Muotoilija (AMK), monimuotototeutus

#muotoilu #kulttuuriala

Muotoilijan kädenjälki näkyy kaikkialla

Tulevaisuus tarvitsee uusia palveluinnovaatioita! Savoniassa sinusta tulee aktiivinen palvelumuotoilun ammattilainen. Sinä hallitset suunnitteluprosessin, visuaalista ilmaisua ja eri valmistustekniikoita. Opit myös kestävän kehityksen sekä liiketoiminnan merkityksen osana palvelumuotoilijan työtä.

Sopivasti tekemistä ja teoriaa. Muotoilun opiskelijana pääset heti kiinni käytännön tekemiseen. Suunnittelutaito, uskallus kokeilla ja kehittää uusia ratkaisuja, ovat muotoilijan perustyötä; pääset kehittämään näitä taitoja myös monialaisissa työelämän projekteissa.

Palvelumuotoilijan tehtävät ovat monipuolisia muun muassa tuotteiden, palveluiden, prosessien ja vuorovaikutustilanteiden suunnittelua. Muotoilijan työssä korostuvat asiakasymmärrys, aloitteellisuus, näkemyksellisyys ja tulevaisuuslähtöinen ajattelu. Koulutuksen jälkeen sinä olet laaja-alainen muotoilun ja luovan suunnittelun osaaja, vahvuusalueesi on palvelumuotoilussa.

 Löydät meidät Instagramista @savoniadesigners

Hakeminen

Koulutukseen haetaan kevään toisessa yhteishaussa. Kevään 2021 osalta hakuaika päättyi 31.3.2021 klo 15.00.

Hakulomakkeen löydät Opintopolusta www.opintopolku.fi.

Lisätietoja yhteishausta ja hakemisesta löydät Hakeminen-sivulta.

Kysyttävää hakemisesta? Ota yhteyttä

hakijapalvelut@savonia.fi
Puh. 044 785 7002

Kysyttävää koulutuksesta? Ota yhteyttä

Raili Mähönen
etunimi.sukunimi@savonia.fi
Puh. 044 785 5819


Koulutuksen sisältö

Muotoilijan monimuotoryhmän ammattiopinnot painottuvat palvelumuotoiluun. Monimuoto-opiskelu sopii työelämässä oleville, sillä se sisältää runsaasti verkko-opiskelua.

Lukuvuoden 2021-2022 kontaktiopetuspäivät: 17.-18.9., 20.-23.10., 12.-13.11., 10.-11.12.2021 ja 14.-15.1., 11.-12.2., 9.-12.3., 22.-23.4. ja 6.-7.5.2022 (muutokset mahdollisia).  

Työskentely perusopinnoissa ja palvelumuotoilun projektistudioissa on mm. etäopiskelua, itsenäisestä opiskelua sekä verkko-opiskelua ja lähijaksoja.  

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan valintakokeesta saatujen pisteiden perusteella.

Valintakoe järjestetään kaksipäiväisenä etäkokeena 20. – 21.5.2021 Moodle verkko-oppimisympäristössä. Hakeneille lähetetään 18.5. mennessä sähköpostitse käyttäjätunnukset Moodleen ja ohjeet valintakokeen suorittamista varten. Hakijat voivat kirjautua Moodleen 18. – 20.5. välisenä aikana ja testata että tunnukset toimivat.

Valintakoetehtävät 1 ja 2 avautuvat Moodlessa torstaina 20.5. klo 14 ja tehtävät tulee palauttaa saman päivän klo 22:00 mennessä. Valintakoetehtävät 3 ja 4 avautuvat Moodlessa perjantaina 21.5. klo 14 ja tehtävät tulee palauttaa samana päivänä klo 22.00 mennessä.

Valintakoetehtävien tekemiseen tarvitset seuraavat välineet:

Kirjoitusvälineet, A3-piirustuslehtiö, vesi- tai peitevärit, siveltimiä, vesivärikuppi, pehmeä lyijykynä, pyyhekumi, viivoitin, sakset, paperiliimaa, maalarinteippi, ohut musta huopakynä. Lisäksi videoesittelyyn tarvitset kännykkäkameran.

Valintakoe on kaksipäiväinen ja sisältää neljä tehtävää.

Torstai 20.5.2021 klo 14.00-22.00

Tehtävä 1: Esittele itsesi –videoesittely, maksimipituus 2 minuuttia. (0-10 pistettä)

Videoesittelyn osat:

  • Itsesi esittely.
  • Miksi olet hakemassa opiskelemaan muotoilualalle?
  • Mikä käsitys sinulla on muotoilualan opinnoista/opiskeluista?
  • Miksi juuri sinut tulisi valita?

Tehtävä 2: Palvelumuotoilun tehtävä (0-30 pistettä)

Perjantai 21.5.2021 klo 14.00-22.00

Tehtävä 3: Ideointi ja suunnittelutehtävä (0-30 pistettä)

Tehtävä 4: Palvelumuotoilun tehtävä (0-30 pistettä)

Valintakoetehtävien maksimipistemäärä 100 pistettä. Hakijan tulee saada vähintään puolet (50 pistettä) valintakokeen enimmäispistemäärästä. Jokainen kokeen osio on suoritettava hyväksytysti (joka osiosta on saatava vähintään 1 piste).

Hakukohde ei ole mukana valtakunnallisessa valintakoeyhteistyössä. Muualla suoritetun valintakokeen tulos ei kelpaa tähän hakukohteeseen, eikä suoritetun valintakurssin tulos muihin hakukohteisiin.

Hakukohde ei ole valintakoeyhteistyössä Savonian muotoilun päivätoteutuksen kanssa.

Mikäli tarvitset sairauden tai vamman vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä Savonian järjestämässä valintakokeessa, täytä hakulomake ja toimita se liitteineen Savonian hakijapalveluihin.

Opiskelijavalinnan yleisperiaatteisiin voit tutustua tarkemmin Hakeminen-sivulla

Pääaineen valinta

Muotoilijan (AMK) monimuotokoulutuksessa ammattiopinnot painottuvat palvelumuotoiluun. Jokainen opiskelija rakentaa omiin tavoitteisiin soveltuvan kokonaisuuden ja laatii henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman sen toteuttamiseksi. Henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa eli HOPSissa sinulla on mahdollisuus hyödyntää aiemmin hankkimaasi osaamista. Suuntaat opintojasi palvelumuotoiluun muotoilustudioiden opinnoilla, työpaikallasi toteutettavilla kehittämisprojekteilla, ammatillisella harjoittelulla sekä opinnäytetyölläsi.

Opintojen rakenne

Muotoilijan koulutuksessa opintojen laajuus on 240 opintopistettä. Opetussuunnitelman mukaan yksi opiskeluvuosi vastaa 60 opintopistettä, joka tarkoittaa 1 600 tuntia opiskelijan työtä.Opintojen rakenne:

  • Muotoilun perusopinnot 65 opintopistettä
  • Ammattiopinnot 100 op
  • Valinnaiset opinnot 30 op
  • Harjoittelu 30 op
  • Opinnäytetyö 15 op

Muotoilija (AMK) 240op


Nico Uusitalon tarina

Savoniassa parasta on opiskelijoiden yhteisö; muotoilijat ovat kuin yhtä perhettä, vaikka suuntautumisala olisi toinen tai emme tuntisikaan vielä niin hyvin. Opinnoista on ollut paljon hyötyä ja olen kehittynyt suunnittelijana koko ajan.

Ihmisiä istumassa kirjastossa.

Opiskelu muotoilun alalla

Kouluttaudu muotoilun moniosaajaksi käytännönläheisesti yhteistyökumppaneiden kanssa. Muotoilua opiskellaan upouusissa tiloissa Microkadun kehittyvällä kampuksella Kuopiossa.

Tyttö kirjoittamassa vihkoon.

Tutustu opetussuunnitelmaan

Koulutuksen laajuus on 240 opintopistettä ja opiskeluaika noin 4 vuotta. Koulutuksen sisältöä pääset tutkimaan tarkemmin syksyn 2021 opetussuunnitelman avulla.


Uramahdollisuudet

Muotoilualan työtehtäviin sijoittumiseen vaikuttavat mm. opintovalintasi ja verkostoitumisesi opintojen aikana. Urapolkuasi suuntaat ja vahvistat esimerkiksi projektien, harjoittelun ja opinnäytetyösi avulla. Tavoitteena on, että tunnistat muotoilualan tehtäväkentän mahdollisuudet ja omat vahvuutesi toimia muotoilijana muotoilun asiantuntijatehtävissä.

Valmistuttuasi voit toimia muotoilijana, joka työllistyy suunnittelupalveluja tarjoavaan muotoiluyritykseen, tai työtehtäväsi voivat olla teollisuuden, kaupan tai liike-elämän aloilla, joissa tarvitaan muotoiluasiantuntijoita. Sinusta voi tulla myös muotoilualan moniosaaja, jonka tehtävänkuvassa yhdistyvät poikkialaisuus ja luova suunnitteluosaaminen.

Tärkeä uramahdollisuus on oman osaamisen ja tuoteideoiden jalostaminen yritystoiminnaksi jo opintojen aikana. Osana koulutusta saat perustaidot toimia alan yrittäjänä valmistumisesi jälkeen.