Opinto-opas

Vuonna 2022 alkavat ja sitä aiemmat koulutukset

Kulttuuriala, Muotoilu
Kulttuuriala, Musiikki ja Tanssi
Luonnonvara-ala
Matkailu- ja ravitsemisala
Sosiaali- ja terveysala, Iisalmi
Sosiaali- ja terveysala, Kuopio
Tekniikan ala, Kuopio
Tekniikan ala, Varkaus
Liiketalouden ala, Kuopio
Savonian monialaiset opinnot
Savonian valintakurssit

Savonian uuden opinto-oppaan (2023 ja tämän jälkeen alkavat koulutukset) löydät täältä.

Lähtökohdat Osaamistavoitteet Opintojen rakenne Asiantuntijuuden kehittyminen Toteutus Opintojaksotaulukko

TR22SP Röntgenhoitajan tutkinto-ohjelma

Tulostinystävällinen versio

Opetussuunnitelman vastuuhenkilö: Anu Kinnunen

Koulutuksen lähtökohdat

Röntgenhoitajan tutkinto-ohjelma johtaa sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkintoon, tutkintonimike on röntgenhoitaja (AMK). Opintojen laajuus on 210 opintopistettä ja kesto 3,5 vuotta. Tutkinnon tuottama osaaminen vastaa Euroopan unionin alueella yhteisesti määriteltyä korkeakoulutasoa (EQF level 6), mikä mahdollistaa työvoiman ja asiantuntijoiden liikkumisen.

Röntgenhoitaja toimii näyttöön perustuvan kliinisen radiografian asiantuntijana terveydenhuollon monialaisissa työryhmissä. Röntgenhoitajan työssä korostuu potilaan/asiakkaan hoitaminen, teknologian hyödyntäminen ja lääketieteellisen säteilynkäyttö. Röntgenhoitajan ammatin ydinosaamisalueita ovat erilaiset kuvantamistutkimukset (röntgen-, ultraääni- ja magneettitutkimukset) ja niihin liittyvät toimenpiteet, isotooppitutkimukset sekä sädehoito. Lisäksi potilaan/asiakkaan hoito ja ohjaus sekä lääketieteellisen säteilyn turvallinen käyttö ovat röntgenhoitajan ammatin ydinosaamisalueita. Röntgenhoitajan työtä ohjaavat kansallisen ja kansainvälisen lainsäädännön ohella röntgenhoitajan ammatin eettiset periaatteet. Röntgenhoitajat työskentelevät terveyskeskusten ja sairaaloiden röntgen-, isotooppi- ja sädehoito-osastoilla sekä yksityisillä lääkäriasemilla ja sairaaloissa. Terveydenhuollon organisaatioiden lisäksi he voivat työskennellä terveydenhuoltoa palvelevissa yrityksissä (tuotekehittely, markkinointi, koulutus), säteilyturvallisuusvastaavana (STV) terveyskeskusten natiiviröntgen-, hammasröntgen- ja eläinröntgentoiminassa, teollisuuden ja ympäristöterveydenhuollon palveluksessa, ydinvoimaloissa, tutkimus- ja opetustehtävissä sekä eläinlääkintähuollossa.

Laillistaminen terveydenhuollon ammattihenkilöksi

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (VALVIRA) laillistaa röntgenhoitajan hakemuksesta terveydenhuollon laillistetuksi ammattihenkilöksi, röntgenhoitajaksi. Laillistamisen edellytyksenä on, että röntgenhoitajakoulutuksessa on suoritettu 210 op sekä opetussuunnitelman mukaiset sisällöt. Ammattikorkeakoulun tehtävänä on todentaa, että valmistuvalla terveydenhuollon ammattihenkilöllä on ammattitaitovaatimusten edellyttämä osaaminen.

 

Pidätämme oikeuden opetussuunnitelmien muutoksiin mm. opiskeltavien sisältöjen päivitystarpeiden takia.