Kuvassa erisävyisiä sinisiä farkkuja harmaata puutaustaa vasten.

Kiertotalousjameissa tutustutaan tekstiilin elinkaareen konkreettisesti

Toivotamme kaikki tekstiilikiertotaloudesta kiinnostuneet tervetulleiksi Kiertotalousjameihin 4.4.2024 Savonian Microkadun Kampussydämeen! 

Aamupäivällä päästään tutustumaan tekstiilin elinkaareen, eliniän pidentämiseen ja tekstiilikiertotalouteen sekä kokeilemaan niin tekstiilien lajittelua, korjausompelua kuin kierrätysvillan kehräämistäkin erilaisilla toimintapisteillä. Iltapäivän keynote-puheenvuorot tulevat pitämään kiertotalousasiantuntija Kari Herlevi Sitrasta ja vastuullisuusasiantuntija Emilia Gädda Suomen Tekstiili & Muoti -liitosta.

Tekstiilien koko elinkaari toimintapisteillä – tule kokeilemaan

Aamupäivän aikana Kampussydän on valjastettu pisteisiin, joissa tekstiilikiertotalouden ja -eliniän pidentämisen asiantuntijat isännöivät erilaista nähtävää, koettavaa ja tehtävää.  

Villankehräyspisteellä Kaunismaan lammastilan Tuulikki Böhmisch ohjaa langan käsinkehräämistä värttinällä. Pääset kokeilemaan sekä lampaanvillan että kierrätysvillan kehräämistä syksyllä toteutetun Sauma-lankakeräyksen kuiduilla. 

Tekstiilien pelastuspajassa Ompeluseurojen korjausaktiivit ohjaavat korjausompelua ja parsintaa. Onko lempivaatteeseesi ilmestynyt reikä, etkä tiedä miten sen voisi korjata, tai puuttuuko sinulta paikkakangas? Korjauspajaan voit tulla kaikenlaisten korjaustöiden kanssa – pääset itse harjoittelemaan ja saat neuvoja ja apua korjaamiseen! Mukana on myös Elävä säätiön Tilkkupaikka.

Tekstiililajittelussa tarvitaan laajaa materiaaliosaamista, tarkkuutta ja muotisilmää. Elävä säätiön ja Jätekukon toimintapisteellä tutustut tekstiilikierrätyksen arkeen ja pääset kokeilemaan, olisiko sinusta tekstiililajittelijaksi. Lisäksi lajittelua pääsee testaamaan Tyyki-hankkeen digitaalisessa Tekstiililajittelupelissä. 

Kierrätystekstiili saa uuden elämän Ingmanedun opiskelijoiden käsissä. Vaatelainaamo Nopan pisteeltä voi vuokrata vastuullista muotia sekä saada lisätietoa vuokraustoiminnasta.  Tekstiilin uusi aalto -myyntinäyttelystä pääset myös hankkimaan kevään vaatteet ja asusteet.

Vastuullista tekstiilienkulutusta simuloidaan digitaalisen tuotepassin osalta. Miten kuluttaminen tulisi läpinäkyvämmäksi, jos tuotantovaiheet ja materiaalit avautuisivat QR-koodilla?

Savonian vaatetusmuotoilun opiskelijoiden kuluneen lukuvuoden töistä nähdään vastuullisen muodin asuja, neulesuunnitelmia kierrätysvillasta, kestävän muodin asiantuntija Nora Kühnerin ohjauksessa tehtyjä Old to Gold –tulevaisuuden vaatekonsepteja sekä poistotekstiilimallisto Eilisen aarteet, jonka ovat toteuttaneet opinnäytetyönään Meri Tynkkynen ja Katariina Weeman

Tapahtumassa esitellään myös ensimmäistä kertaa Elävä säätiön kokoama Yhteisöllisen huivi, joka on peräisin vuoden takaisesta KEKO-ideakilpailun palkitusta yhteisötaideideasta. Tule katsomaan, kuinka pitkä huivi Pohjois-Savossa on saatu aikaan poistotekstiiliä ja kierrätystekstiiliä hyödyntäen!

Puheenvuoroissa tuoretta tilannekuvaa tekstiilialan vastuullisuudesta

Iltapäivällä kokoonnutaan kuulemaan Tekstiilien sivuvirta -hankkeen raportin tulokset sekä kiertotalous- ja vastuullisuusasiantuntijoiden puheenvuorot. Tekstiilialan toimijuudesta Pohjois-Savossa -raportissa käydään läpi kevään 2024 aikana kerätyn tekstiilialan toimijoiden kyselyn tulokset. Keynote-puheenvuorot pitävät Emilia Gädda ja Kari Herlevi. Gädda työskentelee vastuullisuuden ja kiertotalouden johtavana asiantuntijana Suomen Tekstiili & Muoti -liitossa, ja tukee työssään tekstiilialan vastuullisuustyötä. Herlevi puolestaan työskentelee tulevaisuustalo Sitran kestävyyden ja kiertotalousratkaisujen moniosaajana.   

Keynote-puheenvuorot striimataan, linkki löytyy tapahtumasivulta www.tekstiiliensivuvirta.fi/tapahtumat   

Tapahtuma on osallistujille ilmainen.  

Tapahtuman järjestää Tekstiilien sivuvirta -hanke.   
Lisätietoa: www.tekstiiliensivuvirta.fi