Miika Oja, Wellness-tradenomi

Mitähän sitä tekisi isona?

Lukiosta valmistuttuani minulla ei ollut oikein minkäänlaista hajua, mitä haluaisin tehdä tulevaisuudessa työkseni. Kiinnostuksen kohteita olivat liikunta (etenkin kuntosaliharjoittelu), ravitsemus sekä musiikki. Lapsuudessani olin joskus haaveillut olevani puvussa kulkeva bisnesmies, joka kiiruhtaisi salkku kädessä palaverista toiseen tekemässä mitä suurempia ja merkittävämpiä diilejä. Tradenomitutkintoa päässä pyöriteltyäni päätin lähteä yhteishakuun mukaan ja aloittaa uuden elämänvaiheen ammattikorkeakouluopintojen parissa.

Ensimmäinen vuosi tradenomitutkinnon parissa meni tutustuessa vähän kaikkiin alaan liittyviin osa-alueisiin. Markkinoinnin ja myynnin opintojaksot kiinnostivat itseäni kaikkein eniten, niin kuin olin etukäteenkin ajatellut. Kuitenkin minusta tuntui, etten oikein löydä sitä omaa juttua tradenomitutkinnosta, vaikka ala itsessään kyllä kiinnostikin.

Ensimmäisen vuoden jälkeen aloin jo selailla muita koulutusaloja, joista osa ei liittynyt bisnekseen millään tavalla. Laitoin hakemuksenkin erääseen kouluun täysin eri alalle ja pääsin jopa sisään, mutta lopulta päätin vielä odottaa ja katsoa tulisiko vastaan jotain mielenkiintoisempaa.

Erään koulupäivän jälkeen netissä pyöriessäni eksyin yllättäen Savonian nettisivuille, josta silmäni bongasivat Wellness-liiketoiminnan koulutuksen. Tutkinnon esittelysivua läpikäydessäni mielenkiinto alaa kohti heräsi saman tien. Koska olin ehtinyt käydä jo vajaat kaksi lukuvuotta tradenomiopintoja, mietin, olisiko minun enää järkeä vaihtaa opiskelemaan toista alaa. Selvitin tutkinnon rakennetta, ja huomasin pian, että kyseessähän on joka tapauksessa tradenomitutkinto, joten voisin mahdollisesti hypätä vielä kelkkaan mukaan. Lähdin selvittelemään, onnistuisiko alan vaihtaminen siirtohaun kautta. Suora siirto ei onnistunut, sillä pääsykoe on haastattelun verran erilainen verrattuna perinteisen tradenomitutkinnon pääsykokeisiin. Ei siis auttanut kuin lähteä yhteishakuun mukaan, ja pian löysinkin itseni tekemässä jälleen pääsykoetta, tällä kertaa Kuopiossa.

Hyppy tradenomiopinnoista Wellness-tradenomitutkinnon pariin

Aikaisempien tradenomiopintojen vuoksi sain liiketalouteen liittyviä hyväksilukuja paljon ja pääsin saman tien keskittymään vahvasti nimenomaan koulutuksen wellness-puoleen. Sen verran täytyy kuitenkin sanoa, että hyväksilukujen kautta en tietystikään pääse kokemaan kaikkea samaa kuin muut alan opiskelijat, sillä lähes jokaisessa kurssissa on ripaus tai enemmänkin juuri wellnessiin liittyvää sisältöä.

Omien kokemusteni mukaan perinteisen tradenomitutkinnon ja Wellness-tradenomitutkinnon päällimmäisenä erona on yksinkertaisesti se, että jälkimmäisessä liiketalouden opintojaksot toteutetaan wellness-näkökulmasta. Lisäksi tutkintoon sisältyy myös opintojaksoja, jotka tähtäävät wellnessin hahmottamiseen ja ymmärtämiseen käsitteenä. Opintojaksoilla tarkastellaan alaan liittyviä trendejä ja elementtejä, joita tulisi huomioida esimerkiksi tuotesuunnittelussa, markkinoinnissa tai organisaation toimintatavoissa ylipäätään.

Opintojen aikana olen saanut innostusta syventää entistä enemmän osaamistani kokonaisvaltaista hyvinvointia kohtaan. Jopa oma ajattelutapani monia asioita kohtaan on muuttunut, kun wellness kokonaisuutena on alkanut aukeamaan. Useiden yritysvierailujen innoittamana olen myös saanut lisää varmuutta siihen, että alalla työskenteleminen on minun juttuni. Ihmiset tarvitsevat hyvinvointipalveluja, joihin tarvitaan osaavia tekijöitä sekä liiketoiminnan että toiminallisen puolen kehittämiseen ja pyörittämiseen.

Mitä loppupeleissä hyödyn tällaisesta pienestä alan sisäisestä vaihdosta? Uskon koulutuksen ainutlaatuisuuden olevan valttikortti työnhaussa, ainakin kun kyseessä on wellness-alalla toimiva yritys. Wellness-trendi kasvaa jatkuvasti ja toimialalla yritystoiminta tuntuu lisääntyvän edelleen kovaa vauhtia, minkä vuoksi alan liiketoiminnan kehittämiseen sekä wellness-lähtöiseen ajatteluun erikoistuneille osaajille on varmasti kysyntää.

Miika Oja
Miika Oja

Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!