Opetussuunnitelman vastuuhenkilö: Petri Kainulainen
Koulutuksen lähtökohdat
Suomalainen maaseutu ja maaseutuyrittäjyys kehittyvät jatkuvasti. Laadukkaan ja turvallisen ravinnon sekä raaka-aineiden tuottaminen on maatalouden perustehtävä, joka elää muutoksen myötä. Tärkeitä tekijöitä ovat eläinten hyvinvointi, ympäristöstä ja ruokaketjun turvallisuudesta huolehtiminen, toisiaan täydentävät maaseutuelinkeinot ja myös kokonaisuutena elinvoimainen ja hyvinvoiva maaseutu.
Agrologi (AMK) tutkinto valmistaa sinut toimimaan luonnonvara-alan ammattilaisena, joka luo edellytyksiä vastuulliseen ruoantuotantoon ja maaseutuyrittäjyyteen. Agrologi voi kehittää maaseutua ja ruoantuotantoa asiantuntijana esimerkiksi neuvonnan, maatalouskaupan, hallinnon, kehittämishankkeiden tai koulutuksen parissa. Koulutus antaa erinomaiset valmiudet myös yrittäjänä toimimiseen.
Agrologin tutkinto-ohjelma johtaa luonnonvara-alan ammattikorkeakoulututkintoon, tutkintonimike on agrologi (AMK). Opintojen laajuus on 240 opintopistettä ja kesto 4 vuotta. Tutkinnon tuottama osaaminen vastaa Euroopan unionin alueella yhteisesti määriteltyä korkeakoulutasoa, mikä mahdollistaa työvoiman ja asiantuntijoiden liikkumisen.
Osaamistavoitteet
Luonnonvara-alan koulutuksen tavoitteena on, että hallitset ruoantuotannon ketjun pellolta pöytään, tunnet ruokaturvallisuuden ja osaat tuottaa luonnonvara-alan palveluita vastuullisesti ja kestävästi. Sinulle muodostuu opintojen aikana vahva ammatti-identiteetti, sekä halua ja osaamista työskennellä suomalaisen maaseudun ja ruoantuotannon hyväksi.
Savoniasta valmistuvana agrologina tulet olemaan verkostoitunut ja kansainvälisesti ajatteleva ammattilainen sekä ymmärrät maaseutuelinkeinoissa tapahtuvat muutokset. Tunnet perusteellisesti maatilatalouden kannattavuuden, biologiset prosessit ja niiden vuorovaikutuksen ympäristön kanssa sekä maaseudun monipuolisen yritystoiminnan. Eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen on sinulle ensisijaisen tärkeää, lisäksi osaat hyödyntää työssäsi tarkoituksenmukaisia tuotantovälineitä ja teknologioita ihmisten hyvinvointia unohtamatta. Ammattitaidossasi korostuvat yrittäjyysosaaminen ja sinulla on hyvät viestintä- ja vuorovaikutustaidot.
Agrologin osaamisprofiili muodostuu yleisistä ja ammatillisista kompetensseista.
Opintojen rakenne
Agrologin opinnot ovat 240 opintopistettä. Opetussuunnitelman mukaan yksi opiskeluvuosi vastaa 60 opintopistettä, mikä tarkoittaa 1600 tuntia opiskelijan työtä. Opiskelijan työ koostuu mm. lähitunneista, etä- ja itsenäisestä opiskelusta, verkko-opiskelusta ja harjoittelusta. Opiskelu sisältää työelämälähtöistä tutkimus- ja kehitystoimintaa. Koulutus perustuu laadukkaaseen lähiopetukseen, mutta suhtaudumme joustavasti sähköisten välineiden käyttöön oppimisen mahdollistamiseksi.
Monimuotototeutuksessa itsenäisen opiskelun määrä on suurempi ja lähiopetusta tarjotaan noin viikon verran kerran kuukaudessa. Lähijaksoille voi osallistua eri paikkakunnilta etäyhteyksin.
Opintojen aikana ratkot työelämälähtöisiä tehtäviä yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa. Harjoittelussa kasvatat osaamistasi ja verkostojasi yhteistyöyrityksissä ja -organisaatioissa. Luot tulevaisuutesi aktiivisena opiskelijana yhdessä opiskelutovereidesi sekä työelämän kanssa. Savonian henkilöstö auttaa sinua urapolkusi rakentamisessa.
Asiantuntijuuden kehittyminen
Savoniasta valmistuvana agrologina olet aktiivinen, verkostoitunut ja kansainvälisesti ajatteleva ammattilainen, jolla on hyvät viestintä- ja vuorovaikutustaidot. Tunnet perusteellisesti maatilatalouden biologiset prosessit sekä maaseutuelinkeinojen ja ympäristön välisen vuorovaikutuksen, maaseutuelinkeinot ja niiden monipuolisen yritystoiminnan. Ammattitaidossasi korostuvat liikkeenjohdolliset taidot. Lisäksi osaat soveltaa ja käyttää tarkoituksenmukaisia tuotantovälineitä ja teknologiaa. Sinulla on vahva ammatti-identiteetti sekä halua ja osaamista työskennellä suomalaisen maaseudun ja ruoantuotannon hyväksi.
Savonian opetussuunnitelmissa opintojaksot muodostavat laajempia opintokokonaisuuksia. Näin ne tukevat opiskelijan kokonaiskehitystä ja asiantuntijuuden kehittymistä. Samalla mahdollistuu opetuksen ja työelämälähtöisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhdistyminen.
Agrologin opetussuunnitelma on laadittu niin, että - tutkinto tuottaa työelämässä vaadittavan osaamista - koulutus varmistaa opiskelijan asiantuntijuuden kehittymisen.
Opiskelija - laatii opiskelunsa tueksi henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, jossa aiemmin hankittu osaaminen tunnistetaan (sisältää vähintään 5 opintopistettä opiskelua vieraalla kielellä) - vastaa opintojensa etenemisestä,
Savonian opettajat ja muu henkilöstö ohjaavat ja tukevat henkilökohtaisten tavoitteiden määrittelemisessä ja saavuttamisessa.
Agrologiopintojen vuositeemat ja sisällöt
1. vuosi: Maatalouden perusteet ja oppimisen taidot Saat opiskelussa tarvitsemasi oppimis- ja tiedonhankintataidot ja vahvistat osaamistasi tietotekniikassa sekä kieli-, viestintä- ja vuorovaikutustaidoissa. Perehdyt maatalouden perusteisiin sekä teoriassa että käytännössä. Saat käsityksen alan ammatillisesta toimintaympäristöstä.
2. vuosi: Maaseudun elinkeinot – Suomi osana Eurooppaa Hyödynnät tietojasi ja taitojasi vaativienkin ammatillisten ongelmien ratkaisemisessa. Itsearviointitaitosi kehittyvät. Tietämyksesi maaseutuelinkeinoista, mm. maatilayrittämisestä ja maatilan biologisista ja teknologisista prosesseista syvenee ja ammatillinen näkemyksesi ja kiinnostuksesi laajenee kansainväliseksi. Löydät ammatillisen kiinnostuksen kohteesi.
3. vuosi: Yrittäjyys, työelämä ja verkostot Kehityt kriittisessä ammatillisessa ajattelussa ja itseohjautuvuudessa. Saat valmiuksia ja työkaluja suunnitella ja johtaa maatilakokonaisuutta tai muuta yritystä sekä toimia verkostomaisesti. Syvennät osaamistasi valitsemassasi erityisalueessa.
4. vuosi: Maaseudun asiantuntijaksi Otat haltuun valitsemasi ammatillisen erityisalueen ja saat kokonaiskäsityksen maaseudun toimintaympäristöstä. Vahvistat verkostotyö- ja vaikuttamisosaamistasi. Opit käyttämään ja soveltamaan tutkimus- ja kehittämismenetelmiä sekä tuottamaan uutta tietoa mm. opinnäytetyössäsi.
Koulutuksen toteutus
Savoniassa pedagogisena lähtökohtana on laadukkaan ja työelämäläheisen koulutuksen sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan monimuotoinen yhdistäminen. Työelämäläheisessä koulutuksessa korostuvat opiskelijoiden motivaatio ja opintoihin sitoutuminen. Moninaiset virtuaaliset ja fyysiset ympäristöt Savoniassa ja verkostokumppaneiden tiloissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin kytkevät teorian ja käytännön laajasti ja kiinnostavasti osaksi opiskelijan oppimista ja organisaatioiden kehittämistä. Koulutukselle on tyypillistä monimuotoisuus, monialaisuus sekä aikaan ja paikkaan sitomattomuus.
Kokonaisvaltaisella ohjauksella tuetaan opiskelijan ammatillista kasvua koko opintopolun ajan. Savoniassa jokainen opiskelija on yksilö. Koulutus toteutetaan opiskelijoiden erilaiset tarpeet ja tavoitteet huomioiden. Monipuolisilla koulutuksen toteutustavoilla mahdollistetaan vaihtoehtoiset suoritustavat sekä opiskelijan omien tavoitteiden mukainen eteneminen opinnoissa.
Savoniassa hyödynnetään laajasti aikaisemman osaamisen tunnistamista ja tunnustamista sekä työn opinnollistamista osana opiskelijan henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa. Opiskelija voi syventää tai laajentaa osaamistaan hyödyntämällä Savonian kansallisten ja kansainvälisten korkeakoulukumppaneiden tarjontaa.
Savonian koulutusten työelämälähtöisyys toteutuu opettajien monimuotoisen verkostoitumisen kautta. Verkostot varmistavat myös substanssiasiantuntijuuden jatkuvan kehittymisen. Henkilöstö luo oppimistilanteita ja tukee opiskelijan oppimista. Opiskelijapalvelut, kirjasto- ja tietopalvelut, kansainvälisyyspalvelut ja muut korkeakoulupalvelut auttavat opiskelussa. Koulutuksessa noudatetaan esteettömyyden sekä kestävän kehityksen periaatteita.
Agrologikoulutus perustuu laadukkaaseen kontaktiopetukseen, jossa panostetaan oppimisen ohjaamiseen, tekemällä oppimiseen, keskusteluihin ja verkostoitumiseen. Koulutuksessa käytetään joustavasti digitaalisia välineitä, mikä luo opiskelijalle mahdollisuuksia myös paikasta ja ajasta riippumattomaan opiskeluun. Lähiopetukseen pääsee mukaan myös kotoa käsin.
Opettajat ja ohjaajat auttavat opiskelijaa laatimaan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman eli HOPSin, joka tukee opintojen etenemistä, ja jossa aiemmin hankittua osaamista voidaan hyödyntää. Opiskelija on itse aktiivinen toimija ja oppija ja vastaa opintojensa etenemisestä. Luonnonvara-alan henkilöstö tukee opiskelijaa niin tavoitteiden asettamisessa kuin niiden saavuttamisessa.
Yhteistyö työelämän kanssa on olennainen osa opintoja. Opiskelija pääsee opintojensa aikana laatimaan suunnitelmia ja tekemään töitä oikeiden yritysten kanssa. Opiskelijat laativat oikeille maatiloille mm. taloussuunnitelmia, maksuvalmiuslaskelmia ja budjetointia. Suunnitelmia voi laatia myös omalle yritykselle.
Teemme yhteistyötä maaseutuyritysten sekä maaseudun tutkimus-, kehittämis- ja neuvontaorganisaatioiden kanssa. Opintojen aikana tehdään yrityksille ja hankkeille erilaisia selvityksiä ja analyysejä asiakastarpeen mukaan. Opintojen aikana järjestetään myös alan tapahtumia ja tehdään lehteä.
Luonnonvara-alalla inhimillinen turvallisuus on toiminnan perusta. Agrologi ymmärtää ruoan turvallisuuden, laadun ja riittävyyden merkityksen ihmisille. Opintojen aikana perehdytään eri näkökulmista vastuulliseen ruoantuotantoon toiminnan ilmastovaikutukset huomioiden. Agrologi näkee hiilineutraaliuden osana tuotannon kannattavuutta.
Luonnonvara-alan toimintaympäristö on kansainvälinen. Osa agrologin opinnoista on mahdollista suorittaa kansainvälisessä opiskelijavaihdossa useassa Euroopan maassa ja lisäksi mm. Pohjois-Amerikassa. Kansainvälisyyttä edistävät myös eri maista tulevat vaihto-opiskelijat, kansainväliset hankkeet, kansainvälinen henkilöstö sekä vierailevat ulkomaiset opettajat ja asiantuntijat. Kulttuurisia taitoja voidaan opiskella myös toimimalla tutorina tai ystäväperheenä kansainvälisille vaihto-opiskelijoille, tai toimimalla alueen maahanmuuttajayhteisöissä. Opiskelija voi suorittaa 60 op:n kansainvälisyyspolun esimerkiksi valitsemalla kansainvälisten kumppanien kanssa yhteistyössä toteutettavia opintoja ja suorittamalla harjoitteluja ulkomailla 30 op + 20 op. Agrologin tutkinto sisältää kokonaan tai osittain englannin kielellä toteutettavia opintojaksoja 5 - 15 op.
Luonnonvara-ala on osa Savonian Ruokaliiketoiminta -vahvuusalaa, joka toteuttaa alaan liittyvää tutkimus- ja kehittämistyötä niin Suomessa kuin myös kansainvälisesti. Osallistumalla erilaisiin hankkeisiin ja projekteihin, opiskelija pääsee osaksi painoalan toimintaa.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- arvioida ja kehittää oppimisvalmiuksiaan
- tehdä perusteltuja opintovalintoja huomioiden kansainvälistymisen, alan ammatillisten vaihtoehtojen ja urasuunnittelun näkökulmat
- toimia Savonian oppimis- ja toimintaympäristössä
- käyttää opiskelussa tarvittavia tietojärjestelmiä tietoturvallisesti
- toimia opiskelun viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
Keskeiset sisällöt
- Opiskelukäytänteet (opiskelumenetelmät, AHOT, lähtötasotestit, tiedonhankinta, oppilaitosturvallisuus, opiskelijayhdistys, kansainvälisyys, ohjaus-, neuvonta- ja hyvinvointipalvelut)
- Suullisen ja kirjallisen viestinnän perusteet
- Oppilaitoksessa käytettävät tietojärjestelmät
- Henkilökohtaisessa oppimisympäristössä (PLE) osaamisen rakentaminen
Suoritustavat
Lähitunnit
Verkko-opiskelu
Lähtötasotestit
Henkilökohtainen opiskelu- ja urasuunnitelma (HOPS)
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opetussuunnitelmat
www.savonia.fi
reppu.savonia.fi
eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaal
Yhteyshenkilö
Valtanen Katja
4 RAP021 Maataloustuotannon perusteet
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- kasvi- ja eläintuotannon sekä kestävän kehityksen perustiedot
- edistää kiertotaloutta ja luonnon monimuotoisuutta maatiloilla
- ymmärtää kestävän kehityksen tavoitteet ja maataloustuotannon ympäristövaikutusten arviointi
- päätellä ja ratkaista maataloustuotannon haasteita
- soveltaa taitoja omalla ammattialallaan
Keskeiset sisällöt
- maalajit ja niiden viljelyominaisuudet, maanparannustarve sekä sopiva kalkitus ja karjanlannan käyttö
- peltomaa, peltomaan laatutesti, maanäytteet ja tulosten tulkinta
- makroravinteet ja niiden vaikutukset kasveihin
- yleisimmät Suomessa viljeltävät rehukasvit ja laadukkaan rehun tuottaminen
- johdanto suomalaiseen ja kansainväliseen eläintuotantoon (nauta, sika ja siipikarja)
- tuotantoeläinten hoito ja kasvatusolosuhteet
- tuotantoeläinten ruokinta kunkin eläinlajin ruoansulatusfysiologian edellyttämällä tavalla
- tuotantohygieniasta huolehtiminen, maidon laatu ja lypsäminen
- kestävän kehityksen tavoitteet sekä ympäristön tilan muutokset kansainvälisellä ja kansallisella tasolla
- luonnon monimuotoisuus ja monimuotoisuuden ylläpitäminen maataloudessa
- vesistöjen tila ja sen seuranta, vesinäytteiden tutkiminen
- materiaalitehokkuus, kiertotalous sekä jätteiden lajittelu maatiloilla
Seuraavat kokonaisuudet hyväksiluetaan, mikäli valintakurssi on suoritettu hyväksytysti:
- maalajit ja niiden viljelyominaisuudet, maanparannustarve sekä sopiva kalkitus ja karjanlannan käyttö
- tuotantohygieniasta huolehtiminen, maidon laatu ja lypsäminen (lypsyharjoitukset pois lukien)
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Muuta huomioitavaa
- Voi suorittaa eläintuotannon ja kasvituotannon osuuden etänä
- Kasvituotanto 2 op, kotieläintuotanto 2 op ja ympäristö 1 op
Yhteyshenkilö
Hyttinen Henna
4 RAC01 Asiantuntijaviestintä ja tietotekniikka
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- laatia opiskelussa ja työelämässä tarvittavia asiakirjoja
- hallitsee tieteellisen kirjoittamisen perusteet
- etsiä oman alansa keskeiset tiedonlähteet ja hallitsee tiedonhankinnan perustaidot
- arvioida kriittisesti lähdeaineistoja ja hyödyntää niitä oppimistehtävissä
- osaa valmistautua työelämän esiintymistilanteisiin
- osaa käyttää tietotekniikkaa opiskelussa ja tuntee tietoturvan merkityksen omassa ammatissaan
Keskeiset sisällöt
- Tiedonhankinta ja lähteiden käyttö
- Asioiden johdonmukainen, selkeä, havainnollinen ja tavoitteellinen kirjallinen ja suullinen esittäminen
- Erilaiset tekstit (raportti, essee, referaatti)
- Prosessikirjoittaminen
- Asiantuntijana esiintyminen
- Käytettävät tietojärjestelmät ja tietoturva
- Windowsin käyttö
- Tekstinkäsittely, taulukkolaskenta, esitysgrafiikka, internet, etäneuvottelutyökalut, oheislaitteet
Suoritustavat
- Lähitunnit
- Verkko-opiskelu
- Itsearviointi ja vertaisarviointi
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
- Savonian raportointiohjeet
Yhteyshenkilö
Raatikainen Kukka-Maaria
4 RAP04 Maatalouden teknologia
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- tärkeimpien maataloudessa käytettävien työkoneiden toimintaperiaatteet
- käyttää traktoria ja työkoneita turvallisesti ja taloudellisesti
- muodostaa koneketjuja tuottavan tilan tarpeisiin huomioiden ajankäytön ja kapasiteetin
Keskeiset sisällöt
- Traktorin ajaminen, ajoonlähtötarkastus ja liikennemääräykset
- Perustyökoneiden käyttö ja toimintaperiaatteet
- Traktorin ja työkoneen valinta työtehtäviin
- Traktorin ja työkoneiden kytkentä
- Traktorin rengastus ja hallintalaitteet
- Konekapasiteetit ja koneketjut
- Työturvallisuus maataloustöissä
- Traktorinajoharjoitukset voidaan korvata näytöllä.
Yhteyshenkilö
Kahelin Miika
4 RAP05 Biotieteitä agrologeille
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija
- kehittyy tiedonhankinta-, päättely- ja arviointitaidoissaan sekä ongelmanratkaisukyvyissään
- osaa soveltaa biotieteiden (matematiikka, kemia, biokemia) taitoja ja tietoja omalla ammattialallaan
- kehittyy tiedonhankinta-, päättely- ja arviointitaidoissaan sekä ongelmanratkaisukyvyissään
Keskeiset sisällöt
- Matematiikka: yhtälönratkaisu, geometria, prosentti- ja korkolaskut, talousmatematiikka
- Kemia: aineen rakenne, ominaisuudet, olomuodot, sitoutuminen, kemialliset reaktiot, hapot, emäkset, pH, liuosten pitoisuus ja laimentaminen, varoitusmerkit, kemikaalilainsäädäntö, hiilen, typen, rikin ja fosforin kiertokulku
- Biokemia: hiilihydraatit, proteiinit, lipidit, nukleiinihapot, rehujen, maaperän ja maidon kemia / biokemia
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Ruuska Salla
4 RAP061 Kasvit, eläimet ja ympäristö
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- soveltaa kasvi- ja eläintuotannon sekä ympäristötekniikan taitoja ja tietoja omalla ammattialallaan hyödyntäen alan tutkimustietoa
- yleisimmät viljelykasvit ja tuntee niiden kehityksen
- eri eläintuotantomuotojen perusprosessit, tuotannossa käytettävää tekniikkaa ja alkutuottajan vastuun ruokaketjussa
- tehostaa ravinteiden kiertoa maatilalla, perustiedot ilmastonmuutokseen varautumisessa maatiloilla sekä Suomen ympäristöhallinnon rakenteen ja keskeisiä ympäristösäädöksiä.
Keskeiset sisällöt
- Laadukas alkutuotanto
- Kylvösiemenen laatuominaisuudet ja kylvömäärät
- Makro- ja mikroravinteiden puutosoireet
- Viljelykasveille sopivat orgaanisia ja epäorgaanisia lannoitusaineet
- Yleisimmät kasvintuhoojat ja niiden vioitukset
- Kasvintuhoojien torjuntasuunnitelmat
- Eläintuotannon tekniikka ja täsmäkotieläintuotanto (precision livestock farming)
- Eläinten rekisteröinti
- Eläintuotannon tutkimus
- Viljelymenetelmien vaikutus ravinnevalumiin, ravinteiden tehokas käyttö lannan käsittelyllä, kierrätyslannoitevalmisteet, ravinnevalumien tutkimus ja mallinnus.
- Ilmastonmuutoksen perusteet ja maatilan varautumismahdollisuudet ilmastonmuutokseen.
- Maatilojen yhteistyö ympäristöviranomaisten kanssa, ympäristönsuojelulaki, ympäristöön liittyvät tuet ja nitraattiasetus.
- Kasvi- ja eläintuotannon sekä ympäristöasioiden yhdistäminen
Suoritustavat
- Lähitunnit
- Verkko-opiskelu
- Yritys- ja tilavierailut
- Tentit
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Muuta huomioitavaa
- Kasvituotanto 2 op, kotieläintuotanto 2 op ja ympäristö 1 op
Yhteyshenkilö
Ruuska Salla
4 RAP07 Maatilayrittäminen
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- keskeisimmät maatalousyrittäjän talouden seurannan ja kannattavuuslaskennan välineet
- tunnistaa työhyvinvointiin liittyvät asiat
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Viitala Hannu
4 RAC02 English for Working Life
Credits
5 cr
Credits in Foreign Language
5 cr
Objectives
The student can
- communicate fluently both orally and literally in English on the required level
- master the basic vocabulary concerning natural resources and agriculture
- work in multicultural contexts of rural industries and is aware of the cultural influence on communication
Content
- Basic agricultural vocabulary
- Presenting skills (presenting own working environment)
- Literature and material of natural resources
- Cross-cultural communication
Requirements
- Lectures
- eLearning
- Seminars
- Exam
Grading Scale
0 - 5
Course material
- eLearning materials
Other considerations
- Alternatively the course or a part of it can be completed by working in an international project or similar
Contact
Kumpulainen Marjatta
4 RAA01 Maatilan työajan ja koneellistamisen suunnittelu
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- valita tiloille tilakoon edellyttämiä koneita ja laskea niiden uusintatarpeen sekä koneidenkäytöstä aiheutuvia kustannuksia
- määrittää maatilan töihin käytettävän ihmistyön määrän
- optimoida tilan koneiden tehokkaan käytön ja työmäärän suhteessa työvoimaan ja kustannuksiin
Keskeiset sisällöt
- Maatilan kasvinviljelyssä tarvittavat työkoneet ja koneellistamisen optimointi
- Työmenetelmän, konekoon, koneen käyttömäärän ja ihmistyömäärän optimointi maatilalla
- Koneyhteistyön tarpeen selvittäminen
- Koneiden kesto: kunnossapitokustannus
- Konekustannus maatilalla, kunkin koneen kasvikohtainen kustannus pinta-alaa ja tuoteyksikköä kohti
- Konevuokrat
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Kahelin Miika
4 RAA02 Maatilayrityksen talous
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- tehdä laskelmia maatalousyrityksen kannattavuudesta ja laatia toteuttamiskelpoisen vaihtoehdon
- määritellä keskeiset maatalousyrityksen kannattavuuteen vaikuttavat tekijät
- käyttää taulukkolaskentaohjelmaa taloussuunnitelman laatimiseen
Keskeiset sisällöt
- Katetuottomenetelmän mukaisen taloussuunnitelman laatiminen toimivalle maatilalle tai hevostilalle
- Aineiston keruu, taloussuunnitelman laatiminen ja tuloksen analysointi
- Koneellistamissuunnitelman aloitus
Suoritustavat
- Lähitunnit
- Verkko-opiskelu
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Viitala Hannu
4 RAA03 Viljelyolosuhteet, viljelytoimet ja kasvinjalostus
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- pääpiirteittäin kasvukauden aikaiset viljelytoimet ja -tekniikat
- sään, ilmaston ja ilmastonmuutoksen perusteet ja vaikutukset peltoviljelyyn
- valita viljelyvyöhykkeille sopivia kasvilajeja
- perustella peltojen muokkauksen, vesitalouden ja kuivatuksen vaikutuksen satoon
- yleisimmät kasvinjalostuksen menetelmät ja osaa soveltaa tietoja lajikevalinnassa
Keskeiset sisällöt
- Viljelytoimet ja -tekniikat
- Sadonkorjuu, säilöntä ja varastointi
- Pellon vesitalous ja ojitus
- Meteorologia
- Ilmastonmuutos
- Viljelyvyöhykkeet
- Kasvinjalostus ja kasvilajikkeet
Suoritustavat
- Lähitunnit
- Verkko-opiskelu
- Tentti
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Hyttinen Henna
4 RAA04 Agriculture in Global Context
Credits
5 cr
Credits in Foreign Language
5 cr
Objectives
Student can
- recognize the most substantial global challenges for agriculture
- the basics of global market trends and agriculture development global needs
- find and utilize reliable international information
- widen his/her intercultural awareness and understanding of cultural diversity and the impact of culture on human behaviour and interaction
Content
- Agriculture and its challenges around the world
- Global organizations connected to agriculture economy and development
- Cultural aspects affecting agricultural production
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Other considerations
- Alternatively the course or a part of it can be completed by working in an international project or similar
Contact
Hoxha-Jahja Ardita
4 RAA05 Eläinten hyvinvointi
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- tuotantoeläinten anatomian ja fysiologian
- eläinten hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavat tekijät
- ratkaista eläinten hyvinvointiin liittyviä haasteita
Keskeiset sisällöt
- Tuotantoeläinten hyvinvointi ja käyttäytyminen
- Eläinsuojelulainsäädäntö
- Tuotantoeläinten elimistön rakenne ja toiminta, erityisesti lisääntymis- ja ruoansulatusfysiologia
- Eläinterveydenhuolto ja terveyden edistäminen
- Yleisimmät sairaudet ja niiden tunnistaminen sekä ennaltaehkäisy
Suoritustavat
- Lähitunnit
- Verkko-opiskelu
- Tentti
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Wahlroos Heli
4 RAA06 Ruokinnan suunnittelu, toteutus ja seuranta
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- valita sopivat rehut ruokinnan suunnitteluun taloudellisesti
- suunnitella ruokinnan toteutuksen erilaisissa tuotantoympäristöissä
- seurata ruokinnan onnistumista ja korjata ruokintaa tarvittaessa
- luonnonmukaisen tuotannon rehu- ja ruokintavaatimukset
Keskeiset sisällöt
- Eri-ikäisten ja eri tuotantovaiheessa olevien eläinten rehut tuotantoeläinlajeittain
- Rehukasvit ja säilöntäprosessi sekä varastojen arviointi
- Rikkakasvien haittaominaisuudet
- Rehuanalyysien tulkinta
- Eläinten ravinnontarve
- Kivennäisruokinnan tasapaino, puutos- ja liikasaannin oireet sekä virheruokinnasta johtuvat myrkytysoireet
- Ruokintasuunnitelma
- Ruokinnan seurannan välineet (mm. kuntoluokitus, pötsin täyteisyys)
- Laidunnus ja toimivan laidunkiertosuunnitelman laatiminen eri eläinlajeille
- Luonnonmukaisen tuotannon vaatimukset
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Korhonen Arja
4 RAA07 Yrittäjyys ja liiketoiminta
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- asettaa liiketaloudellisia tavoitteita ja arvioida niiden menestymismahdollisuuksia
- keskeisimmät markkinoinnin kilpailukeinot
- markkinoida yritystä ja sen toimintaa
- laatia suunnitelman yrityksen perustamiseksi
- hankkia valmiuksia yrityksen talouden kehittämiseen ja riskien hallintaan
Keskeiset sisällöt
- Yrityksen liiketoimintasuunnitelman osa-alueet: idean suunnittelu, investoinnit ja käyttöpääoma, rahoitus, tulossuunnitelma ja tuotteen hinnoittelu sekä markkinoinnin keskeiset osa-alueet ja käytännön toimenpiteet
- Yritysmuodot ja perustamistoimenpiteet
- Riskien arviointi ja vakuuttaminen
Suoritustavat
- Lähitunnit
- Verkko-opiskelu
- Kirjallinen liiketoimintasuunnitelma
- Tentti
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Mönkkönen Seppo
4 RAA08 Kannattavuustekijät ja kehittämismahdollisuudet
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- listata maatalouden eri tuotantosuuntien kannattavuustekijät ja laittaa ne tärkeysjärjestykseen
- laatia tuotantosuuntakohtaisia kannattavuuslaskelmia maatilalle
- perustella investointeja ja kehittämistoimenpiteitä
- vertailla kehittyvien maatalousyritysten johtamista
Keskeiset sisällöt
- Kannattavuustekijät
- Kasvinviljelyn ja kotieläintuotannon tuotantokustannuslaskelmat
- Investoinnin kannattavuuslaskelma
Suoritustavat
- Lähitunnit
- Verkko-opiskelu
- Tuotantokustannuslaskelmat ja investoinnin kannattavuuslaskelma
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Viitala Hannu
4 RAA09 Eurooppalainen maaseutupolitiikka
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- selittää maatalouden tuki- ja rakennepolitiikan keskeisen sisällön
- tehdä maatalouden tukihakemuksia sekä neuvoa asiakkaalle niihin liittyvät velvoitteet ja vaikutukset tilan toimintoihin
- kuvailla eurooppalaisen maatalouden toimintaympäristön ja keskeiset toimijat, maatalouden ja maaseudun aseman nyky-yhteiskunnassa sekä siihen vaikuttaneen kehityksen
- tehdä perusteltuja opintovalintoja ja yhdistää niihin kansainvälistymisen, alan ammatillisten vaihtoehtojen ja urasuunnittelun näkökulman
Keskeiset sisällöt
- Maatalouden asema yhteiskunnassa ja ajankohtaiset maataloutta koskevat asiat
- Maa- ja hevostalouden nykyrakenteeseen vaikuttanut kehitys
- Maatalouspolitiikka, maataloustukiehdot ja -tukihakemus
- EU:n päätöksenteko
- Kansainvälistymisen mahdollisuudet
Suoritustavat
- Lähitunnit
- Verkko-opiskelu
- Tentti
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Partanen Kati
4 RAA10 Kasvi- ja eläintuotannon kenttäkurssi
Laajuus
5 op
Vieraskielinen osuus
2 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- tunnistaa käytännön olosuhteissa viljelykasvien ja haitallisimpien rikkakasvien eri kasvuvaiheet
- käyttää ammattimaisesti kasvinsuojeluaineita
- arvioida eläinten hyvinvointia ja terveydentilaa käytännön olosuhteissa
- ympäristöä kuormittavat tekijät ja soveltaa ympäristölainsäädäntöä
- perustella ympäristön merkityksen ihmisen hyvinvoinnille
Keskeiset sisällöt
- Tärkeimmät viljelykasvit ja peltoviljelyssä esiintyvät haitallisimmat yksi- ja monivuotiset rikkakasvit sekä lajinmukaiset kasvin siemenet ja sirkka- tai versoasteet sekä täysikasvuiset kasvit
- Korjuuaikanäytteet, kasvustohavainnot ja laiduntamisen käytännöt
- Peltokasvien kasvuun ja kehitykseen vaikuttavat ympäristötekijät ja puutosoireet sekä näihin liittyvät palvelut (esim. satomallit, korjuuaika- ja laatunäytteet, tunnistussovellukset, D-arvo- ja kasvintuhoojaennusteet)
- Kasvintuhoojien tunnistus ja torjunta
- Tilatason eläinten hyvinvoinnin ja terveyden arviointimenetelmät
- Globaalit ja paikalliset ympäristöongelmat sekä niihin vaikuttavat tekijät
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Muuta huomioitavaa
- Kasvituotanto 4 op, kotieläintuotanto 1 op.
Yhteyshenkilö
Hyttinen Henna
4 RAC03 Svenska i arbetslivet
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Studeranden kan
- kommunicera muntligt och skriftligt i situationer, som uppkommer i yrkeslivet
- uppnå sådana språkkunskaper i svenska som motsvarar de kunskaper som krävs av tjänstemän enligt lagen (149/22) och som är nödvändiga i yrket
Keskeiset sisällöt
- Muntlig och skriftlig övning baserad på yrkesinriktat material
- e-post meddelanden, telefonsamtal
- Planering och förverkligande av resan till Sverige
- Presentationer av sin utbildning och sitt arbete
Suoritustavat
- lektioner
- e-lärände
- muntlig och skriftlig tentamen
- resan till Sverige: företag besöken
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- eMaterial
Yhteyshenkilö
Kumpulainen Marjatta
4 RAA12 Laskentatoimi
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- laskentatoimen roolin ja merkityksen yritystoiminnassa
- kahdenkertaisen kirjanpidon perusteet
- laatia tuloslaskelman ja taseen
- arvonlisäverotuksen vaikutuksen kirjanpitoon
- laatia yhdistyksen ja pienyrityksen kirjanpidon sekä tilinpäätösraportin
Keskeiset sisällöt
- Pienyrityksen, yhdistyksen ja maatilan kirjanpidon ja tilinpäätöksen laatiminen manuaalisesti ja tietoteknisellä sovelluksella
Suoritustavat
- Lähitunnit
- Verkko-opiskelu
- Tentti
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Mönkkönen Seppo
4 RAA13 Organisaatioviestintä
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- yhteisöviestinnän perusteet ja viestinnän merkityksen työyhteisössä
- suunnitella ja toteuttaa organisaatioiden viestintää
- työnantaja- ja työntekijätaidot
Keskeiset sisällöt
- Organisaation ulkoinen ja sisäinen viestintä sekä kriisiviestintä
- Viestinnän tavoitteet ja toteuttaminen käytännössä: esimerkiksi erilaisia kirjallisia ja sähköisiä viestintämateriaaleja sekä tapahtumia
- Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet työyhteisössä
- Prosessit ja lean-ajattelu
- Selkokieli
- Oman ammatillisen kehittymisen arviointi
Suoritustavat
- Lähitunnit
- Verkko-opiskelu
- Yritysvierailut
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Suhonen Pirjo
4 RAA14 Energiatehokas maatilarakentaminen
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- eläintuotantorakennusten rakentamisen, niiden suunnittelun ja energiatehokkuuden perusteet
- nähdä maatilaympäristön ja maaseutumaiseman kokonaisuutena
- lukea rakennuspiirustuksia ja hahmotella tuotantorakennuksen pääpiirustukset
- kehittää maatilojen energiatehokkuutta
Keskeiset sisällöt
- Rakentamismenettely ja rakentamissäädökset
- Rakennusluvat ja rakentamista ohjaavat kaavat
- Rakennuspiirustukset
- Toiminnallinen suunnittelu
- Ympäristölupa
- Eläintuotantorakennukset
- Maatilaympäristöön soveltuvat rakennusmateriaalit
- Korjausrakentaminen
- Maatiloille soveltuvat energiamuodot ja energiatehokkuus
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Kahelin Miika
4 RAA15 Eläinaineksen kehittäminen
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- eläinaineksen kehittämisen ja jalostussuunnittelun perusteet
- arvioida menetelmien eettisyyttä ja taloudellisia käyttömahdollisuuksia
- soveltaa kerättyä tietoa eläinaineksen kehittämisessä ja karjantilan johtamisessa
Keskeiset sisällöt
- Perinnöllisyystieteen perusteet
- Tuotantoeläinten jalostettavat ominaisuudet
- Eläinten merkintä ja rekisteröinti
- Tuotosseuranta ja muut karjantilan tiedonkeruumenetelmät
- Eläinten arvostelu- ja jalostusmenetelmät, mm. rakennearvostelu, genominen valinta, keinosiemennys, alkionsiirto
- Investoivan tilan eläinaineksen hankita
- Kansainvälinen eläinkauppa
- Geeniteknologia
Suoritustavat
- Lähitunnit
- Verkko-opiskelu
- Tentti
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Kämäräinen Hilkka
4 RAA16 Viljelysuunnittelu, lohkokirjanpito ja tukiehdot
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- valita erilaisiin kasvupaikkoihin ja viljelykiertoihin sopivat kasvilajit ja -lajikkeet sekä suunnittelee siemenseoksia ja laidunkiertojen toteutuksia
- laatia sopimus- ja tukiehdot täyttävän viljelysuunnitelman ja lohkokirjanpidon digitaalisesti sekä tavanomaisessa että luomutuotannossa sekä tulkita tuloksia
Keskeiset sisällöt
- Peltotuet eri pellonkäyttömuodoissa ja valvonnan käytännöt
- Erikoiskasvien viljelytavat ja vaihtoehtoisten pellonkäyttömuotojen tukiehdot
- Viljelysuunnittelu ja lohkokirjanpito tavanomaisessa ja luomutuotannossa
- Lannoituksen, maanparannusaineiden, kasvinsuojeluaineiden ja kylvösiemenen käyttö ottaen huomioon maa- ja rehuanalyyseistä, tuotantosopimuksista ja ruokintasuunnitelmasta pääteltävät tarpeet
Suoritustavat
- Lähitunnit
- Verkko-opiskelu
- Tentti
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Hyttinen Henna
4 RAA17 Tuottava maidon- ja lihantuotanto
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- maidon ja lihantuotannon tilatason prosessit sekä kehittämiskohteiden arvioinnin
- maidon- ja lihantuotannon merkityksen ruokaketjussa ja laatujärjestelmän vaatimukset
- hyödyntää maidon- ja lihantuotannon tutkimusta sekä sidosryhmiä
Keskeiset sisällöt
- maito- ja lihamarkkinat
- maidon- ja lihan tuotantoprosessit sekä teknologia
- tuotteiden jatkojalostus
- laatujärjestelmät
- maidon ja lihan hinnoittelu
- maidontuotannon kannattavuustekijät
- kannattavan lihakarjan ja emolehmätuotannon eri vaihtoehdot ja niiden kasvatus- ja ruokintamuodot
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Ruuska Salla
4 RAA18 Maatilan sukupolvenvaihdos ja kehittäminen
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- laatia sukupolvenvaihdossuunnitelman maatilalle
- toimia maatilayrityksen muutostilanteessa ja johtaa sitä
Keskeiset sisällöt
- Sukupolvenvaihdossuunnitelman laatiminen
- Johtaminen muutostilanteessa
- Arvovirrat ja hukat
Suoritustavat
- Lähitunnit
- Verkko-opiskelu
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Viitala Hannu
4 RAA19 Tutkimusmenetelmät
Laajuus
5 op
Vieraskielinen osuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- muodostaa ja ratkaista tutkimusongelmia
- toteuttaa tutkimusprojektin
- tulkita tutkimustuloksia kriittisesti ja kansantajuisesti
Keskeiset sisällöt
- Tutkimuksen prosessi, peruskäsitteet ja tutkimusmenetelmät
- Pienimuotoisen tutkimuksen toteuttaminen suunnitelmasta raporttiin
- Tilastotieteen peruskäsitteet, havaintoaineiston esittäminen ja tilastomatematiikka
- Aineiston käsittely tilasto-ohjelmistolla tutkimustyössä
- Tutkimusviestintä ja tieteen popularisointi
- Kansainvälinen tutkimustieto
Suoritustavat
- Lähitunnit
- Verkko-opiskelu
- Tutkimusprojekti
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
- HIRSJÄRVI S., REMES, P. & SAJAVAARA, P. 2014. Tutki ja kirjoita. Helsinki: Tammi.
- HEIKKILÄ, T. 2014. Tilastollinen tutkimus. Helsinki: Edita
Yhteyshenkilö
Wahlroos Heli
4 RAY01 Peltoviljelyn vaihtoehdot
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- eri erikoisviljelykasvien erityisvaatimukset maaperän, kylvösiemenen, lannoituksen, kasvintuhoojien ja viljelytekniikan huomioiden sadon jatkojalostuksen ja markkinoinnin
- arvioida koko tuotantoketjuun liittyviä kannattavan yritystoiminnan tuntomerkkejä
- vertailla sekä nykyisin viljeltyjen että uusien peltokasvilajien viljelymahdollisuuksia ilmastollisesti muuttuvissa olosuhteissa
- osaa hyödyntää suullisen, kirjallisen ja sähköisen vaikuttamisen keinoja toiminnassaan
Keskeiset sisällöt
- Erikoiskasvituotanto, jatkojalostus ja näihin liittyvä yritystoiminta Suomessa
- Maaperän, kylvösiemenen, kasvintuhoojien, viljelytekniikan ja ilmaston asettamat vaatimukset Suomen ja muun maailman tuottavalle erikoiskasvituotannolle
- Työelämän vaikuttamismahdollisuudet
Suoritustavat
- Lähitunnit
- Verkko-opiskelu
- Yritysvierailut
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Hyttinen Henna
4 RAY02 Kotieläintuotannon vaihtoehdot
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- toimia asiantuntijana tietyn eläintuotantosuunnan perustamisessa, prosessien hallinnassa ja kehittämisessä
- huomioida jatkojalostamisen ja eläintuotteiden markkinoinnin
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Kahelin Miika
4 RAY04 Maksuvalmius ja budjetointi
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- maaseutuyrityksen talouden hallinnan lyhyellä ja pitkällä aikavälillä
- arvioida rahaliikenteen hallinnan merkityksen
Keskeiset sisällöt
- Maksuvalmiuslaskelma
- Budjetti
Suoritustavat
- Lähitunnit
- Verkko-opiskelu
- Harjoitustehtävä
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Viitala Hannu
4 RAY05 Maatilan johtaminen
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- suunnitella maatilakokonaisuuden toiminnot taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevällä tavalla
- arvioida liitännäiselinkeinojen tuomia mahdollisuuksia tilakokonaisuudelle
- toimia tavoitteellisena metsänomistajana huomioiden kestävän metsätalouden elementit
Keskeiset sisällöt
- Maatilakokonaisuuden suunnittelu ja kehittäminen
- Maaseutuelinkeinojen mahdollisuudet
- Metsätilan liikkeenjohto
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Mönkkönen Seppo
4 RAK061 Asiakastyön välineet
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- soveltaa asiakaspalvelu- ja markkinointitaitoja käytännön asiantuntijatehtävissä
- hyödyntää sosiaalista mediaa oman asiantuntijuuden sekä yrityksen tai organisaation toiminnan kehittämisessä
- kehittää palveluita palautteen perusteella
Keskeiset sisällöt
- Hyvän asiakaspalvelun elementit ja taidot
- Asiakkaan profilointi
- Asiakastilanteiden hallinta
- Palvelumuotoilu
- Suullinen, kirjallinen ja sähköinen markkinointiviestintä
- Työvälineohjelmistojen ja muiden sovellusten vaativampi käyttö (mm. sähköpostin ja kalenterin käyttö, sähköisen palaverin järjestäminen, Office 365 ja muut some- ja pilvipalvelut sekä keskeisimmät asiantuntijan työvälineet yrityksissä ja -organisaatioissa)
- Tietosuojakäytänteet ja –riskit
eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Mönkkönen Seppo
4 RAK03 Yrityksen kehittäminen
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- suunnitella maaseutuyrityksen toiminnot taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevällä tavalla
- arvioida maaseutuelinkeinojen liiketoimintamahdollisuuksia maatilayritykselle
- kansainvälisen toimintaympäristön vaikutus paikalliseen yritystoimintaan
Keskeiset sisällöt
- Maaseutuyrityksen kehittämisen suunnittelu
- Maaseudun elinkeinojen mahdollisuudet
- Maatilan kehittämisvaihtoehdot
- eAineistot ja muu opintojakson alussa sovittava materiaali
Yhteyshenkilö
Mönkkönen Seppo
4 RAK08 Tiedolla johtaminen
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- hyödyntää useista lähteistä kertyvää tietoa yrityksen kehittämisessä
- tulkita tietoa asiakkaalle hyödyllisessä muodossa
- suunnitella maatilayrityksen teknologiaa huomioiden tiedolla johtamisen tarpeet
Keskeiset sisällöt
- luonnonvara-alan tiedolla johtamiseen liittyvät käsitteet, mm. smart farming, big data, internet of things, tekoäly
- tiedon keräämiseen ja muokkaamiseen liittyvät teknologiat maatalousyrityksessä
- tiedon käsittelyyn ja muokkaamiseen liittyvien tietokoneohjelmien haltuunotto
- numeerisen datan ja raporttien tulkinta sekä tiedon hyödyntäminen ja näiden rutiinien automatisointi
- viestintä asiakkaan kanssa, miten ja mitä tietoa viestitään
- viestinnän vaikuttavuus
Suoritustavat
- Lähitunnit
- Verkko-opiskelu
- Itsearviointi
Arviointiasteikko
0 - 5
Yhteyshenkilö
Kahelin Miika
4 RAK052 Asiantuntijana kehittyminen
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- toimia asiantuntijana oman alansa myynti-, neuvonta-, hallinto- ja kehittämistehtävissä
- antaa itsestään ammatillisen kuvan työnhakuprosessissa ja asiantuntijatehtävissä
- toimia itseohjautuvasti sekä verkostoitua ammatillisesti
Keskeiset sisällöt
- Asiantuntijatyön luonne
- Rekrytointiprosessi
- Työnhakuprosessin eri vaiheet
- Työnhakijan portfolio
- Alan verkostot ja verkostoitumisen keinot
- Jaksaminen asiantuntijatyössä ja työhyvinvointi
- Esihenkilö- ja alaistaidot asiantuntijatyössä
- Ammattialan substanssin esittäminen
Opiskelija osaa
- Hevosen elimistön fysiologian ja anatomian erityispiirteet
- Hevosten ruokinnan perusteet
- Hevosen terveydenhoidon perusteet
- Järjestää hevoselle sopivat pito-olosuhteet
Keskeiset sisällöt
Hevosen käyttäytyminen ja hyvinvointi
Hevosen (perus)terveydenhoito
Hevosten pito-olosuhteet
Hevosen ruoansulatuskanvan toiminta
Hevosen ruoansulatuskanavan ongelmat ja niiden ennaltaehkäisy
Hevosten rehut ja niiden analysointi
Ruokinnan perusteet, suunnittelu ja seuranta
Laidunnuksen järjestäminen
Suoritustavat
Luennot, harjoitustyöt
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
eAineistot ja muut opintojakson alussa sovittavat aineistot
Yhteyshenkilö
Pylkkänen Katriina
4 RAE11 Hevosen kasvatus ja jalostus
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- Hevoskasvatuksen perusteet, mahdollisuudet ja haasteet Suomessa.
- Jalostuksen ja lisääntymisen perusteet ja menetelmät
- Käyttää jalostuksen atk-apuvälineitä valitessaan sopivia siitoseläimiä.
Keskeiset sisällöt
Hevoskasvatus ja oriasematoiminta Suomessa
Hevosjalostuksen perusteet
Tamman ja oriin lisääntymisanatomia ja –fysiologia
Keinosiemennys ja alkionsiirto
Lisääntymiselinten sairaudet
Tiineysaika, varsominen, varsan kasvu ja kehitys
Rekisteröinti ja näyttelytoiminta, rakenteen ja liikkeiden arviointi
Suoritustavat
Lähitunnit, harjoitustyöt, vierailu, tentti
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
eAineistot ja muut opintojakson alussa sovittavat aineist
Yhteyshenkilö
Pylkkänen Katriina
4 RAE12 Hevosen käyttö
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- Valita ja käyttää erilaisia hevosen kouluttamisen menetelmiä
- Valmentaa, käyttää ja kilpailuttaa hevosia valitsemassaan käyttömuodossa
- Tunnistaa, hoitaa ja ennaltaehkäistä urheiluhevosten vammoja ja sairauksia
Keskeiset sisällöt
Hevosen oppiminen ja kouluttaminen
Hevosen käyttömuodot
Valmennusfysiologian perusteet
Valmennuksen suunnittelu, toteutus ja seuranta
Urheiluhevosen vammat ja sairaudet
Hevosen kilpailuttaminen
eAineistot ja muut opintojakson alussa sovittavat aineistot
Yhteyshenkilö
Pylkkänen Katriina
4 RAE13 Hevostalouden toimintaympäristö
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- Hevosalan kehityskaaren ja hahmotella tulevaisuudensuuntauksia
- Toimia hevosalan verkostoissa
- Järjestää hevosalan tapahtumia yhteistyössä toisten opiskelijoiden ja taustaorganisaation kanssa
Keskeiset sisällöt
Hevostalouden historia ja hevosalan kehitys.
Hevostalouden merkitys Suomessa ja Euroopassa.
Hevosalan yritystoiminta, hanketoiminta ja organisaatiot.
Uusi hevostalous
Hevosen käyttö ihmisten hyvinvoinnin edistämisessä ja terveydenhuollon sovellutuksissa
Suoritustavat
Historian työ, yritysvierailut, osallistuminen tapahtumanjärjestämiseen, muistiinpanot ja oppimispäiväkirja, tentti
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
eAineistot ja muut opintojakson alussa sovittavat aineistot
Yhteyshenkilö
Pylkkänen Katriina
4 SAVONT1 Opinnäytetyö
Laajuus
15 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- valita oman alan ja oman ammatillisen kehittymisen kannalta sopivan opinnäytetyöaiheen sekä perustella valintaansa eri näkökulmista.
- suunnitella ja toteuttaa työelämäläheinen tutkimus- ja kehittämistyön, joka perustuu käyttäjän/tilaajan tarpeisiin.
- soveltaa tieteellistä ja näyttöön perustuvaa tietoa opinnäytetyöprosessissa ja oman asiantuntijuutensa kehittämisessä.
- käyttää tarkoituksenmukaisesti omalle ammattialalle ja opinnäytetyön aiheeseen soveltuvia tutkimus- ja kehittämistyön tai taiteellisia menetelmiä.
- laatia opinnäytetyöstään selkeästi rajatun, loogisen ja ammattialalle soveltuvan raportin.
- arvioida opinnäytetyönsä keskeisiä sisältöjä, tuloksia tai tuotoksia ja perustella niiden merkitystä oman alan, tilaajan/käyttäjän tarpeen sekä oman asiantuntijuuden kehittymisen näkökulmasta.
- arvioida opinnäytetyöprosessiaan, sen luotettavuutta ja eettisyyttä sekä työn aikana tapahtunutta ammatillista kasvuaan ja oppimistaan.
- toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan.
- kirjoittaa omasta opinnäytetyöstään kypsyysnäytteen.
Keskeiset sisällöt
SAVONT1 Opinnäytetyö 15 op
ONT10: Opinnäytetyön suunnittelu (5 op)
- opinnäytetyöhön ja sen tekemiseen orientoituminen
- aiheen valitseminen ja rajaaminen
- opinnäytetyön suunnitelman laatiminen ja taustamateriaalin kokoaminen
ONT20 Opinnäytetyön toteutus (5 op)
- opinnäytetyön tekeminen
- opinnäytetyön tulokset/tuotos
ONT30 Opinnäytetyön viimeistely (5 op)
- opinnäytetyön raportointi ja julkaiseminen
ONT40 Kypsyysnäyte
Suoritustavat
Opinnäytetyö on aina työelämäläheinen. Suoritustapa voi olla:
a) Kehittämistyö, jonka opiskelija tai opiskelijaryhmä suunnittelee ja toteuttaa käyttäjän tai tilaajan tarpeisiin. Kehittämisen kohteena voi olla esim. tuote, palvelu, prosessi, työmenetelmä, oppi- tai ohjemateriaali, digitaalinen aineisto tai ohjattu toiminta. Opiskelija esittää kehittämistyönsä suunnittelun, toteutuksen sekä arvioinnin tuotoksesta ja sen jatkokehittämistarpeista ammattialalle soveltuvassa raportointimuodossa.
b) Tutkimuksellinen opinnäyte, jossa opiskelija tai opiskelijaryhmä lähestyy oman alan käytännön ongelmaa tai kehittämiskohdetta tarkoituksenmukaisin tutkimuksen menetelmin. Opiskelija laatii työnsä suunnittelusta, toteutuksesta, tuloksista ja niiden tulkinnasta raportin.
c) Produktio, jossa opiskelija tai opiskelijaryhmä osoittaa osaamistaan asiantuntijana tai taiteilijana suunnittelemalla ja toteuttamalla esim. tapahtuman, seminaarin tai taiteellisen esityksen. Opiskelija esittää työnsä suunnittelun, toteutuksen sekä arvioinnin tuotoksesta ammattialalle soveltuvassa raportointimuodossa.
d) Koostettu opinnäytetyö, jossa opintojen aikana toteutetaan ja raportoidaan opinnäytetyöksi suunnitellut osat (esim. projektit). Opinnäytetyöhön kuuluvassa kokoavassa kirjallisessa synteesissä, artikkelissa tai muussa julkaisussa opiskelija esittää työn osien keskeiset tulokset/tuotokset ammattialalle soveltuvassa muodossa.
Opiskelija valitsee opinnäytetyön suoritustavaksi joko SAVONT1 tai SAVONT2
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
Opiskelija voi työstää opinnäytetyö -opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla.
Yhteyshenkilö
Wahlroos Heli
5 RAONT10 Opinnäytetyön suunnittelu
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- valita oman alan ja oman ammatillisen kehittymisen kannalta perustellun opinnäytetyöaiheen sekä perustella valintaansa eri näkökulmista
- suunnitella ja toteuttaa opinnäytetyön aihekuvauksen ja täydentää sen työsuunnitelmaksi
- toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan.
- toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan.
Keskeiset sisällöt
- opinnäyteyön aiheen valitseminen ja rajaaminen sekä aihekuvauksen tekeminen
- ohjaus- ja hankkeistamissopimus
- opinnäyteyön ohjaajan määrittyminen
- tiedonhankinnan ohjaus
- opinnäytetyön työsuunnitelman laatiminen ja taustamateriaalin kokoaminen
Suoritustavat
Opinnäytetyöinfoon osallistuminen, aihekuvauksen tekeminen, itsenäinen työskentely ja tiedonhankinta, opinnäytetyön suunnitelman esittely seminaarissa.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
Opiskelija voi työstää opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla.
Yhteyshenkilö
5 RAONT20 Opinnäytetyön toteutus
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- toteuttaa työelämäläheisen tutkimus- ja kehittämistyön, joka perustuu käyttäjän/tilaajan tarpeisiin.
- soveltaa tieteellistä ja näyttöön perustuvaa tietoa opinnäytetyöprosessissa ja oman asiantuntijuutensa kehittämisessä.
- käyttää tarkoituksenmukaisesti omalle ammattialalle ja opinnäytetyön aiheeseen soveltuvia tutkimus- ja kehittämistyön tai taiteellisia menetelmiä.
- laatia opinnäytetyöstään selkeästi rajatun, loogisen ja ammattialalle soveltuvan raportin.
- arvioida opinnäytetyönsä keskeisiä sisältöjä, tuloksia tai tuotoksia ja perustella niiden merkitystä oman alan, tilaajan/käyttäjän tarpeen sekä oman asiantuntijuuden kehittymisen näkökulmasta.
- toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan.
Keskeiset sisällöt
- opinnäytetyön itsenäinen tekeminen
- opinnäytetyön tekemisen eri vaiheisiin liittyvä ohjaus
- opinnäytetyön tulokset/tuotos
- työn esittely seminaarissa
Suoritustavat
Itsenäinen työskentely ja tiedonhankinta.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
Edeltävät opinnot
Tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman mukaiset menetelmäopinnot sekä opinnäytetyön suunnittelu 5 op -opintojakso.
Muuta huomioitavaa
Opiskelija voi työstää opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla.
Yhteyshenkilö
Suhonen Pirjo
5 RAONT30 Opinnäytetyön viimeistely
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- laatia opinnäytetyöstään selkeästi rajatun, loogisen ja ammattialalle soveltuvan raportin.
- arvioida opinnäytetyönsä keskeisiä sisältöjä, tuloksia tai tuotoksia ja perustella niiden merkitystä oman alan, tilaajan/käyttäjän tarpeen sekä oman asiantuntijuuden kehittymisen näkökulmasta.
- arvioida opinnäytetyöprosessiaan, sen luotettavuutta ja eettisyyttä sekä työn aikana tapahtunutta ammatillista kasvuaan ja oppimistaan.
- toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan.
- kirjoittaa omasta opinnäytetyöstään kypsyysnäytteen.
Keskeiset sisällöt
- opinnäytetyön ja sen raportin muokkaus ja viimeistely seminaarissa sekä ohjaajalta saadun palautteen mukaisesti
- opinnäytetyön plagiointitarkistus
- opinnäytetyön luovuttaminen arvioitavaksi
Suoritustavat
Itsenäinen työskentely ja tiedonhankinta.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
Edeltävät opinnot
Tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman mukaiset menetelmäopinnot.
RAONT10 Opinnäytetyön suunnittelu 5 op
RAONT20 Opinnäytetyön toteutus 5 op
Muuta huomioitavaa
Opiskelija voi työstää opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla.
Yhteyshenkilö
Suhonen Pirjo
5 RAONT40 Kypsyysnäyte
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- kirjoittaa opinnäytetyönsä aihealueelta ammattikorkeakouluasetuksen (A352/2003 10§) mukaisen kypsyysnäytteen, joka osoittaa opiskelijan perehtyneisyyttä alaan ja suomen tai ruotsin kielen taitoa
- käsitellä kypsyysnäytteen tehtävänannossa esitettyä aihetta asiantuntevasti, johdonmukaisesti ja tehtävänantoa vastaavasti
- osaa tiivistää tekstin ja esittää lukijalle olennaisen tiedon
- kirjoittaa asiatyylillä ja kielelliset virheettömästi.
Keskeiset sisällöt
Kypsyysnäytteeseen ilmoittautuminen ja sen kirjoittaminen
Suoritustavat
Kypsyysnäytteeseen ilmoittaudutaan sen jälkeen, kun opinnäytetyö on jätetty arvioitavaksi. Kypsyysnäytteen kirjoittaminen annettua tehtävänantoa vastaavasti.
Tutkinto-opiskelija kirjoittaa opinnäytetyöhön kuuluvan kypsyysnäytteen suomen tai ruotsin kielellä ammattikorkeakouluasetuksen § 10 mukaisesti. Mikäli opiskelijan koulusivistyskieli on muu kuin suomi tai ruotsi tai hän on saanut koulusivistyksensä ulkomailla, hän kirjoittaa kypsyysnäytteen joko suomeksi tai englanniksi (A 352/2003 § 8 ja 10).
Ohjaaja laatii opinnäytetyön sisältöalueelta kypsyysnäyteaiheet. Opiskelija kirjoittaa kypsyysnäytteen valitsemastaan aiheesta tenttiolosuhteissa ilman lähdeaineistoa. Kypsyysnäytteen laajuus on noin neljä käsinkirjoitettua konseptipaperin sivua eli 400-600 sanaa. Kypsyysnäytteen kirjoittamiseen voi käyttää enintään kolme tuntia (3x60 min).
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija saa kypsyysnäytteen tehtävänannon kirjoitustilaisuudessa.
Edeltävät opinnot
SAVONT1 Opinnäytetyö 15 op tai SAVONT2 Opinnäytetyö 15 op kokonaisuudessaan.
Muuta huomioitavaa
Kypsyysnäyte mainitaan erikseen tutkintotodistuksessa.
Yhteyshenkilö
Suhonen Pirjo
4 SAVONT2 Opinnäytetyö
Laajuus
15 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- valita oman alan ja oman ammatillisen kehittymisen kannalta innovatiivisen opinnäytetyöaiheen sekä perustella valintaansa eri näkökulmista.
- suunnitella ja toteuttaa työelämäläheinen tutkimus- ja kehittämistyön, joka perustuu käyttäjän/tilaajan tarpeisiin.
- soveltaa tieteellistä ja näyttöön perustuvaa tietoa opinnäytetyöprosessissa ja oman asiantuntijuutensa kehittämisessä.
- käyttää tarkoituksenmukaisesti omalle ammattialalle ja opinnäytetyön aiheeseen soveltuvia tutkimus- ja kehittämistyön tai taiteellisia menetelmiä.
- laatia opinnäytetyöstään selkeästi rajatun, loogisen ja ammattialalle soveltuvan raportin.
- arvioida opinnäytetyönsä keskeisiä sisältöjä, tuloksia tai tuotoksia ja perustella niiden merkitystä oman alan, tilaajan/käyttäjän tarpeen sekä oman asiantuntijuuden kehittymisen näkökulmasta.
- arvioida opinnäytetyöprosessiaan, sen luotettavuutta ja eettisyyttä sekä työn aikana tapahtunutta ammatillista kasvuaan ja oppimistaan.
- toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan.
- kirjoittaa omasta opinnäytetyöstään kypsyysnäytteen.
Keskeiset sisällöt
SAVONT2 Opinnäytetyö 15 op
ONT50 Opinnäytetyö, projekti 1 (5 op)
ONT60 Opinnäytetyö, projekti 2 (5 op)
ONT70 Opinnäytetyöprojektien synteesi ja julkistaminen (5 op)
ONT80 Kypsyysnäyte
Suoritustavat
Opinnäytetyö on aina työelämäläheinen. Suoritustapa voi olla:
a) Kehittämistyö, jonka opiskelija tai opiskelijaryhmä suunnittelee ja toteuttaa käyttäjän tai tilaajan tarpeisiin. Kehittämisen kohteena voi olla esim. tuote, palvelu, prosessi, työmenetelmä, oppi- tai ohjemateriaali, digitaalinen aineisto tai ohjattu toiminta. Opiskelija esittää kehittämistyönsä suunnittelun, toteutuksen sekä arvioinnin tuotoksesta ja sen jatkokehittämistarpeista ammattialalle soveltuvassa raportointimuodossa.
b) Tutkimuksellinen opinnäyte, jossa opiskelija tai opiskelijaryhmä lähestyy oman alan käytännön ongelmaa tai kehittämiskohdetta tarkoituksenmukaisin tutkimuksen menetelmin. Opiskelija laatii työnsä suunnittelusta, toteutuksesta, tuloksista ja niiden tulkinnasta raportin.
c) Produktio, jossa opiskelija tai opiskelijaryhmä osoittaa osaamistaan asiantuntijana tai taiteilijana suunnittelemalla ja toteuttamalla esim. tapahtuman, seminaarin tai taiteellisen esityksen. Opiskelija esittää työnsä suunnittelun, toteutuksen sekä arvioinnin tuotoksesta ammattialalle soveltuvassa raportointimuodossa.
d) Koostettu opinnäytetyö, jossa opintojen aikana toteutetaan ja raportoidaan opinnäytetyöksi suunnitellut osat (esim. projektit). Opinnäytetyöhön kuuluvassa kokoavassa kirjallisessa synteesissä, artikkelissa tai muussa julkaisussa opiskelija esittää työn osien keskeiset tulokset/tuotokset ammattialalle soveltuvassa muodossa.
Opiskelija valitsee opinnäytetyön suoritustavaksi joko SAVONT1 tai SAVONT2
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
Opiskelija voi työstää opinnäytetyö -opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla.
Yhteyshenkilö
Wahlroos Heli
5 RAONT50 Opinnäytetyö, projekti 1
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- suunnitella ja toteuttaa työelämäläheisen tutkimus- ja kehittämistyön, joka perustuu käyttäjän/tilaajan tarpeisiin.
- käyttää tarkoituksenmukaisesti omalle ammattialalle ja opinnäytetyöprojektin aihealueeseen soveltuvia tutkimus- ja kehittämistyön tai taiteellisia menetelmiä.
- toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan.
Keskeiset sisällöt
Opinnäytetyön osaksi sijoittuvan projektin suunnittelu, toteutus ja raportointi
Suoritustavat
Opinnäytetyöhön sisältyvän projektin projektisuunnitelman esittely ja hyväksyminen. Itsenäinen työskentely ja tiedonhankinta. Projektin toteuttaminen ja raportointi.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
Opiskelija osaa
- suunnitella ja toteuttaa työelämäläheinen tutkimus- ja kehittämistyön, joka perustuu käyttäjän/tilaajan tarpeisiin.
- käyttää tarkoituksenmukaisesti omalle ammattialalle ja opinnäytetyöprojektin aihealueeseen soveltuvia tutkimus- ja kehittämistyön tai taiteellisia menetelmiä.
- toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan.
Keskeiset sisällöt
Opinnäytetyön osaksi sijoittuvan projektin suunnittelu, toteutus ja raportointi
Suoritustavat
Opinnäytetyöhön sisältyvän projektin projektisuunnitelman esittely ja hyväksyminen. Itsenäinen työskentely ja tiedonhankinta. Projektin toteuttaminen ja raportointi.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
Opiskelija voi työstää opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla.
Yhteyshenkilö
Suhonen Pirjo
5 RAONT70 Opinnäytetyöprojektien synteesi ja julkistaminen
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- arvioida opinnäytetyönsä keskeisiä sisältöjä, tuloksia tai tuotoksia ja perustella niiden merkitystä oman alan, tilaajan/käyttäjän tarpeen sekä oman asiantuntijuuden kehittymisen näkökulmasta
- arvioida opinnäytetyöprosessiaan, sen luotettavuutta ja eettisyyttä sekä työn aikana tapahtunutta ammatillista kasvuaan ja oppimistaan.
- laatia opinnäytetyöstään selkeästi rajatun, loogisen ja ammattialalle soveltuvan kirjallisen synteesin, artikkelin, raportin tai muun julkaisun.
Keskeiset sisällöt
Opinnäytetyöhön kuuluvassa kokoavassa kirjallisessa synteesissä, artikkelissa tai muussa julkaisussa opiskelija esittää työn osien keskeiset tulokset/tuotokset ammattialalle soveltuvassa muodossa. Opinnäytetyön esittely seminaarissa.
Suoritustavat
Opinnäytetyön osana toteutettujen projektien kokoava raportointi, opinnäytetyön esittely seminaarissa.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
Edeltävät opinnot
Tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman mukaiset menetelmäopinnot.
RAONT50 Opinnäyteyö, projekti 1, 5 op
RAONT60 Opinnäytetyö, projekti 2, 5 op
Muuta huomioitavaa
Opiskelija voi työstää opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla.
Yhteyshenkilö
Suhonen Pirjo
5 RAONT80 Kypsyysnäyte
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- kirjoittaa opinnäytetyönsä aihealueelta ammattikorkeakouluasetuksen (A352/2003 10§) mukaisen kypsyysnäytteen, joka osoittaa opiskelijan perehtyneisyyttä alaan ja suomen tai ruotsin kielen taitoa
- käsitellä kypsyysnäytteen tehtävänannossa esitettyä aihetta asiantuntevasti, johdonmukaisesti ja tehtävänantoa vastaavasti
- osaa tiivistää tekstin ja esittää lukijalle olennaisen tiedon
- kirjoittaa asiatyylillä ja kielelliset virheettömästi.
Keskeiset sisällöt
Kypsyysnäytteeseen ilmoittautuminen ja sen kirjoittaminen
Suoritustavat
Kypsyysnäytteeseen ilmoittaudutaan sen jälkeen, kun opinnäytetyö on jätetty arvioitavaksi. Kypsyysnäytteen kirjoittaminen annettua tehtävänantoa vastaavasti.
Tutkinto-opiskelija kirjoittaa opinnäytetyöhön kuuluvan kypsyysnäytteen suomen tai ruotsin kielellä ammattikorkeakouluasetuksen § 10 mukaisesti. Mikäli opiskelijan koulusivistyskieli on muu kuin suomi tai ruotsi tai hän on saanut koulusivistyksensä ulkomailla, hän kirjoittaa kypsyysnäytteen joko suomeksi tai englanniksi (A 352/2003 § 8 ja 10).
Ohjaaja laatii opinnäytetyön sisältöalueelta kypsyysnäyteaiheet. Opiskelija kirjoittaa kypsyysnäytteen valitsemastaan aiheesta tenttiolosuhteissa ilman lähdeaineistoa. Kypsyysnäytteen laajuus on noin neljä käsinkirjoitettua konseptipaperin sivua eli 400-600 sanaa. Kypsyysnäytteen kirjoittamiseen voi käyttää enintään kolme tuntia (3x60 min).
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija saa kypsyysnäytteen tehtävänannon kirjoitustilaisuudessa.
Edeltävät opinnot
SAVONT1 Opinnäytetyö 15 op tai SAVONT2 Opinnäytetyö 15 op kokonaisuudessaan.
Muuta huomioitavaa
Kypsyysnäyte mainitaan erikseen tutkintotodistuksessa.
Yhteyshenkilö
Suhonen Pirjo
4 RAH011 Kevät ja kesä maatilalla
Laajuus
15 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa tehdä maatilan/hevosyrityksen keskeiset kevätkauteen kuuluvat peltoviljelyn sekä kotieläintuotannon työt. Hän osaa kuvata ja selostaa maatilan/hevosyrityksen kokonaisuuden ja siihen kuuluvat toiminnat. Hän osaa toimia itselleen vieraalla tilalla vastuullisena, toiset huomioon ottavana työntekijänä ja raportoida työnsä.
Keskeiset sisällöt
Työskentely oppilaitoksen kanssa sopimuksen tehneellä harjoittelutilalla/hevosyrityksessä erilaisissa työtehtävissä sekä pelloilla että kotieläinten hoitotöissä. Työkirjanpito tehdyistä töistä ja tunneista. Kasvukauden sään seuranta harjoittelutilalla.
Suoritustavat
Osallistuminen harjoitteluinfoihin, kolmikantaisen harjoittelusopimuksen sekä harjoittelun työsopimuksen laatiminen, työskentely oppilaitoksen kanssa sopimuksen tehneellä harjoittelutilalla/hevosyrityksessä 45 työpäivää. Työnantajan hyväksymä työaikaraportointi tehdyistä töistä ja tunneista ja postitus harjoittelun ohjaajalle kuukausittain. Kasvukauden sään seuranta sekä yritystoiminnan yleiskuvauksen raportointi harjoittelutilalla.
Arviointiasteikko
0 - 5
Edeltävät opinnot
Ensimmäisen vuoden teoriaopintojen hyväksytty suoritus.
Yhteyshenkilö
Kämäräinen Hilkka
4 RAH02 Maatilan syksy - vuoden tulos
Laajuus
15 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa suunnitella ja tehdä maatilan/hevosyrityksen keskeiset kasvinviljelyyn ja kotieläintuotantoon kuuluvat syyskauden työt. Hän tulkitsee sääolosuhteiden vaikutusta tuotantotuloksiin. Hän osaa laatia maatilan tuotannonsuunnittelulaskelmia sekä analysoida satotulosten vaikutusta tilan kannattavuuteen ja sisäruokintakauden suunnitteluun.
Keskeiset sisällöt
Työskentely itselle vieraan harjoittelutilan/hevosyrityksen ajankohtaisissa työtehtävissä, painopisteenä sadonkorjuuajan työt ja valmistautuminen sisäruokintakauden vaatimuksiin. Työkirjanpito tehdyistä töistä ja tunneista. Sään seuranta ja raportointi harjoittelutilalla.
Suoritustavat
Työskentely oppilaitoksen kanssa sopimuksen tehneellä harjoittelutilalla/hevosyrityksessä 45 työpäivää. Työnantajan hyväksymä työaikaraportointi ja postitus harjoittelun ohjaajalle kuukausittain. Työtodistus ja työnantajan arviointi. Yrityksen tuotannon raportointi. Maatalousharjoittelun arviointi- ja palautetilaisuuteen osallistuminen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Edeltävät opinnot
Kevät ja kesä maatilalla.
Yhteyshenkilö
Kämäräinen Hilkka
4 RAH03 Toimijana työelämässä
Laajuus
10 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija perehtyy johonkin maatila-/hevostalouteen liittyvään erityisalaan. Hän aloittaa perehtymisen organisaation toimintaan. Hänelle syntyy peruskäsitys harjoitteluorganisaation erilaisista toimenkuvista ja tehtävistä. Hän aloittaa ammattialansa asiantuntemuksen soveltamisen organisaatiossa.
Opiskelija saa syvemmän näkemyksen jostakin maatila/hevostalouteen liittyvästä erityisalasta. Hän jatkaa perehtymistä organisaation toimintaan. Hänelle syntyy kuva harjoitteluorganisaation erilaisista toimenkuvista ja tehtävistä sekä niiden vaatimuksista. Hän oppii vastuullista oman ammattialan työskentelyä organisaatiossa.