiaali Moodlessa Huom. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Edeltävät opinnot
Suositus: Suomalaiset ravitsemussuositukset
Muuta huomioitavaa
100% verkkokurssi (Savonia-amk Moodle) Opintojakson avautuu 1.2.2023 ja päättyy 30.4.2023. Tehtävien palautusalustat avautuvat 1.2.2023 ja sulkeutuvat 30.4.2023. klo 23.55, jolloin opintojakso päättyy. Opintojakson suorituspäiväksi kirjataan 30.4.2023. Opintojakson tehtävien arviointi 31.5.2023 mennessä.
Yhteyshenkilö
Aalto Sari, Partanen-Kivinen Eija


4 CO23KUNI Uniterveys - Liikunta ja ravitsemus hyvän unen avaimina

Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tietää, mitä tarkoittaa uniterveys ja osaa tunnistaa siihen liittyviä tekijöitä. Opiskelija tietää liikunnan ja ravitsemuksen vaikutukset uniterveyteen. Opiskelija osaa soveltaa käytäntöön liikunnan ja ravitsemuksen keinoja hyvän uniterveyden edistämisessä. Opiskelija osaa hyödyntää aiheeseen liittyviä liikunta- ja ravitsemustutkimuksia, -suosituksia ja materiaaleja omassa työssään sekä ryhmä kuin yksilötasolla.
Keskeiset sisällöt
Perustieto unesta ja uniterveydestä. Hyvää unta edistävät liikuntatottumukset ja ruokavalinnat. Rentoutumisen merkitys hyvään uneen. Opiskelijan omien liikunta- ja ruokavaliovalintojen tarkastelu ja pohtiminen uniterveyden näkökulmasta soveltavien tehtävien avulla.
Suoritustavat
Verkko-opintojaksolle osallistuminen, aktiivinen osallistuminen verkkokeskusteluihin ja toisten näkökulmien kommentointi, itsenäinen opiskelu, verkkotehtävien suorittaminen annettujen kriteerien pohjalta, annetussa aikataulussa. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Materiaalit ja lähteet Moodlessa. Osa opintojaksolla käytettävästä materiaalista on englannin kielellä.
Edeltävät opinnot
Suositus: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 sekä Liikkumisen suositukset.
Muuta huomioitavaa
Opintojakson Moodle-alusta avautuu tehtäviin orientoitumista ja tutustumista varten 1.2.2023. Tehtävien palautusalustat avautuvat 1.2.2023 ja sulkeutuvat 30.4.2023 klo 23.55, jolloin opintojakso päättyy. Opintojakson tehtävien arviointi 31.5.2023 mennessä.
Yhteyshenkilö
Aalto Sari, Partanen-Kivinen Eija


Pidätämme oikeuden opetussuunnitelmien muutoksiin mm. opiskeltavien sisältöjen päivitystarpeiden takia.