Ruokaa mustalla lautasella.

Pohjoissavolaisia ravintoloita mukana kasvattamassa ravintola-alan positiivista kädenjälkeä

#SavoniaAMK

Pohjoissavolaiset yrittäjät ovat eturintamassa kasvattamassa ravintola-alan positiivista kädenjälkeä yhdessä keskisuomalaisten ja uusimaalaisten kollegoidensa kanssa vertaisoppien ja tietoa jakaen. Missiona on kääntää yritysten vastuullisuus negatiivisesta jalanjäljestä positiiviseksi kädenjäljeksi. Eli pienentää päästöjä ja saada aikaan positiivisia vaikutuksia niin yritykselle itselleen kuin sen asiakkaille ja ympäristölle.

Positiivinen kädenjälki kuvaa kaikkia niitä positiivisia vaikutuksia, joita yritys tai yhteisö saa toiminnallaan aikaiseksi. Kuluttaja on keskeisessä roolissa, sillä yrityksen tarjoaman ratkaisun on tarkoitus pienentää nimenomaan asiakkaan hiilijalanjälkeä.

Kuluttajille vihreämpiä vaihtoehtoja

Mukana olevissa ravintoloissa keskitytään erityisesti hävikin minimointiin ja hyötykäyttöön, ravitsemuslaatuun, hiilijalanjäljen ja energian kulutuksen vähentämiseen ja vastuullisuusviestintään. Samalla kehitetään myös kestävämpiä noutoruokapalveluita ja uusia kestäviä ruokapalvelukonsepteja.

Asiakkaita ohjataan hienovaraisesti kohti parempia valintoja niin viestinnän kuin valikoiman sekä palveluiden kautta. Tarjolla on myös digitaalisia ratkaisuja vastuullisuustyön tueksi ja mittaamiseksi. Pohjois-Savossa on paljon ravintoloita, jotka ovat panostaneet vastuullisuuteen, mutta voisivat hyödyntää tätä vielä vahvemmin viestinnässä ja saada siitä kilpailuetua.

Uudet toimintamallit testiin

Ensimmäiset pohjoissavolaiset pilottiravintolat aloittavat uusien digiratkaisujen ja toimintamallien kokeilun jo kesällä 2022, jotka jatkuvat aina keväälle 2023 saakka. Mukana ovat muun muassa Ravintolamestarit Oy, Boutique Hotel Sawohouse, Koivumäen Kartano Oy, Rehti Ravintolat Oy, Ravintola Kaks Ruusua Oy, Iltalypsy Oy, CaWa’s, sillä he haluavat toimia ilmastovastuullisesti ja saavuttaa sillä myös kilpailuetua.

– Vastuullinen työnantajamielikuva on myös tärkeää tänä päivänä ja on hyvä muistaa, että useimmilla ilmastotoimilla yrittäjät säästävät myös selvää rahaa. Kokeiluiden tuloksia on tarkoitus jakaa laajemminkin ravintola-alalle vuonna 2023, toteaa projektipäällikkö Hannaleena Uhlbäck-Ropponen.

Mission Positive Handprint

Mission Positive Handprint -hanke on Savonia-ammattikorkeakoulun, Laurea-ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun yhteishanke, jossa tuetaan ravintola-alaa vihreässä siirtymässä ja muutoskyvykkyydessä kestävän kehityksen merkityksen kasvaessa yhteiskunnassa ja asiakkaiden arvomaailmassa. Hankkeen rahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto ja se on osa unionin Covid-19- pandemian johdosta toteutettuja toimia.

Lisätietoja:

Hannaleena Uhlbäck-Ropponen, Savonia-ammattikorkeakoulu Oy

p. 044 785 5580, hannaleena.uhlback-ropponen@savonia.fi

mission positive handprint logot.