Opinto-opas

Vuonna 2022 alkavat ja sitä aiemmat koulutukset

Kulttuuriala, Muotoilu
Kulttuuriala, Musiikki ja Tanssi
Luonnonvara-ala
Matkailu- ja ravitsemisala
Sosiaali- ja terveysala, Iisalmi
Sosiaali- ja terveysala, Kuopio
Tekniikan ala, Kuopio
Tekniikan ala, Varkaus
Liiketalouden ala, Kuopio
Savonian monialaiset opinnot
Savonian valintakurssit

Savonian uuden opinto-oppaan (2023 ja tämän jälkeen alkavat koulutukset) löydät täältä.

Lähtökohdat Osaamistavoitteet Opintojen rakenne Asiantuntijuuden kehittyminen Toteutus Opintojaksotaulukko

ET16KP Tietotekniikan tutkinto-ohjelma

Tulostinystävällinen versio

Koulutuksen lähtökohdat

Tutkinto-ohjelma johtaa tieto- ja viestintätekniikan ammattikorkeakoulututkintoon, tutkintonimike on insinööri (AMK). Opintojen laajuus on 240 opintopistettä ja kesto 4 vuotta. Tutkinnon tuottama osaaminen vastaa Euroopan unionin alueella yhteisesti määriteltyä korkeakoulutasoa, mikä mahdollistaa työvoiman ja asiantuntijoiden liikkumisen.

Tietotekniikan vaikutus ulottuu lähes kaikille elämän osa-alueille. Organisaatiot ja yritykset tehostavat yhä enenevässä määrin informaatioteknologian avulla toimintaansa ja myös henkilökohtaiset tietotekniset sovellukset lisääntyvät kaiken aikaa. Päätelaitteiden ja palvelintietokoneiden valikoima sekä niissä käytettävien sovellusohjelmien määrä lisääntyy nopeasti. Samalla kun erilliset tietoverkot ovat jatkaneet yhdentymistään, ne ovat myös mahdollistaneet reaaliaikaiset yhteydet ympäri maailmaa sijaitsevien toimipisteiden, ihmisten, laitteiden ja sovellusohjelmien välillä.



Savonia ammattikorkeakoululla on tärkeä alueellinen koulutusvastuu, jossa painopistealueina ovat korkeatasoinen työelämälähtöinen opetus, monialaisuus ja asiakaslähtöinen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta.

Tietotekniikka on nyt ja tulevaisuudessa välttämätön osa toimivaa yhteiskuntaa. Alueella toimiva voimakas hyvinvointiklusteri ja siihen liittyvä laaja-alainen yliopistoyhteistyö sekä monipuolisesti kansainvälisillä markkinoilla menestyneet yritykset tarvitsevat tietotekniikka-alan insinöörejä.


Tulevaisuuden tietotekniikka-alan menestystekijät luodaan tuomalla teknisesti korkealaatuisiin tuotteisiin ja palveluihin miellyttävä käyttökokemus, mm. pelinomaisuudella ja korkeatasoisella käytettävyydellä.

Hyvä tekninen osaaminen on opintojen perustana, mutta tietotekniikkainsinöörin on hallittava myös projektityöskentely, sovelluttava tiimin jäseneksi, omattava hyvät asiakaspalvelu- ja neuvottelutaidot sekä kaupalliset valmiudet ja kielitaito. Informaatioteknologia-alan insinööriltä edellytetään myös luovuutta, loogista ajattelukykyä, sosiaalisia taitoja ja oma-aloitteisuutta.

Tietotekniikka-alan opinnot sisältävät yleisaineopintoja, tietotekniikan perus- ja ammattiopintoja, suuntaavia opintoja sekä kolme erillistä harjoittelujaksoa ja päättötyön. Opiskelija voi suuntautua opinnoissaan ohjelmistotekniikkaan tai tietoverkkotekniikkaan.

Koulutus keskittyy tietojärjestelmien analysointiin, suunnitteluun, toteutukseen ja siihen, miten tietotoverkkoja, palvelimia, päätelaitteita, käyttöliittymiä ja tietokantoja integroidaan yhteen eri sovelluksissa. Opiskelija saa myös projektityöskentely-, viestintä- ja palveluliiketoimintataidot.

Ohjelmistotekniikkaan syventyvä opiskelija osaa ohjelmoinnin, ohjelmistokehityksen suunnittelu- ja mallinnustekniikat sekä tietokannat. Opiskelija hallitsee ohjelmistokehityksen menetelmät asiakastarpeiden määrittelyssä, järjestelmäsuunnittelussa, ohjelmistojen toteutuksessa, testauksessa, laadunvarmistuksessa ja dokumentoinnissa.

Tietoverkkotekniikkaan syventyvä opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa laadukkaita tietoverkkoja sekä verkkopalveluja (palvelinlaitteet ja -ohjelmat). Opiskelija osaa tietoverkkojen ja verkkopalvelujen vaatimat hankinta- ja käyttöönottoprosessit, tukitoiminnot, ylläpidon prosessit, monitoroinnin ja raportoinnin.


Tietotekniikka-alan tyypillisiä ammattinimikkeitä

Informaatioteknologia-alalla työskentelevien ammattikuva on laaja sisältäen alaan liittyviä määrittely-, suunnittelu-, toteutus-, testaus-, käyttöönotto- ja ylläpitotehtäviä. Ala tarjoaa myös konsultointi-, myynti-, markkinointi-, osto/hankinta- ja koulutustehtäviä sekä antaa valmiuksia oman yrityksen perustamiseen. Teknisen osaamisen lisäksi kokonaisuuksien hallinta, asiakaslähtöisyys ja palveluosaaminen kuuluvat oleellisena osana alan ammattikuvaan. Lisäksi Informaatioteknologia -alan sovellukset ja työtehtävät kansainvälistyvät entistä nopeammin. Ammattinimekkeet vaihtelevat yrityksestä toiseen, mutta valmistuvan Informaatioteknologia-alan insinöörin tyypillisimpiä ammattinimikkeitä ovat:

Tietokantasuunnittelija kehittää ja ylläpitää tietokantajärjestelmiä. Lähes jokainen tietokoneohjelma tai verkkopalvelu käyttää tiedon tallettamiseen tietokantoja, joten soveltamisalueet voivat vaihdella yhden käyttäjän ohjelmista aina massiivisiin hakupalveluihin ja tietovarastoihin.

Projektipäällikkö vastaa projektien käytännön toteutuksesta ja hallitsee niin asiakasneuvottelut, käytettävät tekniikat, budjetoinnin kuin ihmisten ohjauksenkin. Projektipäälliköitä tarvitaan kaikilla tietotekniikan osaamisalueilla ja tehtävä vaatii vankkaa alan työkokemusta.

Ohjelmistoarkkitehti suunnittelee sovellusten tekniset päälinjaukset ja yhteistoiminnan muiden järjestelmien kanssa. Työssä tarvitaan monipuolista teknistä osaamista ja siksi siihen yleensä edetään suunnittelutehtävien kautta.

Ohjelmistosuunnittelija (tuotekehitysinsinööri) suunnittelee ja toteuttaa ohjelmistoja hyvinkin erilaisiin tarpeisiin (web-pohjaiset järjestelmät, työasemat, mobiililaitteet, palvelimet, jne.). Ohjelmistosuunnittelijoita tarvitaan jokaisessa IT-projektissa, jossa rakennetaan uutta ohjelmistoa tai ylläpidetään jo olemassa järjestelmää. Ohjelmistosuunnittelija käyttää työssään useita eri ohjelmointitekniikoita ja alustoja, jonka vuoksi suunnittelijat osaavat yleensä varsin laajasti ohjelmistotekniikan eri aihealueita. Ohjelmistot toteutetaan pääsääntöisesti projekteissa, joihin voi osallistua jäseniä eri kansallisuuksista.

Testaaja määrittelee, suunnittelee, toteuttaa ja raportoi IT-projektin testaamisen. Nykyaikaiset IT-projektit ovat usein erittäin monimutkaisia ja kriittisiä järjestelmiä, joiden tulisi toimia virheettömästi. Tyypillisesti testaaminen vie jopa 30–50% projektin työmäärästä, joten testaaja on usein varsin merkittävässä roolissa. Testaajan tulee hallita ohjelmistotuotannon perustekniikat ja tyypillisimmät kehitysympäristöt. Usein testaajat ovat sertifioituja ammattilaisia.

Tietoverkkosuunnittelija suunnittelee ja toteuttaa yritysten ja organisaatioiden lähiverkkoja ja niiden liitäntöjä Internetiin. Hän voi myös toimia teleoperaattoreiden tietoverkkoihin liittyvissä tehtävissä.

Tietojärjestelmäsuunnittelija suunnittelee ja toteuttaa yritysten ja organisaatioiden päätelaite- ja palvelinjärjestelmiä sekä asentaa ja ylläpitää niissä toimivia sovellusohjelmia.

Projektipäällikkö toimii työryhmän jäsenenä johtamassa ja ohjaamassa asiakkaan tietoverkon tai tietojärjestelmän määrittely-, suunnittelu-, toteutus- ja testaustyötä.

IT-palveluinsinööri huolehtii siitä, että asiakasyritykselle tai -organisaatiolle tarjotaan toimivaa ja vikasietoista tietoverkoihin, päätelaitteisiin, palvelimiin ja sovellusohjelmiin perustuvaa palvelua (esimerkiksi sähköposti-, laskenta-, tietokantapalvelut).

Tietohallintopäällikkö vastaa yrityksen tai organisaation tietoverkon, palvelinten ja päätelaitteiden sekä ohjelmistojen hallinnoinnista, tietosuojasta ja päivityksistä.

Myynti-insinööri hallitsee myyjäyrityksen tietoverkkoihin ja palvelimiin liittyvät tuotteet, järjestelmät ja palvelut sekä osaa myydä niitä asiakasyrityksille ja -organisaatioille. Lisäksi hän hallitsee myynnin jälkeisen asiakastuen.


 

Pidätämme oikeuden opetussuunnitelmien muutoksiin mm. opiskeltavien sisältöjen päivitystarpeiden takia.