Opinto-opas

Vuonna 2022 alkavat ja sitä aiemmat koulutukset

Kulttuuriala, Muotoilu
Kulttuuriala, Musiikki ja Tanssi
Luonnonvara-ala
Matkailu- ja ravitsemisala
Sosiaali- ja terveysala, Iisalmi
Sosiaali- ja terveysala, Kuopio
Tekniikan ala, Kuopio
Tekniikan ala, Varkaus
Liiketalouden ala, Kuopio
Savonian monialaiset opinnot
Savonian valintakurssit

Savonian uuden opinto-oppaan (2023 ja tämän jälkeen alkavat koulutukset) löydät täältä.

Lähtökohdat Osaamistavoitteet Opintojen rakenne Asiantuntijuuden kehittyminen Toteutus Opintojaksotaulukko

JOE21SSHV Sairaanhoitajan vastaanottotoiminta -erikoistumiskoulutus

Tulostinystävällinen versio

Opetussuunnitelman vastuuhenkilö: Riitta Turjamaa

Koulutuksen lähtökohdat

Sairaanhoitajan vastaanottotoiminta -erikoistumiskoulutuksen suunnitelma perustuu työelämän edustajilta koottuun tietoon sairaanhoitajan vastaanottotoiminnan osaamisalueista ja -vaatimuksista perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa. Suunnitelmaa varten on haastateltu 62 terveydenhuollon edustajaa eri puolelta Suomea. Vastaajat pitivät koulutusta tarpeellisena. Koulutuksen tavoitteet, rakenne ja sisältö on laadittu haastatteluaineistosta analysoitujen osaamisvaatimusten pohjalta.

Koulutuksen tarve vastaa sosiaali- ja terveyspalvelurakenteen uudistamisen tavoitteisiin. Niiden mukaan ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja tulee kaventaa, palveluiden yhdenvertaisuutta ja saatavuutta parantaa ja sote-palveluiden tuottamisen kustannuksia hallita. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä (2016) painottaa myös avopalveluiden ja akuuttihoitotyön osaamisen tärkeyttä etenkin perusterveydenhuollossa. Palveluiden oikea-aikaisuus, vaikuttavuus, tehokkuus ja asiakaslähtöisyys edellyttävät sairaanhoitajilta paitsi hyvää kliinistä osaamista myös kykyä toimia asiantuntijana ja toiminnan kehittäjänä moniammatillisissa verkostoissa.

Sairaanhoitajan vastaanottotoiminta on asetettu ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston nimeämässä SOTELIKA-työryhmässä yhdeksi tärkeimmäksi erikoistumiskoulutukseksi. Se tukee sairaanhoitajan urakehitystä, motivoi kehittämään työtänsä ja sitoutumaan alalle. Kaikki sosiaali- ja terveysalan koulutusta järjestävät ammattikorkeakoulut ovat ilmoittaneet halukkuutensa olla mukana kyseisen koulutuksen kehittämisessä ja sitä koskevassa sopimuksessa.

Koulutuksen suunnittelu on toteutettu verkostoyhteistyönä, jossa ovat mukana Hämeen, Kajaanin, Karelia-, Lapin, Oulun, Savonia-, Vaasan ammattikorkeakoulut sekä työelämän edustus. Kukin ammattikorkeakoulu voi joko itsenäisesti tai verkostona toteuttaa koulutuksen omien pedagogisten strategioiden mukaisesti huomioiden alueensa hoidon/hoitotyön kehittämistä koskevat linjaukset. Opetussuunnitelma on hyväksytty verkoston kokouksessa 21.5.2018.

Opiskelijalähtöisyys on keskeinen erikoistumiskoulutuksen toteutusta ohjaava periaate. Opiskelu tapahtuu monimuotoisesti, digitaalisia oppimisympäristöjä hyödyntäen. Opinnot kiinnittyvät työelämään oppimistehtävien avulla. Opetusmenetelmät tukevat tiedon yhteisluomista opiskelijoiden, opettajien sekä työelämän toimijoiden välillä. Oppimistehtävät ohjaavat opiskelijoita jakamaan tietojaan, taitojaan ja kokemuksiaan vuorovaikutteisesti. Opiskelijoita kannustetaan muodostamaan korkeakoulujen ja työelämän dialogia hyödyntäviä asiantuntijaverkostoja.

Opiskelijan asiantuntemus osoitetaan osaamistavoitteiden pohjalta laadittujen arviointikriteerien mukaisesti. Arvioinnin muotoja ovat muun muassa tehtävät, arviointikeskustelut itse- ja vertaisarviointi tai työpaikalla tapahtuvat näytöt.

Sairaanhoitajan vastaanottotoiminta –erikoistumiskoulutus suoritetaan monimuoto-opiskeluna. Opiskelu edellyttää osallistujan itseohjautuvuutta, vastuullisuutta ja aktiivisuutta. Koulutuksen tavoitteellinen suoritusaika on 1 - 1,5 vuotta.

 

Pidätämme oikeuden opetussuunnitelmien muutoksiin mm. opiskeltavien sisältöjen päivitystarpeiden takia.